Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Kvinderne strømmer ind på de tunge it-uddannelser

Efter flere årtier med ihærdige kampagner, sker der nu en positiv udvikling

Andelen af nye kvindelige studerende på flere af de ‘tunge’ it-uddannelser er fordoblet de seneste to år. Det sker efter årtiers kampagner, der uden held har forsøgt at lokke de unge kvinder ind på landets it-uddannelser. Men nu er udviklingen tilsyneladende vendt, skriver Finans.

En ligelig kønsfordeling har været på IT-Universitetet’s dagsorden i hele Universitets 19-årige levetid. I starten med nye typer af ‘blødere’ it-uddannelser og senere med fokus på at få flere kvinder ind på de mest tekniske IT-uddannelser. Ifølge Mads Tofte, der har været rektor for universitetet hele dets levetid, har det krævet en stor indsats at få sat skub i udviklingen:

 – Vi har brugt rigtig mange kræfter på det og været ude i mange gymnasieklasser. Man skal virkelig give den gas – men så giver det også en effekt, siger han.

På IT-Universitetet steg eksempelvis andelen af nye kvindelige studerende på bacheloruddannelsen Softwareudvikling fra 11 til 20 pct. fra 2016 til 2018, mens Københavns Universitet i år kunne byde velkommen til 45 kvindelige datalogistuderende – og det er tre gange flere end for blot to år siden.

Ifølge Pernille Bjørn, der er den første og eneste kvindelige professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet pt., og som Science Report talte med tidligere på efteråret, skal vi nedbryde den stereotype myte om, hvad datalogi er, og hvem en datalog er, hvis vi skal have endnu flere kvinder ind på uddannelsen.

– Du kan sagtens elske yoga, natur og blomsterbinding, og samtidig være datalog. Datalogi er så mange ting, og du kan bruge det til så meget, fordi teknologi er alle steder, siger professoren.

Ifølge hende er det paradoksalt at datalog almindeligvis bliver betragtet som et ‘mandefag’ herhjemme, idet man for eksempel i USA ser halvtres procent kvinder på datalogi-uddannelserne, mens der er flest kvinder inden for faget i Indien. Samtidig har datalogi  historisk set faktisk været domineret af kvinder, fortæller hun.

– Det var kvinder, der programmerede den maskine, Alan Turing i dag er kendt for (Turingmaskinen, red.). Og det var kvinder, der programmerede den første general-purpose computer i NASA, som man også kan se i filmen ”Hidden Figures”, fortæller Pernille Bjørn.

Danmark kan blive en teknologisk vindernation

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers mener det er en fantastisk nyhed, at antallet af kvinder på it-uddannelserne stiger. For ham kan den nye udvikling være med til at stille Danmark bedre internationalt:

– For mig er det ikke afgørende, om det er kvinder, vi får ind i it, men at vi får brugt hele den talentpulje, vi har i Danmark. Og det tror jeg ikke, vi gør, med så få kvinder på it-uddannelserne. Så det er virkelig godt at se, at der er noget, der virker. Det øger sandsynligheden for, at Danmark bliver en teknologisk vindernation, siger han.

For brancheforeningen IT-Branchen er det helt afgørende at få flere ind på it-uddannelserne generelt, hvis vi skal undgå en massiv mangel på arbejdskraft inden for it-området i fremtiden og derfor ser man meget positivt på, at flere kvinder har fået øjnene op for it.

 – Det er fantastisk, at vi begynder at se den slags tal, for det er nyt. Der har været et kæmpe efterslæb i mange år. Og det er fuldstændig afgørende at få optaget flere kvinder på it-uddannelserne, og især også på de teknisk tunge uddannelser, siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.