Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

Nye tal: Danmark ligger under EU-niveau for kvinder i forskning

Danmark sakker bagud, når der kommer til kvinder i akademiske topstillinger, ifølge EU

Foto: iStock.

Det har længe været et velkendt faktum i det danske forskningsmiljø, at kvinderne gradvist forsvinder fra de akademiske stillinger på universiteterne, jo længere op ad karrierestigen, de bevæger sig.

Men nu viser nye tal fra Europa-Kommissionen, at Danmark også ligger under EU-niveauet for antallet af kvinder i akademiske topstillinger.

På den internationale dag for kvinder i forskning, den såkaldte Women in Science Day, valgte EU-Kommissionen at offentliggøre et kort uddrag af en rapport, Kommissionen har på vej. ”She Figures”, som rapporten hedder, udkommer i sin fulde længde til marts for at tegne et billede af, hvor langt landene i Europa er kommet med at skabe ligestilling inden for videnskab og forskning.

Uddraget fra rapport fastslår, at Danmark ligger under EU-gennemsnittet og dermed også sakker bagud i forhold til nogle af vores nærmeste, nordiske naboer; Norge, Sverige og Finland.

I Danmark er blot 21 procent af de akademiske topstillinger, der internationalt kaldes for ”grade A positions”, besat af kvinder, viser Kommissionens seneste tal fra 2016.

Det er under EU-gennemsnittet, som er på 24 procent. Og i modsætning til Danmark ligger både Finland, Norge og Sverige over EU-niveauet, idet henholdsvis 29, 28 og 25 procent af de ansatte i topstillingerne er kvinder i de lande.

Kilde: EU-Kommissionen

PROFESSOR: DANSK FORSKNING ER STADIG ALT FOR LANGT FRA LIGESTILLING 

Generel underrepræsentation i EU

Andelen af kvindelige forskere generelt er steget i de fleste EU-lande mellem 2012 og 2015. Det ændrer dog ikke ved, at kvinder stadig er underrepræsenterede, da det blot er hver tredje forsker i EU, der er kvinde.

Fremgangen i perioden gælder også for Danmark isoleret set. Og hvis man kigger på det totale billede af kvindelige forskere, ligger Danmark også over EU-gennemsnittet, da 4 ud af 10 forskere i Danmark er kvinde i 2015.

Kilde: EU-Komissionen

EU-Kommissionen er forpligtet til at fremme ligestilling mellem kønnene inden for forskning og innovation, og siden 2003 har Kommissionen udgivet en ”She Figures”-rapport hvert tredje år, for at dokumenterer udviklingen i Europa.

Forsiden lige nu:

Johan Olsen modtager hæderspris 

– Han forener et aktivt forskerliv og et musikerliv i bandet Magtens Korridorer med en bred populær forskningsformidling, siger professor Anja C. Andersen.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.