Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Arla, Mærsk og Ørsted vinder CSR Prisen

Mærsk og Ørsted måtte dele æren for bedste rapport om samfundsansvar.

Arla Foods, A.P. Møller-Mærsk og Ørsted kunne i dag erklære sig som vindere af CSR Prisen 2020, som blev overrakt af H.K.H. Kronprinsessen på Børsen i dag.

Dermed er de årets bedste store virksomheder til at “formidle arbejdet med samfundsansvar, bæredygtighed og klima”.

I år valgte FSR – danske revisorer, som står bag prisen,  at uddele én delt pris til A.P. Møller-Mærsk og Ørsted for bedste rapportering i kategorien for børsnoterede virksomheder og én pris til Arla Foods for bedste rapportering blandt de unoterede virksomheder.

Det er første gang, at to virksomheder deler en pris, og det skyldes, at “dommerpanelet har besluttet at lade marginalerne falde ud til begges fordel”, lyder det i en pressemeddelelse.

– Det understreger, at værdiskabende rapportering anno 2020 kan tage mere end én form, når blot det bygger på solid rapporteringspraksis, siger Birgitte Mogensen, der er formand for FSR – danske revisorers Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed.

A.P. Møller-Mærsk og Ørsted udmærkser sig ifølge dommerpanelt på hver deres måde i rapporteringen om langsigtede klimamål og strategiske milepæle. Begge virksomheder gør desuden rede for diverse klima-risici og -muligheder ved hjælp af værktøjet TCFD (Task force on Climate-related Financial Disclosures).

LÆS OGSÅ: Derfor bør virksomheder rapportere til  TCFD

Fra Danmarks største CO2-udleder til verdens mest bæredygtige selskab
Det er første gang, at Ørsted vinder CSR Prisen og til at tage imod den var Jakob Askou Bøss, strategi- og kommunikationsdirektør.

– I Ørsted fungerer vores bæredygtighedsrapportering som et strategisk styringsværktøj for hele virksomhedens arbejde med bæredygtighed, siger han i meddelelsen og tilføjer:

– På et årti har vi flyttet os fra at være Danmarks største CO2-udleder til i dag at rangere som verdens mest bæredygtige selskab og en af de største globale aktører i at drive den grønne omstilling af verdens energisystemer. I vores seneste bæredygtighedsrapportering fremlægger vi en udtømmende og videnskabeligt funderet klimahandlingsplan. Handlingsplanen vil gøre Ørsted til et CO2-neutralt selskab allerede i 2025 og med en fuldt CO2-neutral værdikæde i 2040. Vi er meget stolte over at modtage CSR Prisen 2020.

For A.P. Møller-Mærsk er det derimod ved at være en vane at vinde CSR Prisen. Det skete nemlig for ottende gang i år.

– Vi har et mål om at gøre hele vores flåde CO2-neutral inden 2050. For at opfylde ambitionen har vi sat os nogle vigtige delmål undervejs, blandt andet at have det første CO2-neutrale skib klar i 2030, siger Caroline Pontoppidan, SVP, General Counsel & Head of Corporate Affairs i A.P. Møller-Mærsk og tilføjer:

– Med rapporten ønsker vi at give omverdenen indblik i rejsen mod målet, for vi ved, det har stor betydning for vores kunder, investorer og medarbejdere. Vi er derfor glade for, at det arbejde bliver anerkendt med CSR Prisen.

Arla Foods får point for CO2-rapportering
Arla Foods løber i lighed med Ørsted for første gang med CSR Prisen, fordi virksomhedens klimarapportering er en rollemodel for andre virksomheder med CO2-udledninger, der er opdelt i forskellige scopes, alt efter i hvilken del af forretningen de finder sted, samt klimamålsætninger, der er godkendt som Science-Based Targets, ifølge pressemeddelelsen.

– Vi er superstolte og glade for at få prisen, siger Executive Vice President og CMO, Hanne Søndergaard i meddelelsen og fortsætter:

– Bæredygtighed betyder meget i Arla, og det kræver en stor kontinuerlig indsats fra både medarbejdere og landmænd at levere på vores mål. Det er dejligt at få anerkendelse ikke bare af vores transparente måde at rapportere på, men også af vores strategiske og systematiske indsats gennem mange år for at kunne tilbyde stadigt mere bæredygtige mejeriprodukter.

67 virksomheder kæmpede i år om at vinde CSR Prisen 2020, og generelt har dommerpanelet været imponeret af niveauet, ifølge Birgitte Mogensen.

– Kvaliteten og barren for virksomhedernes praksis for rapportering om samfundsansvar højnes år for år. I år, hvor rapportering om klima har haft særligt fokus, har det på mange måder været marginalerne, der var på spil, da dommerpanelet afgjorde, hvem der skulle vinde, siger hun i meddelelsen.

Og netop klimarapportering har vært et særligt fokusområde ved årets prisuddeling, fortæller Charlotte Jepsen, der er adm. direktør hos FSR – danske revisorer.

– Der er stor efterspørgsel på troværdige klimadata, så vi skal have danske virksomheder helt i front og være forberedt på de øgede krav, vi har i vente fra EU’s side. Vi vil derfor gerne fremhæve og hylde de virksomheder, der allerede i dag er langt i det arbejde. Det gør vi med CSR-prisen, siger hun.

De øvrige nominerede til CSR Prisen 2020 var i kategorien stor unoteret virksomhed Grundfos med Grundfos in Society – 2019 Sustainability Report og PensionDanmark med Rapport om samfundsansvar 2019.

Kandidater i kategorien stor børsnoteret virksomhed, som dommerpanelet har nomineret er Carlsberg med Sustainability Report 2019 og Rockwool med #ThisFutureRocks – Sustainability Report 2019.

Dommerpanelet
Rapporterne er blevet bedømt af dommerpanelet, der består af:

Anders Eldrup, CONCITO
Carsten Borring, Københavns Fondsbørs/Nasdaq
Helle Munk Ravnborg, DIIS
Jacob Fjalland, WWF
Malene Thiele, Dansk Erhverv
Michael Albrechtslund, Finansforeningen/CFA Society Denmark
Nanna Højlund, FH
Niels Ploug, Danmarks Statistik
Nina Movin, Otto Mønsted
Sara Krüger Falk, Global Compact Network Denmark

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.