Vi skal blive bedre til at få formidle dansk forskning og inddrage almindelige borgere i forskningsverdenen. Cirka sådan lyder et af argumenterne, der ligger til grund for den årligt tilbagevendende videnskabsfestival, Forskningens Døgn.
Som led i festivalen kan almindelige danskere booke en forsker til at komme og fortælle om sit stofområde – og med 526 bestilte foredrag i 2018 lader det til, at konceptet huer danskerne.
250 pirrende foredrag at vælge mellem
Den landsdækkende festival løber af stablen den 24.-30. april, og fra 1.-29. marts kan danskerne altså booke en forsker til at komme og fortælle om vedkommendes forskningsområde som led i festivalen.
For der forskes i mange forskellige ting. Og det skal danske befolkning have indblik i. Konkret kan de derfor vælge mellem 250 foredrag rundt i hele landet – lige fra viden om mindernes lagring i hukommelsen og fremtidige energiløsninger til dyrlægers forskning.
Uddannelses- og Forskningsministeriet, der arrangerer festivalen, opfordrer også danskerne til at gøre brug af tilbudet og se det som en mulighed for at blive lidt klogere:
– Forskning er fascinerende, og forskning er vigtigt for vores fremtid. Men forskning skal være mere synlig i vores hverdag, og den skal pirre vores nysgerrighed. Derfor er jeg stor fan af Forskningens Døgn, der giver alle borgere mulighed for at komme helt tæt på forskningen og få den fortalt af forskerne selv, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.
Det praktiske
Alle – for eksempel virksomheder, skoler, foreninger, institutioner og endda også private i eget hjem – kan bestille et foredrag. De eneste betingelser er, at man kan stille med et lyttende publikum på mindst 20 personer og tilbyde passende rammer.
Foredraget er gratis, men forskeren skal have dækket eventuelle transportomkostninger, hvis vedkommende ikke er tilknyttet et universitet.
Forsiden lige nu:

Forskningsmastodont lander milliardoverskud for 2022
Novozymes endte 2022 med et overskud på 3,7 milliarder kroner – cirka 500 millioner mere end året inden. Væksten bekræfter, at vores bioløsninger er mere relevante end nogensinde, udtaler Ester Baiget, Præsident og CEO.

Forskere kritiserer rådne rekrutteringssystemer og skjulte uretfærdigheder
En række forskere har henvendt sig til Science Report med kritik af ansættelsesprocesserne til forskerstillinger. Danske Magistre, Danske Universiteter og Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd lytter og giver perspektiv på problemerne.

Ny værktøjskasse styrker integriteten på din forskningsinstitution
En ny værktøjskasse til universiteter, forskningsinstitutioner og fonde hjælper med at håndtere brud på forskningsintegritet, og bruges som reference til Horizon Europe-ansøgninger.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.