Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) vil med sin nye strategi for årene 2018-2020: “Ny viden og erkendelse til gavn for samfundet” styrke sit fokus på originalitet, excellence og forskningens impact på samfundet. Derudover skal tværvidenskaben prioriteres højere end den hidtil er blevet.
Fonden uddeler årligt knap en mia. kr. til i omegnen af 400 projekter. Og det er de uddelinger der nu er blevet gået efter i sømmene.
Resultatet er en ny strategi, som skal sikre at den forskning fonden støtter er med til at skabe ny viden af høj kvalitet, som efterfølgende spredes i samfundet:
– Vi tror på, at kombinationen af originalitet og excellence gør forskningsprojekterne skelsættende, ikke blot for forskningens fremdrift men også for den samfundsgavn, projekterne kan ende med at havesiger bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen. Han uddyber:
– Vi vil finansiere de dygtigste med de bedste idéer. Samtidig skal vi være risikovillige, det er vores opgave at give originale idéer et finansielt rygstød og sende dem videre i fødekæden.
Fondens grundlæggende bevillingsformat med at give støtte til en forholdsvis stor mængde af mindre projekter fastholdes i den nye strategi.
– I en tid, hvor tendensen i mange fonde går mod større og færre bevillinger, fastholder fonden fokus på de mindre, men nyskabende projekter, og derfor er flere finansieringskilder til at løfte forskningsidéer med et stort potentiale essentiel, siger bestyrelsesformanden.
Styrket tværvidenskabeligt fokus
Til gengæld styrkes fokus på tværvidenskabelige projekter. Tværvidenskab er et område som fonden tidligere er blevet beskyldt for at have svært ved at håndtere. Og det gøres der altså nu noget ved.
Konkret vil fonden styrke sin indsats overfor de projekter der går på tværs af de eksisterende råd. Det skal ske ved allerede i 2018 at oprette et nyt tværrådsligt udvalg. Det nye råd kan juridisk sidestilles med de fem eksisterende forskningsfaglige råd og vil bestå af de fem rådsformænd. Derudover vil fonden øge brugen af ekstern bedømmelse af projekterne, for at sikre øgede tværvidenskabelige kompetencer i udvælgelsen af projekterne – og der afsættes en pulje til tværvidenskabelig forskning.
Ydermere har DFF taget initiativ til et nyt fællesnordisk program for tværvidenskabeligt forskningsprogram og har inviteret øvrige nordiske offentlige fonde til at deltage i møde om emnet i maj.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.