Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Maja Horst skifter til splinternyt DTU-professorat

Hun har udtalt sig om emnet i årevis, men for første gang skal hun arbejde fuldtid med det

Maja Horst. Foto: Københavns Universitet

Inden længe skifter Maja Horst, institutleder på Københavns Universitet, sin nuværende titel som Professor i Forskningskommunikation ud med et helt nyoprettet professorat og bliver fremover “Professor i ansvarlig teknologi”.

Arbejdspladsen skifter også placering til Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Kongens Lyngby.

Det hele sker d. 1. september 2019, og Maja Horst ser mange grunde til, at det er vigtigt med et professorat i netop ansvarlig teknologi.

– Vi skal understøtte den rigtige teknologiudvikling. Det er ikke sådan, at der er nogle teknologier, der er ansvarlige, og andre der ikke er. De fleste kan bruges til både godt og skidt. Det handler om, hvordan vi implementerer det, siger hun.

Derfor er målet med arbejdet heller ikke at nå frem til en præcis dato, hvor alt teknologi er ansvarligt. Det kan man ikke, for det handler om processen.

– Vi skal se på, hvordan teknologi kan være med til at understøtte og skabe et godt samfund – også i fremtiden, siger Maja Horst.

Men hun skal ikke gøre det selv. Arbejdet kommer til at foregå i tæt samarbejde med hendes nye kollegaer på DTU Management, hvor der allerede sidder flere og arbejder på området.

– Der findes allerede meget om det på DTU, og de er også i gang med at udforme en ny strategi hvor bæredygtighed og ansvarlighed er ret centralt. Så det handler om at gøre det endnu mere synligt, siger hun.

Vi skal sammen tage stilling til ny teknologi
Det er et helt nyt professorat, som Maja Horst træder ind i, men internationalt har der længe været fokus på ansvarlig teknologi.

Og det er vigtigt, at der bliver ved med at komme øget synlighed og debat om emnet for at bevare et balanceret samfund, mener hun.

– Når vi er uenige om ny teknologi, handler det ikke om forståelse. Vi er uenige i, hvilken rolle teknologi spiller i at opbygge et godt samfund, siger hun og uddyber:

– For nogen er det vejen frem, og for andre skaber det problemer. Så det er på et meget dybt niveau, at vi har de her diskussioner. Og jeg kan blive bekymret for sammenhængskraften i samfundet, siger Maja Horst.

Med det mener hun, at der er nogle i samfundet, som kan bruge det og har kontrol over den nye teknologi. Og så er der dem, som ikke kan og føler sig udenfor.

Det skaber en skævvridning.

– Et samfund, der brækker over på midten, bliver ustabilt. Målet må være, at vi sammen kan tage stilling til teknologiudviklingen, siger Maja Horst.

Skulle have arbejdet i Holland
Ansvarlig teknologi er noget, Maja Horst har snakket om i mange år efterhånden, og derfor var hun heller ikke i tvivl, da muligheden for et professorat meldte sig.

– Det er super spændende at få lov til at være med til at implementere DTU’s nye strategi, og jeg glæder mig til at finde ud af, hvad det kan blive til sammen med de dygtige mennesker, som arbejder der, siger hun.

Egentlig skulle Maja Horst have rejst til Holland for at starte som professor i forskningskommunikation hos Wageningen University.

Men lige siden sin ph.d. har hun været optaget af teknologisk udvikling og sammenhængskraften i samfundet, så det føltes også som et naturligt skridt at vælge DTU-professoratet.

Og så var der andre fordele, der også fulgte med beslutningen.

– Det bliver fantastisk at få lov til at arbejde med det fuldtid. Og så viser det sig faktisk også, at min familie synes, at det er meget dejligt, at jeg bliver i Danmark, griner hun.

Forsiden lige nu:

Forskningsmastodont lander milliardoverskud for 2022

Novozymes endte 2022 med et overskud på 3,7 milliarder kroner – cirka 500 millioner mere end året inden. Væksten bekræfter, at vores bioløsninger er mere relevante end nogensinde, udtaler Ester Baiget, Præsident og CEO.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.