samfund

Novo Nordisk Fonden forhandler med regeringen om vaccineproduktion

Forhandlingerne har angiveligt stået på et stykke tid.

Af - 15. marts 2021

Foto: Novo Nordisk Fonden

Få Science Reports nyhedsbrev
Tilmeld dig gratis

Novo Nordisk Fonden og regeringen drøfter mulighederne for at producere vacciner i Danmark.

Det skriver Berlingske.

Over for avisen bekræfter både erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Novo Nordisk Fonden, at der finder forhandlinger sted.

– Vi kan bekræfte, at vi har drøftelser med regeringen om mulighederne for at etablere en vaccineproduktion i Danmark. Vi kan ikke uddybe det yderligere for nuværende, siger Steffen Lüders, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden.

Læs også: Mads Krogsgaard Thomsen ny direktør i Novo Nordisk Fonden

Udmeldingen kommer efter, at Novo Nordisk Fonden tidligere har afvist, det vil give mening med statslig vaccineproduktion, skriver Berlingske.

Samarbejdet etableret

Statsminister Mette Frederiksen (S) har den seneste tid skrevet om vaccinerne på Facebook.

– Nu mangler vi vacciner. Danmark var ikke forberedt på en epidemi. Det må ikke ske igen. Det er ikke mindst derfor, vi nu arbejder hårdt for at sikre en øget produktion af vacciner. Så vi bliver mindre sårbare i fremtiden, lød det 11. marts.

Allerede 6. marts løftede statsministeren dog sløret for, at der var et stort samarbejde på bedding.

– Der er allerede sat spændende ting i gang. Selv har vi oprettet et offentligt-privat partnerskab med vores danske life-science sektor for at afsøge muligheder for at etablere produktionskapacitet herhjemme.

Læs også: Novo Nordisk Fonden opretter nyt corona-program

Et corona-samarbejde mellem staten og Novo Nordisk Fonden vil ikke være nyt. Siden pandemiens begyndelse har fonden afsat 460 millioner kroner til ”afsluttede, igangværende og kommende covid-19-relaterede projekter inden for forskning, uddannelse, behandling og diagnostik samt sociale og humanitære indsatser”.

250 millioner kroner af de afsatte midler er gået til etableringen af covid-19 testcentre over hele landet. Derudover har Novo Nordisk Fonden og Novozymes stillet laboratorier til rådighed.