Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

73 millioner til tre nye højteknologiske forskningsinfrastrukturer

Et nyt testcenter for elektronik ledet af Aalborg Universitet, nye højteknologiske mikroskoper til forskning i molekylær cellebiologi styret af Aarhus Universitet og en opgradering af den danske del af verdens største forskningsinfrastruktur, CERN med Købehavns Universitet i spidsen bliver nu til virkelighed.

-Hvis vi skal være en forskningsnation i den absolutte verdenselite, så har danske forskere i stigende grad brug for højteknologiske faciliteter. Derfor er det vigtigt, at vi investerer i den infrastruktur, som de skal bruge, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Han har lige godkendt bevillingerne til tre nye højteknologiske forskningsinfrastrukturer. Midlerne kommer fra Puljen til Forskningsinfrastruktur på baggrund af Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015. De nye projekter er samarbejder på tværs af landets universiteter med Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet i spidsen for hver deres projekt.

 

Holdbar elektronik 

31 millioner kroner skal bruges til oprettelsen et nyt nationalt center ved navn X-power, der skal pålidelighedsteste elektronik.

Det nye center skal gøre det muligt at teste og analysere fejlmekanismer i elektroniske systemer og komponenter. Eksempelvis at teste mobiltelefonernes pålidelighed i forhold til forskellige stressfaktorer såsom temperatur, fugt og vibrationer.

X-Power er et samarbejde ledet af Aalborg Universitet med deltagelse af Syddansk Universitet, FORCE Technology, Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet. Centret placeres ved Aalborg Universitet og får afdelinger ved Syddansk Universitet i Odense og Sønderborg.

 

Bedre bioteknologi og medicin

31 millioner kroner går til EMBION, der er en forskningsinfrastruktur for cryo-elektronmikroskopi på biologiske materialer.

EMBION-teknologien gør det muligt at bestemme strukturerne i store biologiske molekyler såsom proteiner og DNA. Samtidig skal den bane vejen for udviklingen af blandt andet proteinbaserede lægemidler, grøn kemi og produktionen af fødevarer.

EMBION er et samarbejde ledet af Aarhus Universitet med deltagelse af Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Statens Serum Institut.

 

Nye målinger skal gøre os klogere på hvad universet består af

11 millioner kroner gives til CERN-UP, som er en opgradering af faciliteterne til eksperimenter med dansk deltagelse på CERN – Det Europæiske Center for Højenergifysik.

CERN er en international organisation med hovedkvarter i Schweiz og er verdens største forskningsinfrastruktur. CERN er i øjeblikket i gang med en større opgradering – især af flagskibet, den 27 km lange Large Hadron Collider (LHC) – som forventeligt står på indtil år 2025 og finansieres af CERN’s medlemslande.

Når opgraderingen er færdig, kan der laves målinger, der gør os klogere på, hvad de ukendte 95 procent af stoffet og energien i universet består af.

CERN-UP er et samarbejde ledet af Københavns Universitet med deltagelse af Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…


DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.


Seneste artikler:

Forbrugerne skal elske en mindre og bedre garderobe

PODCAST. Lars Riis forlod den traditionelle modebranche og har startet tøjfirmaet ELSK. I podcasten Bæredygtig Business taler Steffen Max Høgh med ham om fast fashion, og hvordan man får kunderne til at betale en højere pris for kvalitetstøj.


Frit spil for greenwashing i primetime på Danmarks Radio

SOMMERLÆSNING: DR-programmet Løvens Hule er effektiv reklameplatform. Men DR kontrollerer ikke, at iværksætternes påstande om miljø- og klimavenlige produkter holder vand. DR svigter seerne siger CSR-ekspert.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Click to comment

Leave a Reply