Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

PET undersøger Aalborg Universitet’s samarbejde med kinesisk universitet

AAU har bedt PET om at lave en risikovurdering af udvekslingssamarbejdet med kinesere

China graduate study abroad program concept : Graduation cap on Chinese yuan bill, a diploma, currencies. Idea of competition on education market which students seek to study at the best institution. (China graduate study abroad program concept : Grad

Aalborg Universitet har bedt PET om at lave en risikovurdering af udvekslingssamarbejdet mellem dem og det kinesiske universitet, Beijings University of International Relations.

PET skal undersøge det kinesiske universitet, efter flere amerikanske kilder har peget på, at det uddanner kandidater til den kinesiske efterretningstjeneste. PET undersøgte også det kinesiske universitet i 2014, hvor de gav grønt lys for samarbejdet. Det skriver Radio24syv.

I følge en amerikansk tidligere efterretningsanalytiker kan de danske studerende have været udsat for påvirkning eller forsøg på hvervning under deres udvekslingsophold på det kinesiske universitet.

– UIR (red. Beijings University of International Relations) er direkte ledet af den kinesiske efterretningstjeneste og har til formål at uddanne og oplære nye ansatte, og universitetet har længe været indgangen til efterretningstjenesten, siger Peter Mattis, der er forhenværende efterretningsanalytiker.

Det er en af årsagerne til, at Aalborg Universitet nu har kontaktet PET med henblik på at få dem til at lave endnu en risikovurdering af udvekslingssamarbejdet, som Aalborg Universitet har haft siden 2010.

De nye oplysninger

Allerede i november 2002 underrettede den amerikanske ambassade i Beijing Udenrigsministeriet i hjemlandet USA om, at det kinesiske universitet arbejdede på at få udvekslings-samarbejder med universiteter i udlandet.

– Beijings University of International Relations, som er efterretningstjenestens elite-institut, hvor nye ansatte oplæres, arbejder på at indgå udvekslingsaftaler med flere oversøiske læreanstalter, lød det den gang i en mail fra den amarikanske ambassade i Beijing til det amerikanske Udenrigsministeriet.

I marts 2010, blot få måneder inden Aaborg Universitet fik sin udvekslingsaftale i hus, skrev den amerikanske tænketank Stratfor i en analyse om kinesisk spionage, at universitetet uddanner kinesiske efterretningsofficerer.

– Oplæringen som efterretningsofficer begynder for de fleste ved Beijings University of International Relations, lyder det i Stratfor-analysen.

Aalborg Universitet beder på baggrund af de nye oplysninger PET om at risikovurdere udvekslings-samarbejdet påny.

Advarselssignalerne bør blive taget seriøst

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, udviser bekymring over samarbejdet og mener, at man skal tage de amerikanske advarselssignaler seriøst.

– Jeg ville gå med livrem og seler og foretage en sikkerhedsbriefing inden deres rejse. Det skylder man unge mennesker, fordi de kan udsættes for en risiko for at blive hvervet af en fremmede efterretningstjeneste, siger han.

Aalborg Universitet understreger, at de ikke har oplevet noget bekymrende i forhold til samarbejdet med Beijings University of International Relations.

Cirka 45 danske studerende har været på udveksling på Beijings University of International Relations siden 2012, mens 55 kineserne har været i Aalborg.

Forsiden lige nu:

PET har skruet markant op for indsatsen

Den stigende spionagetrussel mod dansk forskning udfordrer både PET og den danske forskningsverden. Derfor har PET skruet op for indsatsen på området, forklarer Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Nyt millionstyrket partnerskab sætter jagten ind på CO2-fangst

Men 201 millioner kroner og en lang række institutter, universiteter og virksomheder i ryggen skal det nye partnerskab INNO-CCUS for alvor sætte skub i den grønne mission om at fange, lagre og anvende CO2 for at nå de danske klimamål.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.