Det har længe været et velkendt faktum i det danske forskningsmiljø, at kvinderne gradvist forsvinder fra de akademiske stillinger på universiteterne, jo længere op ad karrierestigen, de bevæger sig.
Men nu viser nye tal fra Europa-Kommissionen, at Danmark også ligger under EU-niveauet for antallet af kvinder i akademiske topstillinger.
På den internationale dag for kvinder i forskning, den såkaldte Women in Science Day, valgte EU-Kommissionen at offentliggøre et kort uddrag af en rapport, Kommissionen har på vej. ”She Figures”, som rapporten hedder, udkommer i sin fulde længde til marts for at tegne et billede af, hvor langt landene i Europa er kommet med at skabe ligestilling inden for videnskab og forskning.
Uddraget fra rapport fastslår, at Danmark ligger under EU-gennemsnittet og dermed også sakker bagud i forhold til nogle af vores nærmeste, nordiske naboer; Norge, Sverige og Finland.
I Danmark er blot 21 procent af de akademiske topstillinger, der internationalt kaldes for ”grade A positions”, besat af kvinder, viser Kommissionens seneste tal fra 2016.
Det er under EU-gennemsnittet, som er på 24 procent. Og i modsætning til Danmark ligger både Finland, Norge og Sverige over EU-niveauet, idet henholdsvis 29, 28 og 25 procent af de ansatte i topstillingerne er kvinder i de lande.

Kilde: EU-Kommissionen
PROFESSOR: DANSK FORSKNING ER STADIG ALT FOR LANGT FRA LIGESTILLING
Generel underrepræsentation i EU
Andelen af kvindelige forskere generelt er steget i de fleste EU-lande mellem 2012 og 2015. Det ændrer dog ikke ved, at kvinder stadig er underrepræsenterede, da det blot er hver tredje forsker i EU, der er kvinde.
Fremgangen i perioden gælder også for Danmark isoleret set. Og hvis man kigger på det totale billede af kvindelige forskere, ligger Danmark også over EU-gennemsnittet, da 4 ud af 10 forskere i Danmark er kvinde i 2015.

Kilde: EU-Komissionen
EU-Kommissionen er forpligtet til at fremme ligestilling mellem kønnene inden for forskning og innovation, og siden 2003 har Kommissionen udgivet en ”She Figures”-rapport hvert tredje år, for at dokumenterer udviklingen i Europa.
Forsiden lige nu:

TikTok-videnskab baner vej til den første SoMe Science Award
Lasse Winther har indtaget DR og diverse sociale mediers kanaler med digital formidling af videnskab. Nu belønnes han med natur- og videnskabsfestivalen Blooms SoMe Science Award.

Forskere og industri hungrer efter hinanden i jagten på grøn omstilling
Ledere fra industri, forskning og lovgivning mødtes til dialogmaraton om fælles front til grøn omstilling i Videnskabernes Selskab. Hastighed, skalering, talent og cirkularitet var omdrejningspunkt.

Ny rapport vender vrangen ud på universitetsloven
En ny rapport viser store udfordringer med forskningsfriheden og arbejdsvilkår på de danske universiteter. Men det er lykkedes at modernisere universiteterne og få mere forskning ud i samfundet.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.