På den seneste rangering af verdens mest anerkendte universiteter er Aalborg Universitet for første gang at finde. Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet er stadig blandt de 200 bedste i verden, selvom alle tre dog er faldet nogle trin ned på listen i forhold til sidste år.
Det er Times Higher Education, der har offentliggjort ranglisten af verdens 200 bedste universiteter. Og rektoren på Aalborg Universitet glæder sig over, at AAU nu indtager pladsen som nr. 194 i verden.
– Aalborg Universitet går frem, fordi vores forskning bliver brugt ude i verden. Det kan vi se i antallet af citationer. Det glæder mig meget, at universitet er stærkt både på forsknings-og på uddannelsessiden, siger rektor Per Michael Johansen.
Danmarks nordlige universitet har tidligere været placeret på top-250-listen, og den nye placering er derfor en fremgang i forhold til sidste år.
Mindre positivt er det imidlertid for de øvrige danske universiteter på listen, der alle er rykket nogle pladser ned. Universitetet i København og Aarhus deltes sidste år om placeringen som nummer 109, men må i år nøjes med henholdsvis plads 116 (KU) og nummer 123 (AU). Samtidig er DTU faldet 10 pladser fra at være nummer 153 på listen til 163.
Der er således heller ingen af de danske universiteter, der er blandt de 100 bedste i verden.
Bekymring og glæde
Det bekymrer formanden for Rektorkollegiet i Danske Universiteter, at Danmark i de kommende år vil tabe terræn i den internationale konkurrence, imens for eksempel asiatiske lande investerer markant i uddannelse og forskning.
– Hvis vi skal være i stand til at tiltrække de bedste talenter til gavn for samfundet, så er det afgørende, at vi er stærke i den internationale konkurrence. Det er selvfølgelig ikke defineret af én rangliste, men der er bestemt store udfordringer, som vi skal håndtere som samfund. Ellers bliver vi fattigere, siger Anders Bjarklev til Magisterbladet.
Formanden glæder sig dog over den positive udvikling for Aalborg Universitet, ligesom han mener, at faldet blandt de øvrige danske universiteter skyldes, at man andre steder i verden satser endnu mere på viden, forskning og uddannelse, end vi lige nu gør i Danmark.
Ser man på listens top-10 er der ikke sket store ændringer. Den domineres af prestigefyldte britiske og amerikanske universiteter som Oxford og Cambridge, på henholdsvis første og andenpladsen, samt amerikanske Standford, MIT, Harvard, Princeton og Yale i nævnte rækkefølge.
Rankingen bygger blandt andet på nøgletal og vurderinger af undervisning, forskning, internationalt udsyn, omdømme og citationer i videnskabelige tidsskrifter.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Eske Willerslev: Iskerner og hundelort kickstartede verdenskendte opdagelser
DERFOR BLEV JEG FORSKER: NASA ringede og ville have fat i professor Willerslev. Titlen havde den specialestuderende ikke endnu, men et forskningsgennembrud af dimensioner banede vejen for forskerkarrieren.

Merværdien af nordiske forskningsprojekter trumfer de nationale
Nordisk forskningssamarbejde giver dobbelt op på merværdi for samfund og forskning, viser ny impactrapport. Derfor bør man satse på flere og større nordiske calls, mener direktør i NordForsk.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
