Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

GTS-institutterne vil fokusere på grøn omstilling efter bevilling på 1,2 mia. kr.

Bevilling på 1,2 mia. kr. til syv GTS-institutter bliver begyndelsen på Power-to-X eventyr

Flere virksomhederne sætter videnskabsbaserede klimamål. Foto: iStock.

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har indgået aftaler med de syv danske GTS-institutter om udvikling af ny teknologisk service målrettet centrale behov i dansk erhvervsliv. 

Samlet set bliver der uddelt 1,2 mia. kr. hen over de næste fire år.

I en pressemeddelse oplyser GTS-foreningen, at der i denne ansøgningsrunde om midler fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen især har været fokus på netop grøn omstilling. 

Af de uddelte midler, vil der derfor især være fokus på at udvikle aktiviteter og teknologiske services, der skal sikre en mere energi- og ressourceeffektiv produktion, og som skal bidrage til den grønne omstilling. 

– Danmark har sat nogle ambitiøse mål for klimaet. Desuden er der en global interesse for nye grønne løsninger. Derfor giver det god mening, at der denne gang er et særligt fokus på den grønne omstilling. GTS er klar til at bygge oven på den eksisterende kerne af viden og state-of-the-art faciliteter. Det gør det nemmere for virksomheder at udvikle løsninger til både det danske og det globale marked, udtaler direktør for GTS-foreningen Ragnar Heldt Nielsen.

Power-to-X
Power-to-X, komplekse grønne energisystemer, bæredygtig fødevareproduktion, digitalisering og bæredygtigt byggeri er eksempler på områder, som GTS-institutterne skal arbejde med i de kommende fire år.

Især Power-to-X teknologien har et stort potentiale for den grønne omstilling, lyder det fra GTS-foreningen.

Power-to-X er en teknologi, der kan gøre tung landtransport og skibsfart klimaneutral, og derfor er den et vigtigt element i at mindske CO2-udledningen.

Men fordi Power-to-x er en ny teknolog, er der en række barrierer for, at den hurtigt kommer på markedet og gør en forskel.

Af den grund vil GTS-institutterne Alexandra Instituttet, DBI, FORCE Technology og Teknologisk Institut gå sammen om at fjerne disse barrierer og bane vejen for at skabe et dansk Power-to-X-eventyr, oplyser GTS-foreningen og uddyber, at disse institutter vil bidrage til, at Power-to-X bliver klar til konkret anvendelse. 

Dermed tager GTS et medansvar for, at Danmark kan nå sit mål om en reduktion af CO2-udledningen med 70 pct. inden 2030, lyder det fra GTS-foreningen.

Læs også: Forsker om klimasatsning: Det kræver meget mere investering og forskning

Sundshedsteknologi
Udover det store fokus på grøn omstilling vil der også blive arbejdet med bl.a. metrologi, standarder, produktsikkerhed og Life Science.

Særligt på sundhedsområdet vurderer GTS-foreningen, at man i de kommende år står over for stigende udfordringer med flere ældre, flere med kroniske sygdomme, og større behov for individuelle behandlingsforløb. 

Det betyder, at der er brug for nye typer af produkter, der bedre kan forebygge, behandle og diagnosticere sygdomme, og derfor vil GTS-instituttet Bioneer styrke danske virksomheders tidlige udvikling af nye lægemidler, højværdi-ingredienser og medicinsk udstyr. 

Direktør i GTS-foreningen Ragnar Heldt Nielsen ser bevillingen til GTS-institutterne som en stor mulighed for at ny teknologi og forskning kan komme erhvervslivet til gode, og ikke mindst som en styrkelse af Danmarks internationale konkurrenceevne:

– Der er ofte et stykke vej før ny banebrydende forskning og teknologi skaber værdi i erhvervslivet. Statens investering i teknologisk service gør vejen meget kortere. I de udvalgte områder har GTS fokus på at gøre det muligt for bredden af dansk erhvervsliv at implementere ny teknologi. Det gavner dansk innovation og konkurrenceevne, afslutter Ragnar Heldt Nielsen.

Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene

I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.