Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Samfund

EU annoncerer de første “Europæiske Universiteter”

KU og AAU bliver en del af initiativet omkring 17 nye Europæiske Universiteter

Foto: iStock.

EU-Kommissionen har taget initiativ til en ny type EU-samarbejde, der har fået navnet “Europæiske Universiteter”.

Formålet er at styrke fælles forskning og samarbejde om uddannelsesprogrammer i Europa og samtidig gøre det lettere for ansatte og studerende at tage på studieophold på tværs af lande.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionen har udvalgt 114 europæiske videregående uddannelsesinstitutioner, som i forskellige alliancer nu har dannet 17 Europæiske Universiteter.

Københavns Universitet er med som en ud af fem partnere i det Europæiske Universitet The 4EU Alliance, mens Aalborg Universitet sammen med institutioner fra 10 lande har dannet ECIU University.

De 17 nye Europæiske Universiteter skal ses som virtuelle campusser mellem partnerinstitutionerne, som ikke afgrænses af vægge, vinduer og døre. Det betyder en ambition om, at forskere, undervisere og studerende i de nye alliancer vil kunne bevæge sig og få glæde af de samlede institutioners faglige miljøer. 

Om Europæiske Universitet
– Europæiske Universiteter er et pilotprojekt på initiativ fra EU-Kommissionen.
– Partnerskaber søger tilskud gennem Erasmus+.
– Europæiske Universiteter skal fungere som fyrtårne og være drivkræfter for europæisk uddannelsesattraktivitet og konkurrencedygtighed.
– I alt havde 54 partnerskaber søgt en bevilling til at lave et Europæisk Universitet. 17 partnerskaber blev godkendt.
– Den samlede bevillingsramme er 85 mio. euro.
– Læs mere om de nye Europæiske Universiteter på EU-Kommissionens hjemmeside.

Initiativet bygger på excellence i videregående uddannelsesinstitutioner og skal hjælpe studerende, forskere og andre partnere i arbejdet med store problemstillinger som for eksempel klimaforandringer og sociale udfordringer. Universiteterne skal blandt andet tilbyde læseplaner med studerende i centrum i et studiemiljø, der går på tværs af universiteter i Europa. Her skal studerende, fra forskellige fagområder, kunne opbygge deres egne studieprogrammer med forløb i forskellige landes institutioner.

Den samlede bevillingsramme er 85 millioner euro. Næste ansøgningsrunde om tilskud til at danne et Europæisk Universitet ligger i efteråret 2019. Partnerskaber skal søge gennem Erasmus+.

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.