Det har længe været et velkendt faktum i det danske forskningsmiljø, at kvinderne gradvist forsvinder fra de akademiske stillinger på universiteterne, jo længere op ad karrierestigen, de bevæger sig.
Men nu viser nye tal fra Europa-Kommissionen, at Danmark også ligger under EU-niveauet for antallet af kvinder i akademiske topstillinger.
På den internationale dag for kvinder i forskning, den såkaldte Women in Science Day, valgte EU-Kommissionen at offentliggøre et kort uddrag af en rapport, Kommissionen har på vej. ”She Figures”, som rapporten hedder, udkommer i sin fulde længde til marts for at tegne et billede af, hvor langt landene i Europa er kommet med at skabe ligestilling inden for videnskab og forskning.
Uddraget fra rapport fastslår, at Danmark ligger under EU-gennemsnittet og dermed også sakker bagud i forhold til nogle af vores nærmeste, nordiske naboer; Norge, Sverige og Finland.
I Danmark er blot 21 procent af de akademiske topstillinger, der internationalt kaldes for ”grade A positions”, besat af kvinder, viser Kommissionens seneste tal fra 2016.
Det er under EU-gennemsnittet, som er på 24 procent. Og i modsætning til Danmark ligger både Finland, Norge og Sverige over EU-niveauet, idet henholdsvis 29, 28 og 25 procent af de ansatte i topstillingerne er kvinder i de lande.

Kilde: EU-Kommissionen
PROFESSOR: DANSK FORSKNING ER STADIG ALT FOR LANGT FRA LIGESTILLING
Generel underrepræsentation i EU
Andelen af kvindelige forskere generelt er steget i de fleste EU-lande mellem 2012 og 2015. Det ændrer dog ikke ved, at kvinder stadig er underrepræsenterede, da det blot er hver tredje forsker i EU, der er kvinde.
Fremgangen i perioden gælder også for Danmark isoleret set. Og hvis man kigger på det totale billede af kvindelige forskere, ligger Danmark også over EU-gennemsnittet, da 4 ud af 10 forskere i Danmark er kvinde i 2015.

Kilde: EU-Komissionen
EU-Kommissionen er forpligtet til at fremme ligestilling mellem kønnene inden for forskning og innovation, og siden 2003 har Kommissionen udgivet en ”She Figures”-rapport hvert tredje år, for at dokumenterer udviklingen i Europa.
Forsiden lige nu:

Forskningsmastodont lander milliardoverskud for 2022
Novozymes endte 2022 med et overskud på 3,7 milliarder kroner – cirka 500 millioner mere end året inden. Væksten bekræfter, at vores bioløsninger er mere relevante end nogensinde, udtaler Ester Baiget, Præsident og CEO.

Forskere kritiserer rådne rekrutteringssystemer og skjulte uretfærdigheder
En række forskere har henvendt sig til Science Report med kritik af ansættelsesprocesserne til forskerstillinger. Danske Magistre, Danske Universiteter og Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd lytter og giver perspektiv på problemerne.

Ny værktøjskasse styrker integriteten på din forskningsinstitution
En ny værktøjskasse til universiteter, forskningsinstitutioner og fonde hjælper med at håndtere brud på forskningsintegritet, og bruges som reference til Horizon Europe-ansøgninger.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.