Innovation handler om at tænke nyt. Og det er der åbenbart en ordentlig bunke danske virksomheder, der har gjort de senere år.
I hvert fald er Danmark helt i front, når det kommer til stigningen i antallet af patentansøgninger, der er blevet sendt ind til Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Hele 14 % flere ansøgninger blev nemlig fra dansk side sendt afsted i 2018 sammenlignet med 2017.
Det skriver DI Business, som henviser til patentmyndighedens årlige rapport. Rapporten afslører samtidigt, at særligt virksomhederne på sundhedsområdet og VESTAS har trykket “send” en del gange.
– Det er virkelig positivt, at Danmark ligger i front, når det handler om patentansøgninger. Vi er et land og en økonomi, der lever af gode opfindelser. Det gælder ikke mindst på sundhedsområdet, hvor vi har rigtig mange dygtige – og innovative virksomheder i Danmark, siger hun til DI Business.
Bronze igen i år
Måler man omvendt antallet af patentansøgninger i forhold til antal indbyggere, ligger Holland få ansøgninger foran Danmark, imens Schweiz topper listen. Dermed beholder vi ligesom sidste år en tredjeplads på listen over de mest innovative EPO-medlemslande.
KINA TAGER PATENT PÅ KUNSTIG INTELLIGENS
Og det faktum bliver fremhævet af præsidenten for patentmyndigheden, António Campinos:
– Danmark viser sin styrke indenfor innovation, ligeså vel som en klar strategi fra danske virksomheder og innovatører om at beskytte og værne om deres opfindelser ved hjælp af patentering, siger præsidenten til DI Business.
Ifølge Den Europæiske Patentmyndighed beskæftiger de industrier i EU, der i høj grad benytter sig af patentering og beskyttede designs og varemærker, omkring 60 millioner mennesker, hvilket udgør 42 procent af den økonomiske omsætning og over 90 procent af udenrigshandlen.
– Danmark er derfor et eksempel på, hvordan en klar indsats indenfor forskning- og udviklingsarbejde og patentering kan lede til skabelsen af arbejdspladser, vækst og resultater, siger præsidenten.
Positivt; men udviklingen skal fortsætte
Hos DIs sundhedspolitiske chef Mie Rasbech nikkes der genkendende til, at rigtig mange danske job og eksportindtægter netop bygger på patenter. Derfor er Mie Rasbech positiv over de mange patenter – selvom hun minder om, at vi skal blive ved med at investere og tænke nyt, hvis vi skal forblive konkurrencedygtige.
Den sundhedspolitiske chef beklager til DI Business samtidigt, at der på EU-niveau overvejes at indføre nye regler på området:
– De nye regler kan forringe vilkårene for de mange virksomheder, som har brug for patenterne til at beskytte deres investeringer i nye ideer og behandlinger. Det er vigtigt, at vi i Danmark gør alt, hvad vi kan for at undgå den udvikling, siger DI’s sundhedspolitiske chef.
Tre giganter trækker læsset
Bag landets topplacering står især tre store virksomheder; Novozymes, Novo Nordisk og Vestas, som for alvor bonner ud på ansøgningslisten.
Med 192 ansøgninger indtager Novozymes for andet år i træk topplaceringen blandt de virksomheder, der sendte flest patentansøgninger afsted. I hælene på sig har de altså Vestas og Novo Nordisk.
Og kigger man på myndighedens globale rangering over virksomheder indenfor bioteknologi, scorer Novozymes en tredjeplads, mens Novo Nordisk placerer sig som nr. 20 indenfor medicinsk teknologi og nr. 19 indenfor farmaci.
Medicinsk teknologi var i det hele taget det område, der blev søgt flest europæiske patenter indenfor i 2018, og farmaci og bioteknologi er blandt de områder, der havde den største stigning i antallet af ansøgninger.
Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
