Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Bagklog forsker: Jeg har gjort alt det, man ikke skal

En livslang hobby og snoet uddannelsesvej ledte Thomas Alsbirk til Vestas

Foto: Atila Madrona

– Vi sad i fredagsbaren og sagde ”hvad skal der blive af os alle sammen”.  Alle var vi for lang tid om at komme igennem studierne og havde nok mere eller mindre identitetskrise gennem lange perioder af studietiden. Det var svært at komme igennem visse fag. Det kender de fleste der har været på fysikstudiet.

Sådan siger Thomas Alsbirk om den tid, hvor han og studiekammeraterne sad i geofysiks fredagsbar på KU, og funderede over fremtiden som meteorolog og geofysiker – og om den overhovedet fandtes.

Det gjorde den. For i dag arbejder han på Vestas som operationel meteorolog hvor han leverer vejrudsigter til 4000 kolleger og Vestas vindmølleparker over hele jorden og bliver involveret når Vestas deltager i jordomsejlingen Volvo Ocean Race. Men vejen, til det han i dag beskriver som værende ”på mange måder sit drømmejob”, var snoet og fyldt med afstikkere.

Fremtiden var en kæmpe bekymring

Thomas Alsbirk har altid windsurfet, kitesurfet og sejlet. Og det er den evigt lyst til at surfe, der både fik ham i gang med og igennem sin uddannelse.

– Jeg har hver eneste dag siden jeg startede med at surfe for mere end 25 år siden fulgt med i vejrudsigter og vejrudviklingen for at se, hvor og hvornår jeg kunne komme ud.

Den store interesse for vind og vejr resulterede i at han i år 2000 startede på sin bachelor i Geofysik og Meteorologi. Det skulle tage 10 år førend at kandidatgraden i Geofysik var i hus. For ikke alle fag blev bestået i første omgang og nogle blev udskudt for at give mere tid til surfing relaterede aktiviteter og familiestiftelse.

– Under nuværende studieordninger var jeg nok blevet presset ud, fordi jeg ikke var hurtig nok. Jeg var i tvivl om hvad jeg skulle efter studierne og om jeg overhovedet kunne komme igennem de mange svære eksamener.

Prioriter ud fra hvad du brænder for

Det var netop muligheden for at have surfing sideløbende med sit studie der gjorde, at han kom igennem.

– På studiet var jeg ham, der ind imellem missede en forelæsning, hvis det blæste. Og jeg havde en iværksætter i maven, så jeg var med til at drive en hjemmeside for det danske kite miljø og jeg producerede et par kite surf dvd’er. Jeg fik et ”studiejob” hvor jeg blev involveret i udviklingen af kitesurfer udstyr for en amerikansk virksomhed. Jeg gjorde meget af det, jeg brændte for. Og så blev jeg ved med at holde studiet i live ved siden af og prioriterede også at være en nærværende familiefar.

Derfor er der ifølge Thomas Alsbirk en sætning, som er vigtigt at holde for øje: Hvad brænder du for?

– Jeg tror ikke på, at man skal skære alting fra og gå benhårdt efter studierne og de høje karakterer. Det var ikke den rigtige vej for mig. Hvad brænder du for? At tage ud at rejse, eller have et spændende studiejob, har du en god ide du vil forfølge? Så gør det. Jeg har også haft hele og halve semestre uden SU. Det kommer man over. Det er ikke så vigtigt i sidste ende.

Derfor lyder Thomas Alsbirks råd til sit yngre akademisk jeg: Hold fast i, at det du vælger, skal du kunne du se dig selv i i mange år. Og kommer der en spændende mulighed, så spring ud i det, men uden at smække andre døre bag dig. Hold altid dørene på klem.

Det har været udslagsgivende for, hvordan han har prioriteret sin tid gennem studiet.

– Jeg har nok haft meget klare prioriteringer – mere end jeg selv har været bevidst om. Jeg har egentlig fulgt den strømning, der var i mit liv på det tidspunkt, og har ikke sat skarpe akademiske mål, men jeg har brugt en masse energi på de ting jeg gik op i og brændte for. Jeg har fulgt min intuition og mine mavefornemmelser.

Jeg har også gjort alt det, man ikke skal: Jeg var 10 år om at færdiggøre min kandidat og jeg fik tre børn mens jeg læste – og det var da hårdt. Men så må tingene tage lidt længere tid, det handler om de rammer man sætter, og hvad man prioriterer.

De klare prioriteringer viser sig tydeligt, når han uddyber og desuden anbefaler at få børn mens man studerer.

– Selvom man ikke har ret mange penge, så har man masser af tid hvis man prioriterer det, og den får man ikke igen senere. Jeg har ikke festet eller gået meget i byen i min studietid. Familien har haft den højeste prioritering. Det har den stadig. For mine børn er vigtigere end karriere og studier – det hele skal nok løse sig. Jeg har det bedste job jeg kunne tænke mig. Det giver mening og udfordrer mig og jeg er glad for mine kolleger.

Flekser stadig arbejdstiden, når det blæser

I takt med at Thomas Alsbirk kom igennem bacheloren og blev mere specialiseret i vind, blev han også gladere og for studiet. Det hjalp også på bekymringen om fremtiden. Mens han var studerende blev han kontaktet af en fra Vestas gennem sit surfernetværk. Dengang takkede han nej til tilbuddet, men efter kandidaten opsøgte han denne gang selv Vestas.

– Jeg kom til en spændende samtale, men det virkede ikke til at det blev til noget, for jeg hørte ikke noget før 1 ½ år efter.

I mellemtiden var han begyndt som gymnasielærer i matematik og fysik, og midt i sit pædagogikum fik han en SMS fra selv samme surferven, hvor der stod ”Nu har vi et job til dig”. Efter nogle forhandlinger startede han som meteorolog på en ny vejrtjeneste som Vestas lavede i samarbejde med blandt andetEkstra Bladet. Og efter den kampagne har han nu igennem 6 år været i Vestas interne vejrtjeneste som leverer forskellige vejrtjenester til vindmøllebranchen og han er involveret i projekter som også rækker ind i marketing og kommunikation.

I dag er han ikke i tvivl om, at det er kombinationen af hans kompetencer,der gjorde ham til den rigtige kandidat.

– Jeg er en atypisk kandidat med kompetencer der stritter i alle mulige retninger, også langt uden for den akademiske sfære. Der er helt sikkert en mere direkte vej til Vestas, end den jeg har taget. Jeg arbejder sammen med verdens dygtigste specialister inden for deres fagområder, imens jeg mere er generalist og kan arbejde bredt og bruge mit netværk, også i mit daglige arbejde.

Mine kollegaer er fagligt virkelig knivskarpe, jeg kan så nok noget andet. Og så er jeg stadig sådan en, der flekser min arbejdstid, hvis det blæser og det kan passes ind.

Derfor får han opgaver som for eksempel at være Vestas egen meteorolog for deres båd iVolvo Ocean Race,hvilket bragte ham rundt i hele verden sidste år med sit job. Der blev også surfet når der var tid til det undervejs. Og netop det,at han kitesurfer,giver ham en helt speciel fordel i forhold til sine kollegaer:

–Det gør, at jeg ved noget andet end mine kolleager, fordi jeg har hands on. Jeg står med vinden i hånden.

 

CV: Thomas Alsbirk

Erfaring:
2012- nu: Meteorologist, Vestas
2007- nu: International Support team Rider, Liquid Force Kiteboarding
2002 – nu: Administrator, xboard.dk
2007-2013: Research and development, Liquid Force
2010-2011: adjunkt, Falkonærgårdens Gymnasium
2002-2004: Helpdesk assistant, World Health Organization.

Uddannelse:
2000-2010: Cand. Scienct, Geofysik, Københavns Universitet.

Kilde: LinkedIn

 

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.