Stress og overarbejde er et udbredt problem på forskergangene – også sammenlignet med resten af befolkningen. Men samtidig er forskere blandt dem med allerstørst arbejdsglæde og selvtillid.
Det viser de nyeste tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som hvert andet år måler, hvordan det står til med arbejdsmiljøet i Danmark.
Forskere og undervisere ved universiteterne er én af de jobgrupper med størst selvtillid og arbejdsglæde, kun overgået af ledere og læger, viser de seneste tal fra 2018.
Forskere ligger dog samtidig i top fem blandt alle jobgrupper i kategorier som ”stress”, ”overarbejde” og ”arbejde tager tid fra privatlivet”.
Tidligere studier, både fra ind- og udlandet, har også peget på, at stress og overarbejde er et udbredt problem blandt forskere.
De fleste akademikere har lange arbejdsdage og en sparsom mængde fritid, som gør det svært at skabe balance mellem karriere og familielivet, viser en international undersøgelse, foretaget af Times Higher Education i 2017.
Pas på forskerne
Som jobgruppe er forskere kendetegnet ved, at de umiddelbart har stor indflydelse på deres eget arbejde, herunder gode muligheder for selv at strukturere deres arbejdsliv.
Alligevel er der ikke tale om et ”luksusproblem”, når NFA’s analyse viser, at forskere er blandt de mest stressede på arbejdsmarkedet, understreger seniorforsker ved NFA, Thomas Clausen til Weekendavisen.
– Vi skal passe på med forudindtagede holdninger om, at forskere kan tage vare på sig selv, fordi de er veluddannede og derfor sikkert har det fint, siger han til avisen.
I Dansk Magisterforening kan man i høj grad genkende billedet af mistrivsel blandt medlemmerne, og formanden advarer mod at tro, at forskere blot er pjevsede:
– Forskerne presses på kryds og tværs. De skal bruge mere og mere tid på at skrive ansøgninger om forskningsmidler, de har mindre tid til undervisning, og oveni er der fyringsrunder. Samtidig er de underlagt så usikre ansættelsesvilkår, at ti år i midlertidige stillinger er normalt for mange unge forskere, inden de får en fastansættelse. Det er slet ikke holdbart – heller ikke for forskningen, siger formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen til Weekendavisen.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.