Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) vil med sin nye strategi for årene 2018-2020: “Ny viden og erkendelse til gavn for samfundet” styrke sit fokus på originalitet, excellence og forskningens impact på samfundet. Derudover skal tværvidenskaben prioriteres højere end den hidtil er blevet.
Fonden uddeler årligt knap en mia. kr. til i omegnen af 400 projekter. Og det er de uddelinger der nu er blevet gået efter i sømmene.
Resultatet er en ny strategi, som skal sikre at den forskning fonden støtter er med til at skabe ny viden af høj kvalitet, som efterfølgende spredes i samfundet:
– Vi tror på, at kombinationen af originalitet og excellence gør forskningsprojekterne skelsættende, ikke blot for forskningens fremdrift men også for den samfundsgavn, projekterne kan ende med at havesiger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen. Han uddyber:
– Vi vil finansiere de dygtigste med de bedste idéer. Samtidig skal vi være risikovillige, det er vores opgave at give originale idéer et finansielt rygstød og sende dem videre i fødekæden.
Fondens grundlæggende bevillingsformat med at give støtte til en forholdsvis stor mængde af mindre projekter fastholdes i den nye strategi.
– I en tid, hvor tendensen i mange fonde går mod større og færre bevillinger, fastholder fonden fokus på de mindre, men nyskabende projekter, og derfor er flere finansieringskilder til at løfte forskningsidéer med et stort potentiale essentiel, siger bestyrelsesformanden.
Styrket tværvidenskabeligt fokus
Til gengæld styrkes fokus på tværvidenskabelige projekter. Tværvidenskab er et område som fonden tidligere er blevet beskyldt for at have svært ved at håndtere. Og det gøres der altså nu noget ved.
Konkret vil fonden styrke sin indsats overfor de projekter der går på tværs af de eksisterende råd. Det skal ske ved allerede i 2018 at oprette et nyt tværrådsligt udvalg. Det nye råd kan juridisk sidestilles med de fem eksisterende forskningsfaglige råd og vil bestå af de fem rådsformænd. Derudover vil fonden øge brugen af ekstern bedømmelse af projekterne, for at sikre øgede tværvidenskabelige kompetencer i udvælgelsen af projekterne – og der afsættes en pulje til tværvidenskabelig forskning.
Ydermere har DFF taget initiativ til et nyt fællesnordisk program for tværvidenskabeligt forskningsprogram og har inviteret øvrige nordiske offentlige fonde til at deltage i møde om emnet i maj.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.