Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Studiechef på ITU: Vi er stadig i undtagelsestilstand

Restriktioner og undervisningsomlægning gør det svært at planlægge langsigtet på ITU.

Studiechef på IT-Universitetet, Lene Rehder. Foto: ITU.

IT-Universitetet har for nu to uger siden slået dørene op til et nyt semester for både undervisere og studerende.

Det er med en bestræbelse på at lave så meget undervisning med fysisk tilstedeværelse som muligt, om end online-undervisningen indtil videre stadig er kommet for at blive, lyder det fra studiechef Lene Rehder. 

Generelt vil universitetet gerne prioritere den fysiske undervisning, og derfor bestræber ITU sig på, at hele 50% af undervisningen skal være med fysisk fremmøde, og den resterende del fortsat skal foregå online.

– Vi har planlagt, at måden undervisningen skal foregå på er halvt online og halvt fysisk. Det er det, vi forventer at køre med hele semesteret, siger Lene Rehder.

Effektiv, men hård omlægning
På ITU var man under den store og pludselige nedlukning i foråret gode til hurtigt og effektivt at omlægge undervisningen til et digitalt, online format, fortæller studiechef Lene Rehder. 

Dette er ikke mindst på grund af deres interne læringsenhed, som har været til stor hjælp, fortæller hun:

– Vi har vores læringsenhed, som har understøttet vores undervisere rigtigt godt i at skulle omlægge undervisningen. De har lagt et stort arbejde i at evaluere hvad, der har fungeret og har også evalueret på hvad, vi har lært af omlægningen, både for studerende og undervisere, siger Lene Rehder.

Men selvom omlægningen ifølge Lene Rehder er gået over al forventning, har det krævet en massiv arbejdsindsats fra underviserne, der har skulle omstrukturere deres undervisning.

– Det har været ekstremt hårdt at skulle omlægge fra den undervisningsform, man normalt har som underviser; at man kun kan bruge powerpoint og ikke bruge tavler, for eksempel. Det handler også om, at man ikke som underviser på samme måde kan vurdere, hvor de studerende er; om de har brug for, at man gennemgår stoffet engang til, om der er nogen, der har spørgsmål, eller andet. 

Meget går tabt ved online-undervisning
Selvom IT-universitet med sit fagfelt har de måske bedste forudsætninger for at lave undervisning i et velfungerende digitalt format, er der stadig meget, der går tabt ved den digitale undervisning, mener Lene Rehder. 

– Det er svært ikke at sidde i lokalet, ikke at kunne spørge om noget i pausen, ikke at kunne fornemme de andre medstuderende. Det betyder meget, at man lige kan vende noget med sin sidemand, hvis der er noget, man synes er svært at forstå,  siger Lene Rehder og fortsætter:

– Det er bare noget andet at skulle lære uden at kunne lære sammen. Der er så meget projektarbejde og så meget læring, der sker ved at tale med hinanden. Dét kan online-undervisningen ikke. De studerende har givet udtryk for, at de er nødt til at bruge meget ekstra energi på at fastholde og motivere sig selv, når de ikke kan møde op på campus. 

Af den grund har man på universitetet forsøgt at begrænse onlineundervisningen til de undervisningssituationer, hvor der primært er envejskommunikation, som for eksempel når der undervises i de store auditorier. 

– Dér er ikke så meget interaktion, og derfor går der ikke ligeså meget tabt ved at lave den slags undervisning til et online-format, uddyber Lene Rehder.

IT-Universitetet. Foto: ITU

Mere kvalitet i online-undervisningen
Ifølge Lene Rehder har man på universitetet løbende gennem nedlukningsperioden og i sommeren har arbejdet meget med at opgradere online-undervisningen. Hun fortæller, at man har sørget for at lave mobile set-up, som giver underviserne bedre værktøjer til at kunne gennemføre online-undervisning, end de har haft mulighed for at bruge hjemmefra. Med dette kan underviserne optage deres undervisning på universitetet, og streame det til de studerende. 

– Kvalitetsmæssigt er vi kommet et stort skridt videre fra starten nedlukningen, da underviserne måtte sidde hjemme ved køkkenbordene med børn om benene, siger Lene Rehder.

Hvad der nemlig også er en udfordring nu, hvor efterårssemesteret er startet, er, at der nu også er andre og større forventninger til online-undervisningen end der var umiddelbart efter nedlukningen.

– Vi kan høre på underviserne, at forventningerne stiger hos de studerende: det er ikke nok bare at kunne gennemføre en online-undervisning; kvaliteten af lyden skal være god, man skal kunne se ordentligt, det skal helst forløbe teknisk ubesværet. I starten var der en større rummelighed over, at det ikke var perfekt, siger Lene Rehder.

Intet kan planlægges – alt kan ske
Selvom man på ITU har været gode til at omlægge og implementere den digitale undervisning og løbende at evaluere på kvaliteten af den, har det krævet et stort arbejde for både undervisere og studerende at få det til at fungere – og gør det stadig. Der er nemlig ingen, der ved, om man i løbet af efteråret vil være tvunget til mere online-undervisning, eller om man gradvist kan åbne yderligere op for den fysiske undervisning.

Selvom medarbejdere og undervisere har brugt det meste af sommeren på at planlægge den kommende studiestart med halv fysisk – halv online-undervisning, er der en stor bevidsthed om, at man hurtigt kan komme til at skulle lukke ned igen, hvis der opstår smitte eller hvis en ny nedlukning påbyder, at studerende og undervisere sendes helt eller delvist hjem.

Det ligger hele tiden i baghovedet at smitten kan opstå, og at vi kan få behov for at lukke delvist eller helt ned. Vi skal være klar til at kunne blive nødt til at gå online igen. Det er hele tiden noget, der spøger, siger Lene Rehder.

Hun tilføjer, at de dog lærte meget under forårets nedlukning og “derfor er forberedte, hvis det skulle ske igen.”

– Men hvis vi skulle blive lukket helt ned og tvunget til at sende medarbejdere og studerende hjem, er det noget, der nærmest sker fra dag til dag. Det kan vi ikke planlægge os ud af,” indvender hun.

Stadig i undtagelsestilstand
På trods af at man på universitetet prioriterer den fysiske undervisning så højt som muligt, har man alligevel tanker om at arbejde med at udvikle undervisningsformer, der i højere skal indkorporere ‘blended learning’, som blander den fysisk og digital undervisning.

Dette ligger dog længere ude i fremtiden, når samfundet er kommet på den anden side af corona-pandemien. For, som Lene Rehder siger, så er universitet stadig i undtagelsestilstand:

– På den lange bane har vi før arbejdet med at anvende blended learning på den bedste måde i undervisningen, men nu har alle vores ressourcer gået til at håndtere den her undtagelsestilstand.

– Det er klart, at vi skal gøre det på den kvalitative bedste måde på den lange bane. Men det kræver en forskningstilstand, hvor man virkelig planlægger, tilrettelægger og evaluerer undervisningen, siger hun.

– Lige nu er vi stadig i undtagelses- og krisetilstand.

 

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.