Danmark står til at blive det nye globale omdrejningspunkt for forskning i antibiotikaresistente bakterier (AMR).
I fredags underskrev sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) en aftale, der skal gøre Danmark til centrum for et stort nyt internationalt forsknings- og videnscenter om antibiotikaresistens. Det sker på et møde i den amerikanske storby Seattle.
Aftalen har fået den foreløbige titel ”The International Centre for Interdisciplinary Solutions on AMR”. Efter planen skal centeret på sigt have mellem 400-500 ansatte i Danmark.
– Antibiotikaresistens er en kæmpe samfundsudfordring, der berører rigtig mange mennesker i hele verden. Derfor er det rigtig godt, at vi samarbejder på tværs af landegrænser om det her. I Danmark er vi allerede langt fremme inden for forskningen på området. Den viden skal vi dele og udvikle sammen med eksperter fra hele verden, så den gør en forskel for flest mulige, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).
Dagens underskrivelse sker på baggrund af længevarende drøftelser med blandt andre Verdensbanken om grundlaget for og placeringen af det fælles, internationale forskningscenter.
Forventningen er, at det skal etableres som et selvstændigt videns- og forskningscenter, som skal dannes gennem partnerskaber med ledende danske forskningsinstitutioner, internationale institutioner og relevante organisationer.
Medfinansiering fra Bill Gates
Før blækket endnu er tørt, har man allerede været i dialog med mulige investorer og samarbejdspartnere – heriblandt Microsoft-parret Bill og Melinda Gates, der driver en fond under samme navn. Det skriver Dagbladet Børsen.
– Det handler om at finde medfinansiering dels fra andre lande, men også organisationer og fonde, og der er Gates Foundation en af dem, vi er i dialog med, fortæller miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til Børsen.
Han mener også, at forskningscentret vil give danske virksomheder en tilskyndelse til at satse mere på AMR-området.
Tidligere i år skød Novo Nordisk Fonden 1 mia. kroner ind i kampen mod antibiotikaresistens.
Fonden ”Repair Impact Fund”, der er lanceret af Novo Holdings, har fået en kapital på 1 mia. kroner til at investere i ca. 20 lovende projekter i Europa og USA i de kommende år.
– Antibiotikaresistens er en af de største trusler mod sundheden, som verden står overfor. Oprettelsen af denne nye fond afspejler vores vision om at yde betydende bidrag til forskning og udvikling, som forbedrer menneskers helbred og velfærd, sagde den daværende bestyrelsesformand for Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibye, tilbage i februar.
Fonden oplyser over for Børsen, at det endnu er for tidligt at udtale sig om et muligt samarbejde med det nye forskningscenter.
Alvorlig global udfordring
Antibiotikaresistens (AMR) er en alvorlig global udfordring, som kan skabe betydelige udfordringer i sundhedsvæsenet, miljøet og fødevareerhvervet.
Herhjemme har der især været fokus på svine-MRSA i de danske svinestande, da MRSA er en stafylokok-bakterie, der er resistent overfor antibiotika og pencillin, og kan smitte fra dyr til mennesker.
– Danmark er internationalt anerkendt for vores arbejde med antibiotikaresistens både hos mennesker og husdyr. Derfor vil det være godt med et nyt center i Danmark. Det giver os endnu bedre muligheder for i fremtiden at forblive førende på området i takt med, at topforskere kommer til Danmark for at arbejde med den store udfordring, siger Jakob Ellemann-Jensen.
Antibiotikaresistens er en af de største trusler mod folkesundheden, understreger sundhedsminister Ellen Trane Nørby:
– Allerede i dag dør omkring 33.000 europæerne hvert år af infektioner med bakterier, der har udviklet resistens mod antibiotika. På globalt plan anslår WHO en vækst til 10 millioner mennesker årligt i 2025 og dermed flere end der dør af cancer. Den udvikling skal vi have vendt gennem et internationalt samarbejde. Derfor er jeg meget glad for og stolt over at Danmark nu bliver centrum for et stort nyt internationalt videns- og forskningscenter, der skal arbejde med af finde de nye, konkrete løsninger, det på et område, hvor Danmark er et foregangsland, siger ministeren.
I Danmark er antibiotika receptpligtig, men i mange lande, særligt uden for Europa, kan man købe antibiotika uden recept, og det medfører et meget stort forbrug. I disse lande er det almindeligt med bakterier, der er resistente over for både én og flere typer antibiotika (multiresistente).
– Antibiotikaresistens er et enormt problem ikke mindst for udviklingslandene. Denne problematik vil være en vigtig del af det fremtidige centers aktiviteter, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).
Efter udenlandsrejser er der således også risiko for, at man tager resistente bakterier med tilbage til Danmark, hvor de måske kan sprede sig.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Forskning afslører: Trafikstøj øger risikoen for sygdomme mere og før, end vi troede
Professor Mette Sørensen deler ny forsknings afsløringer af, hvordan trafikstøj øger risikoen for sygdomme i en langt højere grad, end vi tidligere troede.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
