Over det seneste år har seniorforsker Jens Olaf Pepke Pedersen rettet i alt seks klager mod magasinet Forskerforum. Pressenævnet, der behandler klager over medierne, har nu afgjort samtlige klager.
Pressenævnet giver i fire af klagerne, der er behandlet samlet, Forskerforum kritik for ”forvansket redigering og manglende forelæggelse”, skriver fagbladet Journalisten.
Det skyldes, at Forskerforum har bragt en redigeret udgave af en artikel, Jens Olaf Pepke Pedersen havde skrevet i Weekendavisen, sammen med et modsvar fra den amerikanske forsker John Cook. Og ifølge Jens Olaf Pepke Pedersen indeholdte det modsvar ”krænkende” og ”forkerte” anklager.
– Jeg får ikke lejlighed til at svare på de udsagn, John Cook bringer. Det er et brud på de vejledende regler for god presseskik, har seniorforskeren udtalt til Journalisten.
Redaktionsleder på Forskerforum Jørgen Øllgaard er uforstående over for den del af Pressenævnets afgørelse, der handler om forelæggelse af kritik.
– Pressenævnet vurderer, at John Cooks læserbrev er krænkende og burde være forelagt Pepke. Men Cooks læserbrev er jo tydeligvis baseret på Pepkes internationale forskning. Jeg har været i kontakt med Cook, og som han siger: Hvis folk ikke offentligt kan kritisere andres argumentation – hvordan har den offentlige debat det så i Danmark?, siger Jørgen Øllgaard til Journalisten.
I fremtiden vil Forskerforum ”overveje meget nøje, hvad vi gør”, svarer han på spørgsmålet om, hvorvidt Pressenævnets kendelser vil få konsekvenser for Forskerforums måde at arbejde på.
– Men det kan jo betyde, at vi laver selvcensur, fordi det simpelthen er for besværligt at gå i krig med den konfliktuelle journalistik, fordi klagemulighederne er sådan og sådan, og fordi risikoen for at blive ramt af de rene juristers vurdering er for stor, siger Jørgen Øllgaard.
Forskerforum får desuden kritik for at gengive en tidligere kendelse fra Pressenævnet på en misvisende måde.
Forskerforums version af Jens Olaf Pepke Pedersens artikel fra Weekendavisen førte til, at seniorforskeren stævnede Dansk Magisterforening og DJØF, som udgiver Forskerforum, for at krænke hans ophavsret.
Dansk Magisterforening har tilbudt Jens Olaf Pepke Pedersen 12.500 kroner i kompensation, som han udtaler til Journalisten, at han er ”godt tilfreds med”.
Alle medier under medieansvarsloven er underlagt Pressenævnet.
Forsiden lige nu:

49 skæve forskningsideer får økonomisk støtte af fond
Villum Fonden Experiment-program har uddelt bevillinger til i alt 49 skæve forskningsprojekter for en samlet værdi af 97 millioner kroner.

Lundbeckfonden giver millioner til forsker: Vil finde kuren på hidtil uhelbredelig sygdom
RNA-forsker Ulf Andersson Vang Ørom har gjort en banebrydende opdagelse i mus i jagten på en kur til Huntingtons sygdom. Nu fortsætter arbejdet i menneskehjernevæv.

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer
De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.