Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Nye tal: Danmark ligger under EU-niveau for kvinder i forskning

Danmark sakker bagud, når der kommer til kvinder i akademiske topstillinger, ifølge EU

Foto: iStock.

Det har længe været et velkendt faktum i det danske forskningsmiljø, at kvinderne gradvist forsvinder fra de akademiske stillinger på universiteterne, jo længere op ad karrierestigen, de bevæger sig.

Men nu viser nye tal fra Europa-Kommissionen, at Danmark også ligger under EU-niveauet for antallet af kvinder i akademiske topstillinger.

På den internationale dag for kvinder i forskning, den såkaldte Women in Science Day, valgte EU-Kommissionen at offentliggøre et kort uddrag af en rapport, Kommissionen har på vej. ”She Figures”, som rapporten hedder, udkommer i sin fulde længde til marts for at tegne et billede af, hvor langt landene i Europa er kommet med at skabe ligestilling inden for videnskab og forskning.

Uddraget fra rapport fastslår, at Danmark ligger under EU-gennemsnittet og dermed også sakker bagud i forhold til nogle af vores nærmeste, nordiske naboer; Norge, Sverige og Finland.

I Danmark er blot 21 procent af de akademiske topstillinger, der internationalt kaldes for ”grade A positions”, besat af kvinder, viser Kommissionens seneste tal fra 2016.

Det er under EU-gennemsnittet, som er på 24 procent. Og i modsætning til Danmark ligger både Finland, Norge og Sverige over EU-niveauet, idet henholdsvis 29, 28 og 25 procent af de ansatte i topstillingerne er kvinder i de lande.

Kilde: EU-Kommissionen

PROFESSOR: DANSK FORSKNING ER STADIG ALT FOR LANGT FRA LIGESTILLING 

Generel underrepræsentation i EU

Andelen af kvindelige forskere generelt er steget i de fleste EU-lande mellem 2012 og 2015. Det ændrer dog ikke ved, at kvinder stadig er underrepræsenterede, da det blot er hver tredje forsker i EU, der er kvinde.

Fremgangen i perioden gælder også for Danmark isoleret set. Og hvis man kigger på det totale billede af kvindelige forskere, ligger Danmark også over EU-gennemsnittet, da 4 ud af 10 forskere i Danmark er kvinde i 2015.

Kilde: EU-Komissionen

EU-Kommissionen er forpligtet til at fremme ligestilling mellem kønnene inden for forskning og innovation, og siden 2003 har Kommissionen udgivet en ”She Figures”-rapport hvert tredje år, for at dokumenterer udviklingen i Europa.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.