Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

DTU åbnede helt op for to uger siden – nu kan de være tvunget til delvis online-undervisning igen

DTU åbnede helt op for forskere og studerende, da man ville undgå online-undervisning.

Dekan for bacheloruddannelser og studiemiljø på DTU, Lars D. Christoffersen. Foto: DTU.

På de fleste af landets uddannelsesinstitutioner har man siden starten på dette semester opereret med store dele online-undervisning, som supplement til den begrænsede, fysiske undervisning, for at mindske risiko for spredning af covid-19.

Men på DTU, Danmarks Tekniske Universitet, der har campusser i Lyngby og Ballerup, valgte man en anden strategi efter erfaringerne fra forårets nedlukning.

Her valgte man nemlig at åbne universitetet op for alle medarbejdere og studerende, og tilbød derfor kun undervisning med fysisk tilstedeværelse på campus som normalt, før nedlukningen.

Ifølge dekan for bacheloruddannelser og studiemiljø på DTU, Lars D. Christoffersen, er et universitet nemlig “ikke et rigtigt universitet uden studerende.”

Det er ikke mindst fordi meget af både undervisningen og forskningen på DTU foregår i laboratorier. Derfor er det essentielt, at undervisningen finder sted med fysisk fremmøde på campusserne, lyder det fra dekanen.

– Vi har hørt meget fra de studerende, at det er vigtigt at komme tilbage på campus, og vi har også samme opfattelse som ledelse – dels af hensyn til de studerendes samarbejde med hinanden og for kunne være tættere på underviserne og hjælpelærerne, men også for at kunne benytte laboratorier, værksteder osv. her på campus, fortæller Lars D. Christoffersen.

Men med de nye restriktioner, som sundhedsministeren indførte i blandt andet Københavns-området i mandags, kan DTU være nødt til at indføre delvis online-undervisning igen, for at mindske risiko for smittespredning.

Universitetet har ikke på nuværende tidspunkt udarbejdet en konkret plan for, hvordan de kommende uger med restriktioner skal forløbe. Dog er det blevet meldt ud til de studerende, at der vil komme mere online-undervisning på kurser, der ikke foregår i laboratorier, og at alle administrative medarbejdere, som ikke nødvendigvis behøver at være til stede på universitetet, fået besked på at arbejde hjemmefra.

Derudover har universitetet meldt ud, at alle sociale arrangementer er aflyst, både for medarbejdere og studerende.

Udfordringer for forskningen
Nedlukningen i foråret var en stor udfordring for forskningen på universitetet, som ikke kunne fortsætte i laboratorierne.

– Der er blevet kæmpet for, at der ikke skulle tabes noget på gulvet – men det ville være synd at sige, at der ikke er noget, der er blevet tabt, siger Lars D. Christoffersen.

Han indvender, at der dog er mange forskere, som har formået at tilrettelægge deres forskningsarbejde på en måde, der gjorde det muligt for dem at fortsætte deres forskning uden at kunne være i laboratorierne.

Der er af samme grund også flere undervisningskurser, der er blevet udskudt til dette eller næste semester, da man ikke har kunnet gennemføre undervisningen uden at have et laboratorium til rådighed.

Et stående spørgsmål på nuværende tidspunkt er derfor, om de nye restriktioner igen vil skabe hårdere vilkår for den forskning, der finder sted på universitetet.

Læs også: Studiechef på ITU: Vi er stadig i undtagelsestilstand

Vil ikke lave online-undervisning
På DTU har man mere undervisning på universitetet end de fleste andre universiteter, eftersom meget af undervisningen er eksperimentel undervisning i laboratorier og værksteder. Det har været en af grundene til, at man på DTU ikke ønsker at lave digital undervisning, hvor studerende følger med hjemmefra, fortæller Lars D. Christoffersen:

– Vi lægger meget vægt på undervisning og på, at man er til stede, fysisk. Det er kun sådan, man udvikler kulturen og får indblik i, hvad det vil sige at være ingeniør. Det er noget, man udvikler i tæt samarbejde med andre, og det kan du ikke, når du sidder i dit eget hjemmemiljø, hvor man ikke kommer ud og er ikke fælles med andre studerende og undervisere.

Online-undervisningen rummer ikke “samme muligheder for at diskutere noget med underviseren eller med andre studerende”, indvender Lars D. Christoffersen, og af den grund mener man ikke på universitetet, at online-formatet er måden at gøre det på.

En anden grund til, at man ikke har ville lave online-undervisning på DTU, som på andre universiteter, er, at man på DTU gøre meget ud af “den åbne dørs politik”, fortæller Lars D. Christoffersen:

– De studerende altid er velkomne til at gå hen til en underviser på deres kontor og spørge om det ene eller det andet.

Og den relation mellem studerende og undervisere er vigtig at bevare, mener Lars D. Christoffersen.

Danmarks Tekniske Universitet. Foto: Vibeke Hempler.”

Læs også: KU-dekan gør klar til nyt semester med restriktioner: Det bliver hårdere nu, end det var i foråret!

Fortsat stort koordineringsarbejde
Det har dog hele tiden været planen, der skulle forekomme en vis mængde streamet undervisning på campusserne, eftersom der kun kan sidde halvt så mange studerende i auditorierne som normalt. Den ene halvdel har derfor skulle modtage undervisning som normalt i et auditorie, mens den anden halvdel sidder i et andet lokale på campus og får streamet undervisningen.

Dette har krævet en koordinering, som har “været et fuldstændigt vanvittigt planlægningsarbejde”, fortæller Lars D. Christoffersen.

– Vi har forskudt vores undervisning, så vi undgår flaskehalse i bygningerne og for meget pres på den offentlige transport til og fra universitetet. Det vil sige, at nogle starter kl 08, andre 8.15 og andre kl. 08.30, så vi undgår presset på gangarealer og fællesarealer. Det har gjort det væsentligt mere kompliceret at planlægge semesteret.

Nu vil universitetet udtænke nye planer for, hvilke kurser, man igen kan omlægge til digital undervisning. Lars D. Christoffersen oplyser dog, at man stadig regner med at al undervisning i laboratorierne fortsat vil være med fysisk fremmøde.

Han understreger, at de siden studiestart d. 31. august – og ikke mindst nu, efter nye restriktioner er indført, har været og vil være “meget præcise i vores udmelding til undervisere og studerende i forhold til afstandskrav og restriktioner”:

– Hvis for eksempel underviserne konstaterer, at de studerende ikke er opmærksom på afstandskrav, så stopper man undervisningen, fortæller Lars D. Christoffersen.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.