Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Ny RUC-strategi sætter forskning forrest

RUC er primært kendt for deres uddannelsesmodel, men nu skal forskning først, siger rektor

Hanne Leth Andersen, nuværende rektor på Roskilde Universitet fortsætter som rektor de næste år. Foto: Uffe Weng

Der bliver kigget mange år fremad i Roskilde Universitets (RUC) nye 2030-strategi, der altså dikterer den overordnede retning for universitetet de kommende ti år.

Den bliver først sendt til høring i bestyrelsen d. 1. april 2020, men rektor Hanne Leth Andersen løfter nu lidt af sløret for, hvad vi kan forvente os af fokusområder for universitetet nu og i fremtiden.

Udover at have fokus på miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed for at skabe en samfundsforandring, er nøgleordene i “RUC 2030”-strategien tværfaglighed – og i særdeleshed – forskning.

– Det er vigtigt for os at sætte forskningen forrest nu. Vi er kendt for vores uddannelsesmodel, som vi har fremmet de seneste år, og vi synes, at vi står stærkt her, siger Hanne Leth Andersen, og fortsætter;

– Derfor er det vigtigt for os, at vi de næste ti år satser stærkt på at sætte forskningen forrest. Mere fokus på forskningen kan styrke vores rolle som en stærk international uddannelsesinstitution, og så ser vi det som vigtigt for vores forskningsprofil i sig selv. Så banebrydende tværfaglig forskning bliver vores overskrift. 

Vi skal flytte midler internt til forskning
Måden, hvorpå RUC vil arbejde med at sætte forskningen forrest på universitetet, bliver bl.a. ved at give deres forskere strategiske redskaber og støtte dem i arbejdet.

– Vi skal sætte barren højt forskningsmæssigt, og vi skal blive endnu bedre til at bygge på vores samfundsengagerede og tværfaglige forskningsprofil. På forskningsområdet handler strategien ikke bare om ledelsesmæssige beslutninger, men også om at skabe rum for lokale initiativer. Vi skal give vores forskere bedre rammer og muligheder for selv at agere strategisk, selv at tage initiativer og skabe retning med afsæt i vores samlede profil, siger Hanne Leth Andersen og fortsætter;

– Vi sætter derfor et samlet billede op for RUC, ud fra indspil fra institutter, administration, forskningsudvalg og studerende, og herefter er det så igen institutterne, som udfører arbejdet med at oversætte og fortolke det i forhold til deres områder – og på tværs.

Men RUC vil også skabe nogle bedre økonomiske rammer for forskningen.

– RUC har traditionelt set meget fokus på uddannelse. Vi skal blive bedre til at veje forskningshensyn ind, når vi arbejder med uddannelse, når vi rekrutterer og når vi prioriterer ressourcer. Vi vil gerne omprioritere nogle af de midler, vi bruger på uddannelse til at understøtte vores forskning, siger Hanne Leth Andersen og fortsætter;

– Vi har flere gange peget på, at RUCs basismidler til forskning er lavere end hos andre universiteter, uden saglig grund. Det skal der rettes op på.

Det har bl.a. de konsekvenser for universitetet, at de har sværere ved at understøtte deres forskere, når de f.eks. skal ud at søge et ERC-grant, forklarer Hanne Leth Andersen.

– Men vi må også fortsat kigge indad og se, hvordan kan vi rykke rundt på nogle ting, forenkle flere steder og dermed understøtte forskningen bedre, siger Hanne Leth Andersen, og fortsætter;

– Det er også godt for de studerende. De får uddannelser med en tydeligere profil og med en tættere kobling til stærke forskningsmiljøer og dermed muligheder for et meget mere aktivt samspil mellem forskning og uddannelse.

Yderligere fokus på tværfaglighed
Det er ikke alene forskningen i sig selv, der kommer et øget fokus på over de næste ti år hos RUC. De ønsker også at gøre endnu mere ud af deres tværfaglighed.

– Vores nye strategi sætter tydeligt fokus på det tværfaglige, hvor den er meget ambitiøs. Når vi f.eks. siger, at vi vil lave banebrydende tværfaglig forskning, er det, fordi vi virkelig vil lægge vægt på, hvor vi gør en forskel, og hvordan vi sammen med vores omverden bidrager til at tænke nyt og er med til at flytte grænser i samfundet – gennem tværfaglighed, siger Hanne Leth Andersen og fortsætter;

– Vores universitet har en profil, og det tror jeg ikke, at der er nogen, der er i tvivl om. Men i stedet for overvejende at være kendte for, at vi laver projekter, skal vi være endnu tydeligere omkring det unikke forskningsmæssige fundament som det hele jo også bygger på.

Det er vigtigt at tænke langsigtet
Den nye RUC-strategi strækker sig som sagt ti år frem og lægger rammerne for, hvad det er for et universitet, de gerne vil være i fremtiden.

Men det er også en nødvendighed at tænke så langt frem, mener Hanne Leth Andersen. For udover, at tingene generelt går mere langsomt i universitetsverdenen, giver det også mulighed for at lægge nogle endnu mere ambitiøse og målrettede visioner.

– Vi tænker rigtig langt fremad, og det er der også mange, som gør i disse år, siger Hanne Leth Andersen og fortsætter;

– Men jeg tror også, at man skal øve sig i at kigge langt ud i fremtiden, når det gælder forskning. Selvom alting sker lige nu og de næste par år, er vores erfaring bare, at universiteter og forskningsmiljøer udvikler sig langsomt. Forskning er ’slowfood’. Det må vi respektere og skabe bedre rammer for.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.