Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

CBS afbryder fremtidigt samarbejde med Danske Bank

Rektor: Banken har svigtet sit ledelsesansvar, sine medarbejdere og det danske samfund

Efter de seneste ugers diskussion om samarbejdet mellem CBS og Danske Bank, som kom i kølvandet på hvidvask skandalen i banken, har CBS nu besluttet at droppe fremtidige samarbejder med Danske Bank. I hvert fald indtil der kommer en ny ledelse i banken.

Det meddelte banken i en pressemeddelse tirsdag. Her skriver direktionen, med den afgående rektor Per Holten Andersen i spidsen, blandt andet:

“Der bliver for nuværende ikke indgået nye samarbejder mellem CBS og Danske Bank. Det er besluttet efter sagen om hvidvask for muligvis langt over en billion danske kroner via bankens estiske filial.”

Synspunktet uddybes længere nede, hvor rektor Per Holten Andersen er citeret for at sige:

– Det er en meget alvorlig sag om hvidvask af enorme summer og ledelsessvigt i den forbindelse, som er kommet frem i lyset. Der er ingen tvivl om, at Danske Banks topledelse har svigtet sit ledelsesansvar, sine medarbejdere og det danske samfund. Det er også åbenlyst, at topledelsens ageren ikke er et forbillede for vores studerende.

Ifølge CBS ledelsen er det ikke muligt at afbryde nuværende samarbejder med Danske Bank, på grund af “kontraktlige forpligtelser”, så udmeldingen drejer sig alene om fremtidige projekter.  Og også her åbnes der en mulighed for at ændre beslutningen:

– Vi har derfor besluttet, at CBS ikke vil indgå nye samarbejder med Danske Bank, før der udpeges en ny topledelse, og denne har vist, at den gennem en kritisk dialog med omverdenen vil søge at genskabe den tabte tillid til banken, siger Per Holten Andersen i meddelelsen på intranettet.

Ifølge CBS er det samlede samarbejde hvor Danske Bank er involveret, cirka 23,5 mio. kr., heraf er cirka 10 mio. kr. finansieret af Danske Bank eller Danske Banks Fond.

Den nye udmelding glæder de studerende på CBS, der også mener det fornuftigt at man smækker permanent døren overfor banken:

– Jeg synes, det er en god ide at overveje samarbejdet med banken og stille krav til, hvad der skal til for at genoptage det. Men samtidig synes jeg også, det er fornuftigt, at man ikke sender Danske Bank helt ud i kulden, siger formand for CBS Students Jeppe Ask Tofteskov til DR.

Sagen om Danske Banks samarbejde tog fart da i september da en af universitetets professorer, Steen Thomsen, havnede i et større stormvejr, fordi han udtalte sig positivt om Danske Bank mens hvidvask sagen fyldte det meste af mediebilledet.

Det fik flere til at kritisere Steen Thomsen for ikke at nævne, at han ud over at være professor også er bestyrelsesformand i Center for Corporate Governance (CCG), som har modtaget millioner fra banken til et fireårigt forskningsprojekt, og har stået for masterclasses i samarbejde med Ole Andersen, der foruden at være adjungeret professor på CCG er bestyrelsesformand i Danske Bank.

Med andre ord har Steen Thomsen ret tætte forbindelser til Danske Bank.

Så da han skrev en kronik i Børsen, der blev bragt under overskriften “Sæt Danske Bank fri af gabestokken” og bl.a. kaldte dækningen af hvidvask sagen for “noget af det mest ensidige i danske erhvervshistorie” faldt det flere for brystet.

Blandt andet mente professor emeritus Heine Andersen og jura-professor på SDU, Steen Schaumburg-Müller, at de mange sammenfald af interesser hos Steen Thomsen efterlader CBS med et troværdighedsproblem, som i værste fald kan rejse tvivl om forskerens habilitet:

– Steen Thomsen må mene og skrive, lige hvad han vil, men ikke i sin egenskab af CBS-professor. I kronikken går han langt ud over, hvad han som offentligt betalt forsker bør, sagde Heine Andersen til Magisterbladet.

Det er bl.a. den debat som CBS nu forsøger at lægge låg på ved at stoppe for fremtidige samarbejder med Danske Bank.

Danske Banks samarbejde med CBS
Oversigt, aktuelle samarbejder med Danske Bank (opdateret 08.10.18)

Samarbejder, hvor Danske Bank er involveret, løber op i cirka 23,5 mio. kr., heraf er cirka 10 mio. kr. finansieret af Danske Bank eller Danske Banks Fond.

Forskningsprojektet Nordic Finance and the Good Society. Samlet finansiering er 8.690.000 kr. Danske Banks andel er 3.000.000 kr. Projektet løber fra 01.01.2015 til 31.12.2018.

Forskningsprojektet Compliance and Risk Management. Samlet finansiering er 2.250.000 kr. Danske Banks andel er 750.000 kr. Projekt løber fra 01.01.2018 til 30.06.2023.

Erhvervs-ph.d. ‘Making Sense of Organizational Changes’. Samlet finansiering er 2,000,000 kr. Danske Banks andel er 1,035,000 kr. Projektet løber fra 1. December 2016 til 31. November 2019.

Forskningsprojektet Situated Accounting and Sustainable, Community Managed Development. Samlet finansiering er 130.376 kr. og Danske Banks andel er 130.376 kr. Projektet løber fra 01.06.2017 til 31.12.2018.

Forskningsprojektet An Analysis of Share Repurchase by Listed Firms. Samlet finansiering er 233.000 kr. og Danske Banks Fond andel er 100.000 kr. Projektet løber fra 15.10.2016 til 15.12.2017.

Forskningsprojektet Corporate Impact Initiative ifm. med CBS Impact Day. Samlet finansiering er 200.000 kr. og Danske Banks andel er 50.000 kr. Projektet løber fra 01.01.2016 til 31.12.2017.

Professorat i Digitalisering. Samlet finansiering er 10.000.000 kr. Danske Banks andel er 5.000.000 kr. Projektet løber fra 01.08.2018. Adjungeret professor.

Bestyrelsesformand i Danske Bank, Ole Andersen, er adjungeret professor på CBS. Han blev udnævnt i 2015 og udløber i 2020. En adjungeret professor er en ulønnet titel, hvortil der hverken knytter sig undervisnings- eller forskningsforpligtelse.

Corporate Partnership. Danske Bank har et Corporate Partnership med CBS fra 01.01. 2018 til 31.12.2018. Et Corporate Partnership er: “reserved for companies who have a high level of involvement in CBS in terms of research, education and case competitions”. Selve partnerskabet og logo eksponering på auditorium og campus betaler Danske Bank ikke for – men de betaler ad hoc for brug af employer branding og recruitment services.​

Andre samarbejder: Danske Bank er CBS’ bank.

Kilde: CBS.dk

 

Forsiden lige nu:

Øget fokus og nye mål skal løfte “overset perle”

Danmark bruger 640 millioner kroner om året på ni internationale forskningsfaciliteter. Med en ny rapport udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet og National Udvalg for Forskningsinfrastruktur vil Danmark med fire overordnede temaer have endnu mere gavn og udbytte af faciliteterne og samarbejdet.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.