Inden længe skifter Maja Horst, institutleder på Københavns Universitet, sin nuværende titel som Professor i Forskningskommunikation ud med et helt nyoprettet professorat og bliver fremover “Professor i ansvarlig teknologi”.
Arbejdspladsen skifter også placering til Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Kongens Lyngby.
Det hele sker d. 1. september 2019, og Maja Horst ser mange grunde til, at det er vigtigt med et professorat i netop ansvarlig teknologi.
– Vi skal understøtte den rigtige teknologiudvikling. Det er ikke sådan, at der er nogle teknologier, der er ansvarlige, og andre der ikke er. De fleste kan bruges til både godt og skidt. Det handler om, hvordan vi implementerer det, siger hun.
Derfor er målet med arbejdet heller ikke at nå frem til en præcis dato, hvor alt teknologi er ansvarligt. Det kan man ikke, for det handler om processen.
– Vi skal se på, hvordan teknologi kan være med til at understøtte og skabe et godt samfund – også i fremtiden, siger Maja Horst.
Men hun skal ikke gøre det selv. Arbejdet kommer til at foregå i tæt samarbejde med hendes nye kollegaer på DTU Management, hvor der allerede sidder flere og arbejder på området.
– Der findes allerede meget om det på DTU, og de er også i gang med at udforme en ny strategi hvor bæredygtighed og ansvarlighed er ret centralt. Så det handler om at gøre det endnu mere synligt, siger hun.
Vi skal sammen tage stilling til ny teknologi
Det er et helt nyt professorat, som Maja Horst træder ind i, men internationalt har der længe været fokus på ansvarlig teknologi.
Og det er vigtigt, at der bliver ved med at komme øget synlighed og debat om emnet for at bevare et balanceret samfund, mener hun.
– Når vi er uenige om ny teknologi, handler det ikke om forståelse. Vi er uenige i, hvilken rolle teknologi spiller i at opbygge et godt samfund, siger hun og uddyber:
– For nogen er det vejen frem, og for andre skaber det problemer. Så det er på et meget dybt niveau, at vi har de her diskussioner. Og jeg kan blive bekymret for sammenhængskraften i samfundet, siger Maja Horst.
Med det mener hun, at der er nogle i samfundet, som kan bruge det og har kontrol over den nye teknologi. Og så er der dem, som ikke kan og føler sig udenfor.
Det skaber en skævvridning.
– Et samfund, der brækker over på midten, bliver ustabilt. Målet må være, at vi sammen kan tage stilling til teknologiudviklingen, siger Maja Horst.
Skulle have arbejdet i Holland
Ansvarlig teknologi er noget, Maja Horst har snakket om i mange år efterhånden, og derfor var hun heller ikke i tvivl, da muligheden for et professorat meldte sig.
– Det er super spændende at få lov til at være med til at implementere DTU’s nye strategi, og jeg glæder mig til at finde ud af, hvad det kan blive til sammen med de dygtige mennesker, som arbejder der, siger hun.
Egentlig skulle Maja Horst have rejst til Holland for at starte som professor i forskningskommunikation hos Wageningen University.
Men lige siden sin ph.d. har hun været optaget af teknologisk udvikling og sammenhængskraften i samfundet, så det føltes også som et naturligt skridt at vælge DTU-professoratet.
Og så var der andre fordele, der også fulgte med beslutningen.
– Det bliver fantastisk at få lov til at arbejde med det fuldtid. Og så viser det sig faktisk også, at min familie synes, at det er meget dejligt, at jeg bliver i Danmark, griner hun.
Forsiden lige nu:

Skal industrien bestemme den grønne forskning?
I SPORENE PÅ MAGTEN. Forskning har fået en hovedrolle i den grønne omstilling af samfundet. Vi undersøger, hvem og hvad der dirigerer dagsordenen.

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.