Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Nogle forskere vil gøre alt for at få en bevilling

Danske universiteter befinder sig i en hyperkonkurrence-situation, og nogle forskere vil gøre alt for at få en bevilling, siger David Budtz Pedersen, professor ved AAU.

Nogle forskere vil gøre alt for at få en bevilling, siger David Budtz Pedersen, professor ved AAU. Foto: Velux Fonden.

”Jeg har været vidne til adskillige eksempler, (…), hvor vejledere forventer og/eller kræver at være medforfattere på ALLE udgivne artikler baseret på dataene - selvom de ikke har bidraget med noget som helst i de forskellige individuelle artikler.”

”Den overordnede forsker er medforfatter på hver eneste videnskabelige artikel, der udgår fra vores afdeling, uden at vedkommende lever op til Vancouver guidelines.”

”Gæsteforfatterskab er i høj grad en del af almindelig praksis på instituttet (…). Yderligere anses gæsteforfatterskab som en slags "akademisk valuta", som kan handles med (…).”

Sådan lyder nogle af de netop offentliggjorte vidnesbyrd fra kampagnen om hierarkisk forskningstyveri, der også går under hashtagget #pleasedontstealmywork.

LÆS VORES TEMA OM FORSKNINGSTYVERI OG ALLE VIDNESBYRD

De vidner om nogle forskningsmiljøer på danske universiteter, hvor det at blive medforfatter på videnskabelige artikler, bruges til forhandle med, til gengæld for andre tjenester, selvom medforfatteren ikke har bidraget til artiklen.

Det er i modstrid med Vancouver-anbefalingerne, som alle danske universiteter har underskrevet.

💡 Vil du have hele historien?

Med adgang til Science Report er du opdateret på det danske forskningsmiljø.

Vi giver dig historier om forskningspolitik, debatindlæg fra forskere og nøglepersoner og artikler om de nyeste forskningstendenser.

Gratis prøveadgang »

Har du allerede abonnement? Log ind her: