“DRNF Chair” er navnet på Danmarks Grundforskningsfonds nye virkemiddel, som skal hjælpe de danske universiteter med at tiltrække og rekruttere topforskere fra udlandet.
Det skal være med til at styrke forskningsmiljøerne, og fonden har afsat i alt 200 mio. kr. frem til december 2024, som universiteterne kan ansøge om tre gange årligt.
Men lanceringen af DRNF Chair-virkemidlet betyder også, at et andet populært professorat udgår.
Fonden har nemlig valgt at lave en omprioritering i deres uddelinger, derfor bliver Niels Bohr Professorat ikke længere uddelt, og det sidste udløber i 2022.
I stedet vil Grundforskningsfonden altså fokusere på at give bevillinger til opstart af forskningsaktiviteter, som kan understøtte eller styrke rekrutteringen af internationale topforskere.
– Tilskud til opstart af forskningsaktiviteter benyttes i høj grad til at gøre stillinger attraktive i udlandet. For at være konkurrencedygtige har danske universiteter derfor et behov for også at kunne tilbyde fleksible midler til at opstarte forskningsaktiviteter, når de ønsker at rekruttere topforskere fra udlandet, siger bestyrelsesformand for Danmarks Grundforskningsfond, Jens Kehlet Nørskov.
Alle forskningsområder er velkomne – også på tværs
De 200 mio. kr., som der i alt er afsat til DRNF Chair-virkemidlet, betyder, at der årligt vil være omkring 40 mio. kr. at ansøge om.
Og da det er muligt at ansøge om bevillingerne tre gange om året, hvor de giver en til to bevillinger pr. gang, vil det gennemsnitlige beløb pr. ansøger ligge på omkring fem til ti mio. kr.
Dog skriver fonden, at det vil være muligt at få bevilliget op mod 20 mio. kr., hvis der forelægges meget overbevisende argumenter. Det vil dog kun forekomme i sjældne tilfælde.
Desuden opfordrer fonden til, at universiteterne søger inden for alle forskningsområder – også meget gerne på tværs.
Universiteterne kan ifølge Danmarks Grundforskningsfond søge bevilling til gennemførelse af start-up-forskningsaktiviteter, hvilket f.eks indebærer anskaffelse af udstyr, lønninger til unge forskere og ph.d.-studerende, seminarer, rejseomkostninger eller forbrugsartikler.
Bevillingen kan ikke anvendes til løn af fastansat personale eller til den internationale topforsker.
Niels Bohr-professorerne bruger omkring 50-100 procent af deres tid ved de danske forskningsmiljøer, og de seks nuværende og aktive bevillingsmodtagere har fået op mod 30,9 mio. kr. hver.
Forsiden lige nu:

Aarhus Universitet lander banebrydende samarbejdsaftaler om arbejdskraft og iværksætteri
Aarhus Universitet har i denne uge underskrevet samarbejdsaftaler med Ikast-Brande kommune og Samsø kommune. Aftalerne skal styrke indsatserne inden for arbejdskraft, iværksætteri, klima, bæredygtighed og socialøkonomi.

Novo Nordisk Fonden uddeler 10 mio. kr. til ukrainske forskere
Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få ansættelse ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark. Foto: Novo Nordisk Fonden.

Forskning afslører: Trafikstøj øger risikoen for sygdomme mere og før, end vi troede
Professor Mette Sørensen deler ny forsknings afsløringer af, hvordan trafikstøj øger risikoen for sygdomme i en langt højere grad, end vi tidligere troede.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.