EU-Kommissionen har taget initiativ til en ny type EU-samarbejde, der har fået navnet “Europæiske Universiteter”.
Formålet er at styrke fælles forskning og samarbejde om uddannelsesprogrammer i Europa og samtidig gøre det lettere for ansatte og studerende at tage på studieophold på tværs af lande.
Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
EU-Kommissionen har udvalgt 114 europæiske videregående uddannelsesinstitutioner, som i forskellige alliancer nu har dannet 17 Europæiske Universiteter.
Københavns Universitet er med som en ud af fem partnere i det Europæiske Universitet The 4EU Alliance, mens Aalborg Universitet sammen med institutioner fra 10 lande har dannet ECIU University.
De 17 nye Europæiske Universiteter skal ses som virtuelle campusser mellem partnerinstitutionerne, som ikke afgrænses af vægge, vinduer og døre. Det betyder en ambition om, at forskere, undervisere og studerende i de nye alliancer vil kunne bevæge sig og få glæde af de samlede institutioners faglige miljøer.
– Partnerskaber søger tilskud gennem Erasmus+.
– Europæiske Universiteter skal fungere som fyrtårne og være drivkræfter for europæisk uddannelsesattraktivitet og konkurrencedygtighed.
– I alt havde 54 partnerskaber søgt en bevilling til at lave et Europæisk Universitet. 17 partnerskaber blev godkendt.
– Den samlede bevillingsramme er 85 mio. euro.
– Læs mere om de nye Europæiske Universiteter på EU-Kommissionens hjemmeside.
Initiativet bygger på excellence i videregående uddannelsesinstitutioner og skal hjælpe studerende, forskere og andre partnere i arbejdet med store problemstillinger som for eksempel klimaforandringer og sociale udfordringer. Universiteterne skal blandt andet tilbyde læseplaner med studerende i centrum i et studiemiljø, der går på tværs af universiteter i Europa. Her skal studerende, fra forskellige fagområder, kunne opbygge deres egne studieprogrammer med forløb i forskellige landes institutioner.
Den samlede bevillingsramme er 85 millioner euro. Næste ansøgningsrunde om tilskud til at danne et Europæisk Universitet ligger i efteråret 2019. Partnerskaber skal søge gennem Erasmus+.
Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt
Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri
CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.