samfund

Norsk studie: Universitetsansatte bliver i mindre grad smittet med covid-19

Forskerne bag studiet kan ikke forklare, hvorfor der er lavere smitte med covid-19 blandt norske undervisere ved universiteter og højskoler end blandt andre grupper.

Af - 13. januar 2021

Foto: iStock.

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Forskere fra Folkehelseinstituttet (FHI) i Oslo har undersøgt, hvor udbredt covid-19 er blandt forskellige grupper på arbejdsmarkedet, der er i tæt kontakt med andre mennesker. 

Imens forskerne ser en øget smitte blandt lærer, der underviser yngre børn, er der en markant lavere grad af smitte blandt undervisere på universiteter og højskoler, forklarer Karin Magnusson, forsker ved FHI til Forskerforum.no

– Universitetsansatte ligger under gennemsnittet for alle i den arbejdsdygtige alder, siger Karin Magnusson, der forsker i konsekvenserne af de norske corona-restriktioner.  

I studiet, der omfatter 3,5 mio. indbyggere i Norge i den arbejdsdygtige alder (20-70 årige), har forskerne undersøgt tre ting: hvor ofte folk bliver testet, hvor ofte folk får en positiv test, om de har højere risiko for at blive indlagt på sygehuset.

Både i første og anden bølge – henholdsvis fra 26. februar til 17. juli og fra 18. juli til 20. oktober 2020 – har flere universitetsansatte ladet sig teste end befolkningen generelt. Andelen, som har fået en positiv test, er dog lavere end for befolkningen generelt.

Andelen af smittede med covid-19 per 1000 ansatte i de respektive grupper på arbejdsmarkedet, der har tæt kontakt med kunder, elever/studerende eller patienter. Den lodrette linje viser gennemsnittet for alle andre i den arbejdsdygtige alder (20-70 år). Kilde: FHI, 2021.

Ingen forklaring
Forskernes data giver imidlertid ikke nogen forklaring på, hvorfor universitetsansatte er i lavere risiko for at blive smittet. 

– De har måske haft bedre mulighed end andre undervisere for at holde afstand til kollegaer og studerende, og bedre mulighed for at lave hjemmekontor og isolere sig. Men vi ved ikke hvorfor, det er sådan, forklarer forsker Karin Magnusson til mediet.

Studiet er endnu ikke blevet fagfællebedømt (peer-reviewed), og er publiceret som pre-print på MedRxiv

Få et tilbud på Science Report til dig eller din organisation

Udfyld formularen og få et skriftligt tilbud

Modtag et tilbud Læs om abonnementspriser og muligheder

Allerede bruger - log ind

Science Report