Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Ledigheden stiger blandt akademikere

Corona-krisen har ramt det akademiske arbejdsmarked, viser tal fra Akademikerne.

Ledigheden stiger blandt medlemmerne af Akademikerne. Foto: skynesher/iStock.

Bruttoledighedsprocenten for alle akademikere lå i januar 2021 på 6,2 procent. Det er 1 procentpoint højere end samme måned sidste år.

– Vi ser lige nu, at ledigheden rammer relativt hårdest blandt de erfarne på det akademiske arbejdsmarked. Men generelt set giver udviklingen ikke anledning til yderligere bekymring, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, i en pressemeddelelse.

Akademikerne er en paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Det er blandt andet foreninger som Pharmadanmark, Ingeniørforeningen og Lægeforeningen.

Ledigheden fordeler sig ujævnt

Blandt alle medlemmer af fagforbundet var der i januar 20.734 ledige på fuldtid. Det er en stigning på 4157 personer sammenlignet med samme måned sidste år. Sammenlignet med december 2020 er der tale om en stigning på 438 personer, viser tal fra Akademikerne.

Ledigheden fordeler sig dog ujævnt.

Grafik: Akademikerne

Akademikere, der dimitterede for mere end to år siden, har oplevet en større stigning i ledigheden. Her var 10.710 personer ledige på fuld tid i januar 2021. Det er 3236 flere end samme tid sidste år. Arbejdsløsheden for denne gruppe af akademikere har ligget på et kontinuerligt højt niveau siden maj 2020, oplyser fagforbundet.

– Jeg forventer, ledigheden for den samlede gruppe af akademikere hurtigt falder i takt med, at samfundet genåbnes og økonomien kommer tilbage i fulde omdrejninger, siger Lars Qvistgaard.

Til sammenligning har arbejdsløsheden for akademikere, der er dimitteret for mindre end et år siden, og gruppen, der har været på arbejdsmarkedet i et til to år, ikke udviklet sig i samme grad.

Stigninger over hele linjen

Tal fra Akademikerne viser videre, at bruttoledighedsprocenten i fuldtidspersoner for personer under 30 år i januar 2021 var 1,7 procentpoint højere sammenlignet med januar 2020. Sammenlignet med december 2020 er ledigheden for samme aldersgruppe steget med 0,5 procentpoint.

For de 30-39-årige er bruttoledighedsprocenten steget med 1 procentpoint sammenlignet med januar 2020, mens den for både de 40-49-årige og de 50-59-årige er steget med 0,8 procentpoint.

For personer ældre end 60 år er bruttoledighedsprocenten steget med 1 procentpoint sammenlignet med samme måned sidste år.

Forsiden lige nu:

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC

Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.