Over det seneste år har seniorforsker Jens Olaf Pepke Pedersen rettet i alt seks klager mod magasinet Forskerforum. Pressenævnet, der behandler klager over medierne, har nu afgjort samtlige klager.
Pressenævnet giver i fire af klagerne, der er behandlet samlet, Forskerforum kritik for ”forvansket redigering og manglende forelæggelse”, skriver fagbladet Journalisten.
Det skyldes, at Forskerforum har bragt en redigeret udgave af en artikel, Jens Olaf Pepke Pedersen havde skrevet i Weekendavisen, sammen med et modsvar fra den amerikanske forsker John Cook. Og ifølge Jens Olaf Pepke Pedersen indeholdte det modsvar ”krænkende” og ”forkerte” anklager.
– Jeg får ikke lejlighed til at svare på de udsagn, John Cook bringer. Det er et brud på de vejledende regler for god presseskik, har seniorforskeren udtalt til Journalisten.
Redaktionsleder på Forskerforum Jørgen Øllgaard er uforstående over for den del af Pressenævnets afgørelse, der handler om forelæggelse af kritik.
– Pressenævnet vurderer, at John Cooks læserbrev er krænkende og burde være forelagt Pepke. Men Cooks læserbrev er jo tydeligvis baseret på Pepkes internationale forskning. Jeg har været i kontakt med Cook, og som han siger: Hvis folk ikke offentligt kan kritisere andres argumentation – hvordan har den offentlige debat det så i Danmark?, siger Jørgen Øllgaard til Journalisten.
I fremtiden vil Forskerforum ”overveje meget nøje, hvad vi gør”, svarer han på spørgsmålet om, hvorvidt Pressenævnets kendelser vil få konsekvenser for Forskerforums måde at arbejde på.
– Men det kan jo betyde, at vi laver selvcensur, fordi det simpelthen er for besværligt at gå i krig med den konfliktuelle journalistik, fordi klagemulighederne er sådan og sådan, og fordi risikoen for at blive ramt af de rene juristers vurdering er for stor, siger Jørgen Øllgaard.
Forskerforum får desuden kritik for at gengive en tidligere kendelse fra Pressenævnet på en misvisende måde.
Forskerforums version af Jens Olaf Pepke Pedersens artikel fra Weekendavisen førte til, at seniorforskeren stævnede Dansk Magisterforening og DJØF, som udgiver Forskerforum, for at krænke hans ophavsret.
Dansk Magisterforening har tilbudt Jens Olaf Pepke Pedersen 12.500 kroner i kompensation, som han udtaler til Journalisten, at han er ”godt tilfreds med”.
Alle medier under medieansvarsloven er underlagt Pressenævnet.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.