“DRNF Chair” er navnet på Danmarks Grundforskningsfonds nye virkemiddel, som skal hjælpe de danske universiteter med at tiltrække og rekruttere topforskere fra udlandet.
Det skal være med til at styrke forskningsmiljøerne, og fonden har afsat i alt 200 mio. kr. frem til december 2024, som universiteterne kan ansøge om tre gange årligt.
Men lanceringen af DRNF Chair-virkemidlet betyder også, at et andet populært professorat udgår.
Fonden har nemlig valgt at lave en omprioritering i deres uddelinger, derfor bliver Niels Bohr Professorat ikke længere uddelt, og det sidste udløber i 2022.
I stedet vil Grundforskningsfonden altså fokusere på at give bevillinger til opstart af forskningsaktiviteter, som kan understøtte eller styrke rekrutteringen af internationale topforskere.
– Tilskud til opstart af forskningsaktiviteter benyttes i høj grad til at gøre stillinger attraktive i udlandet. For at være konkurrencedygtige har danske universiteter derfor et behov for også at kunne tilbyde fleksible midler til at opstarte forskningsaktiviteter, når de ønsker at rekruttere topforskere fra udlandet, siger bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond, Jens Kehlet Nørskov.
Alle forskningsområder er velkomne – også på tværs
De 200 mio. kr., som der i alt er afsat til DRNF Chair-virkemidlet, betyder, at der årligt vil være omkring 40 mio. kr. at ansøge om.
Og da det er muligt at ansøge om bevillingerne tre gange om året, hvor de giver en til to bevillinger pr. gang, vil det gennemsnitlige beløb pr. ansøger ligge på omkring fem til ti mio. kr.
Dog skriver fonden, at det vil være muligt at få bevilliget op mod 20 mio. kr., hvis der forelægges meget overbevisende argumenter. Det vil dog kun forekomme i sjældne tilfælde.
Desuden opfordrer fonden til, at universiteterne søger inden for alle forskningsområder – også meget gerne på tværs.
Universiteterne kan ifølge Danmarks Grundforskningsfond søge bevilling til gennemførelse af start-up-forskningsaktiviteter, hvilket f.eks indebærer anskaffelse af udstyr, lønninger til unge forskere og ph.d.-studerende, seminarer, rejseomkostninger eller forbrugsartikler.
Bevillingen kan ikke anvendes til løn af fastansat personale eller til den internationale topforsker.
Niels Bohr-professorerne bruger omkring 50-100 procent af deres tid ved de danske forskningsmiljøer, og de seks nuværende og aktive bevillingsmodtagere har fået op mod 30,9 mio. kr. hver.
Forsiden lige nu:

Top 40 over verdens mest grønne business-universiteter er fundet
Ifølge seneste analyse fra Corporate Knights er der kommet meget mere fokus på bæredygtighed på verdens business universiteter. Og det viser sig helt ned i læseplanerne.

Stort millionbeløb til forskning i menneskets opfindelse af ’værdi’
Nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan værdi opstod som koncept for første gang i menneskets historie. Det sker, efter at seniorforsker Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet modtager en bevilling på 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd.

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.