Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Forsker trues med sagsanlæg af Bæredygtigt Landbrug for kritiske udtalelser

”De prøver at intimidere forskere til at lade være med at ytre sig i den offentlige debat”

Foto: iStock

Forsker Stiig Markager har af flere omgange udtalt sig kritisk om landbrugets udledninger af kvælstof og af landbrugspakken.

Det har nu fået interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug til at true Stiig Markager med at gå rettens vej i et brev.

De mener, at han har udtalt sig ærekrænkende og injurierende.

– De prøver at intimidere forskere til at lade være med at ytre sig i den offentlige debat. Det er noget, man nogle gange ser i udlandet, men jeg er ikke bekendt med, at det er sket herhjemme før, siger Stiig Markager til Dagbladet Information.

Han ved ikke nok om emnet
Stiig Markager er professor i økologi og biogeokemi i havet, og han har de sidste 20 år været med til at skrive de faglige rapporter, der danner grundlaget for forvaltningen af vandmiljøet i Danmark.

Men det er netop grundet hans titel, at Bæredygtigt Landbrug kritiserer hans udtalelser.

– Han må udtale sig fuldstændig lige så voldsomt, han vil, om alt det, han har forstand på. Men vi synes jo, han misbruger sin professortitel til at udtale sig om nogle ting, han ikke har forstand på, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, til Dagbladet Information.

Eksterne jurister ser ingen sag
Mediet har henvendt sig til tre eksterne jurister for at vurdere, hvordan Stiig Markager står i den pågældende situation.

Her er svaret klart: Bæredygtigt Landbrug har en meget dårlig sag, da ingen af juristerne vurderer, at hans udtalelser er ærekrænkende, når han taler på vegne af egen faglighed.

Men interesseorganisationen hævder stadig, at Stiig Markager ikke har belæg for sine udtalelser, og de er klar til at gøre alvor af sagsanlægget.

Skulle det komme dertil, har Aarhus Universitet udtalt, at de bakker deres forsker op for at forsvare hans ytringsfrihed. Selvom de finder sagen ”fuldstændig uhørt”.

Forsiden lige nu:

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven

En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.