EU-Kommissionen har taget initiativ til en ny type EU-samarbejde, der har fået navnet “Europæiske Universiteter”.
Formålet er at styrke fælles forskning og samarbejde om uddannelsesprogrammer i Europa og samtidig gøre det lettere for ansatte og studerende at tage på studieophold på tværs af lande.
Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
EU-Kommissionen har udvalgt 114 europæiske videregående uddannelsesinstitutioner, som i forskellige alliancer nu har dannet 17 Europæiske Universiteter.
Københavns Universitet er med som en ud af fem partnere i det Europæiske Universitet The 4EU Alliance, mens Aalborg Universitet sammen med institutioner fra 10 lande har dannet ECIU University.
De 17 nye Europæiske Universiteter skal ses som virtuelle campusser mellem partnerinstitutionerne, som ikke afgrænses af vægge, vinduer og døre. Det betyder en ambition om, at forskere, undervisere og studerende i de nye alliancer vil kunne bevæge sig og få glæde af de samlede institutioners faglige miljøer.
– Partnerskaber søger tilskud gennem Erasmus+.
– Europæiske Universiteter skal fungere som fyrtårne og være drivkræfter for europæisk uddannelsesattraktivitet og konkurrencedygtighed.
– I alt havde 54 partnerskaber søgt en bevilling til at lave et Europæisk Universitet. 17 partnerskaber blev godkendt.
– Den samlede bevillingsramme er 85 mio. euro.
– Læs mere om de nye Europæiske Universiteter på EU-Kommissionens hjemmeside.
Initiativet bygger på excellence i videregående uddannelsesinstitutioner og skal hjælpe studerende, forskere og andre partnere i arbejdet med store problemstillinger som for eksempel klimaforandringer og sociale udfordringer. Universiteterne skal blandt andet tilbyde læseplaner med studerende i centrum i et studiemiljø, der går på tværs af universiteter i Europa. Her skal studerende, fra forskellige fagområder, kunne opbygge deres egne studieprogrammer med forløb i forskellige landes institutioner.
Den samlede bevillingsramme er 85 millioner euro. Næste ansøgningsrunde om tilskud til at danne et Europæisk Universitet ligger i efteråret 2019. Partnerskaber skal søge gennem Erasmus+.
Forsiden lige nu:

Bestyrelsen for det norske forskningsråd er blevet fyret
Bestyrelsen for det norske forskningsråd blev fyret i sidste uge, og det kan få store konsekvenser for norsk forskning.

Forsker fra AU modtager 10 mio. kr. til forskning i metastaser
Joanna Kalucka modtager 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at undersøge den molekylære signatur for metastaser til leverkræft.

Aalborg-rektor vil satse på signaturprojekter
Aalborg Universitet vil skabe missionsdrevet forskning til gavn for samfundet. Og her spiller grundforskning en rolle, fortæller genansat rektor.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Heine Andersen: – Vi skal have et opgør med de horrible ansættelsesstrukturer
Ansættelsesstrukturerne på universiteterne skal ændres, hvis man skal komme problemerne med forskningstyveri til livs, mener Heine Andersen, prof. emeritus på KU.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.