Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Penge & navne

Mads Krogsgaard Thomsen ny direktør i Novo Nordisk Fonden

Han afløser Birgitte Nauntofte, der har stået i spidsen for fonden siden 2009.

Mads Krogsgaard Thomsen er CEO i Novo Nordisk Fonden. Foto: Novo Nordisk Fonden

Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør for Forskning og Udvikling i Novo Nordisk A/S, er blevet udnævnt til administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden. Han tiltræder 1. marts.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

Han afløser Birgitte Nauntofte, der har været administrerende direktør i fonden siden 2009.

– Mads er et af de dygtigste og mest engagerede mennesker, jeg kender, og jeg er meget glad for, at han vil påtage sig den vigtige opgave at stå i spidsen for Novo Nordisk Fondens virke i fremtiden, siger Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Nordisk Fonden.

Det er med en blanding af ydmyghed og entusiasme, at jeg overtager ansvaret efter Birgitte

Mads Krogsgaard Thomsen har været ansat i Novo Nordisk A/S i 30 år. De seneste 21 år har han været koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling (CSO). Han er desuden tidligere bestyrelsesformand for Københavns Universitet. Hans afløsere i Novo Nordisk A/S bliver Marcus Schindler og Martin Holst Lange, der begge er fundet internt i virksomheden.

– Jeg har fulgt Novo Nordisk Fondens fantastiske udvikling på tæt hold i mange år, og det er med en blanding af ydmyghed og entusiasme, at jeg overtager ansvaret efter Birgitte, siger Mads Krogsgaard Thomsen.

“Mads stopper på toppen”

På et pressemøde onsdag formiddag om årsregnskabet for Novo Nordisk A/S roste administrerende direktør for Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, den nu afgående Mads Krogsgaard Thomsen for mange års bidrag til virksomheden.

– Hvis det ikke er verdensrekord i antal, så er det verdensrekord i succes og bidrag til en virksomhed. Mads stopper på toppen.

Mads Krogsgaard Thomsen kaldte jobskiftet en “win-win situation”:

–  Muligheden for at blive CEO i Novo Nordisk Fonden dukker nok kun op en gang i mit liv.

– Og så var det altså lidt af en drøm, der gik i opfyldelse for mit vedkommende. Og så bliver jeg jo i Novo-familien. Jeg ser virkelig frem til samarbejdet, også fremadrettet, sagde Mads Krogsgaard Thomsen.

Eksplosiv stigning i uddelinger

Da Birgitte Nauntofte tiltrådte som direktør i 2009, havde Novo Nordisk Fonden tre ansatte, og fonden uddelte omkring 200 millioner kroner om året. Ved udgangen af 2020 havde fonden 211 ansatte, og bevillingerne fra fonden var steget til omkring 5,5 milliarder kroner.

– Novo Nordisk Fonden er i dag blandt verdens tre største fonde og har i de seneste år opbygget en erfaren og dygtig organisation, som jeg glæder mig til at arbejde sammen med. Ambitionen er at støtte endnu flere initiativer og projekter til gavn for mennesker og samfund, siger Mads Krogsgaard Thomsen i pressemeddelelsen.

Nauntofte skal sikre blød overgang

For at sikre en blød overgang har Novo Nordisk Fonden aftalt med Birgitte Nauntofte, at hun bliver i fonden i marts ud. Fonden oplyser videre, at Birgitte Nauntofte herefter i en periode vil stå til rådighed for ledelsen.

– Det er selvfølgelig svært at sige farvel til Novo Nordisk Fonden og mine meget dygtige kollegaer efter så mange år, men jeg er meget tilfreds med at kunne overdrage stafetten til Mads, som jeg har kendt i mange år, siger Birgitte Nauntofte.

I forbindelse med direktørskiftet er Birgitte Nauntofte indtrådt som bestyrelsesmedlem i LIFE og BII – begge fonde, som Novo Nordisk Fonden etablerede som selvstændige fonde i december 2020.

Fastholder størrelsen på bevillinger

På trods af den aktuelle coronapandemi har Novo Nordisk Fonden i 2020 fastholdt størrelsen på deres bevillinger.

– Vi forventer dog ikke, at covid-19-krisen isoleret set kommer til at påvirke vores samlede uddelinger de kommende år i hverken op- eller nedadgående retning, men det er muligt, at vi vil foretage nogle omprioriteringer, sagde Niels Peder Nielsen, viceadministrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, til Science Report i oktober.

Novo Nordisk Fonden, der har en defineret strategi om årligt at øge sine udbetalinger frem mod 2023, oplyste den gang, at covid-19 “medvirker til at øge” fondens uddelinger i 2020.

I løbet af foråret 2020 uddelte fonden omkring 400 millioner kroner til corona-relaterede projekter, som ikke ellers var blevet sat i verden. Det gælder blandt andet en bevilling på en kvart milliard til etableringen af et nationalt testcenter, Testcenter Danmark, som er tilknyttet Statens Serum Institut.

Forsiden lige nu:

Derfor blev Niels Bohr Instituttet NATO’s nye kvantecenter

Niels Bohr Instituttet bliver NATO’s nye kvantecenter, og det skaber enorme perspektiver for udviklingen af dansk kvanteforskning og for Danmark som forskningsnation. Vi har spurgt lederen af Niels Bohr Instituttet, hvordan det lykkedes at skaffe centret til Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.