Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Samfund

Ph.d.-studerende hjemvendt fra Harvard: Det har styrket min forskerdrøm

Mette Galsgaard Malle fra KU har netop tilbragt et semester på Harvard Universitet.

Privat foto af Mette Galsgaard Malle.

Det var under et oplæg om DNA-medieret fusion, at Mette Galsgaard Malle blev spottet af en topforsker fra Harvard Medical School i Boston. 

Som ph.d.-studerende ved Kemisk Institut på Københavns Universitet er hun tilkoblet det inter-institutionelle center BioNEC. Her kommer forskere fra både SDU, AU og KU samt udenlandske universiteter forbi for at spare omkring unge forskeres arbejde.

Den amerikanske topforsker William Shih var så imponeret over Mette Galsgaard Malles arbejde, at han inviterede hende til eliteuniversitet Harvard for at forske som del af hans team. Mette Galsgaard Malle har derfor brugt efteråret 2020 på at studere DNA-origami med amerikanske og internationale forskere på Wyss Institute.

Science Report har spurgt hende, hvad det har betydet at få muligheden for at arbejde på et af de mest anerkendte universiteter i verden.

Eksponeret for topviden

– Det har været enormt spændende at blive eksponeret for folk, der ved så ekstremt meget. Jeg har aldrig lært så meget på bare tre måneder. Jeg kom i en gruppe af forskere fra hele verdenen, der havde en utrolig bred palette af viden. Jeg benyttede enhver mulighed for at spare med dem fagligt, fortæller Mette Galsgaard Malle.

Herhjemme specialiserer hun sig i grundforskning og direkte observation af individuelle molekyler, og hvordan de genkender hinanden indbyrdes. Den viden kan ultimativt bruges til at screene kroppen for antistoffer og optimere medicinsk behandling. På Harvard fik Mette Galsgaard Malle dog mulighed for at udvide sit forskningsfelt og nørde DNA-molekylets opbygning med nye former for mikroskoper og teknikker.

– En af forskellene i forhold til Danmark er, at jeg mødte mange postdocs, hvis drøm er at være topforsker og stå i spidsen for deres eget forskningshold. De var længere i deres karriereforløb og mere sikre på at ville slå igennem. Jeg brugte meget tid på at suge til mig og udspørge dem om alt muligt, siger hun.

Bare det at kunne omgås så ambitiøse internationale forskere og arbejde, spare og nørde med dem, har givet Mette Galsgaard Malle nyt blod på tanden i hendes egen forskerkarriere.

– Det giver en selvsikkerhed, og nu er jeg blevet mere sikker på, at det er forskervejen, jeg skal gå, siger hun.

Har fået tilbud om postdoc

For Mette Galsgaard Malle ligger den største værdi i det videnskabelige samarbejde og ikke nødvendigvis i, at hun har opholdt sig på et topuniversitet, der booster det akademiske CV. Derfor lægger hun heller ikke så stor vægt på, hvilke døre opholdet åbner i forhold til funding og efterfølgende jobmuligheder.  

– Det, der motiverede mig til at tage på Harvard, var det faglige og ikke omdømmet. For mig handler det om at udvikle mine færdigheder, så jeg måske en dag kan designe mine egne forskningsprojekter, siger hun entusiastisk.  

Mette Galsgaard Malle understreger, at det er ligegyldigt for hende, hvilket universitet eller land, hendes kollegaer kommer fra. Det handler blot om at omgive sig med dygtige mennesker inden for syntetisk biologi, ligesom hun også gør på Københavns Universitet.

Mette Galsgaard Malle blå bog
Mette Galsgaard Malle er 28 år og har en bachelorgrad i fysik fra AU samt en kandidat i biofysik fra KU. Hun er ph.d.-studerende på KU Kemisk Institut ved Nikos Hatzakis. Hun vil gerne fremover forske mere i screeninger af biomolekylære genkendelser ved brug af machine learning, optisk biofysik og syntetisk biologi.

Hun er nu blevet tilbudt postdocs fra forskere ved både Harvard Universitet og danske universiteter. Mette Galsgaard Malle har immervæk ikke besluttet sig endnu og vælger at holde kortene tæt til kroppen, indtil hun har afleveret sin ph.d. i ultimo marts.

Mette Galsgaard Malle glæder sig til, at hendes arbejde fra Harvard bliver udgivet i et akademisk tidsskrift. Hun har allerede har debuteret som medforfatter på en artikel om molekyle-modificering i tidsskriftet Nature Communications.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.