Den tidligere EU-kommissær for klima og mangeårige klimaforkæmper Connie Hedegaard er udnævnt som formand for EU’s forskningsmission om klimatilpasning. Det skriver Europa-Komissionen i en pressemeddelelse. Connie Hedegaard er desuden bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito og for miljøfonden KR Foundation, som Villum Fonden står bag.
I EU’s kommende rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, bliver der sat ekstra fokus på globale udfordringer i form af fem ambitiøse forsknings- og innovationsmissioner.
Missionerne, som er et nyt virkemiddel i Horizon-programmet, skal tackle globale samfundsudfordringer, der har direkte indflydelse på de europæiske borgeres hverdag. Det gælder kræft, klima, både når det gælder klimatilpasning og målet om klimaneutralitet, sunde hav samt sund jord og mad.
Connie Hedegaard skal stå i spidsen for EU’s mission med det mundrette navn ‘Adaptation to Climate Change including Societal Transformation’. I arbejdet med at udvælge forsknings- og innovationsprojekter bliver et klart fokus afgørende for at nå i mål med missionen, skriver Connie Hedegaard i et mailsvar:
– Det væsentlige er at prioritere NOGET og ikke bare smøre smørret demokratisk tyndt ud over alt og alting. Meningen med initiativet er også at vise europæerne, at der er added value i, at vi i EU i højere grad puljer kræfterne og derved når frem til resultater, gennembrud og nye løsninger end vi ellers vil kunne.
– Vores første opgave bliver at skabe et fokus og benhårdt foretage nogle fravalg. I det vi så vælger at fokusere på, skal den sociale dimension tænkes med ind, skriver Connie Hedegaard endvidere og fremhæver, at hun selv mener, det bliver vigtigt at fokusere på “noget, der også fremmer adfærdsændringer”.
– Hele den gigantiske omstilling som vi skal igennem som samfund kan ikke skabes gennem politik alene. Derfor er det en selvstændig pointe at have fokus på løsninger, der fremmer borgernes medspil i hele denne proces.
Mission Boards skal samle indsatsen
De fem Mission Boards’ første opgave bliver at identificere en eller flere specifikke missioner for hvert af missionsområderne. EU’s kommissær for forskning, videnskab og innovation, Carlos Moedas, har udpeget i alt 75 medlemmer af de fem “Mission Boards”.
I forbindelse med lanceringen af de fem Mission Boards har forskningskommissær Carlos Moedas udtalt, at:
“Min drøm med vores missioner er, at vi ved at samle indsatsen og skabe et stærkt skub over hele videnskabs- og innovationslandskabet, vil løse nogle af de største problemer, der påvirker vores borgeres trivsel. Det er en ambitiøs, men realistisk drøm, og med de rigtige mennesker på vores ‘Mission Boards’, vil vi være meget tættere på at lykkes”.
De fem Mission Boards består af uafhængige eksperter på højt niveau, som vil hjælpe med at forme missionerne, heriblandt de specifikke mål og tidslinjer i hver enkel mission.
Missionerne skal øge effektiviteten af EU-finansieret forskning og innovation ved at have ambitiøse, målbare og tidsbundne mål omkring spørgsmål, der påvirker borgernes daglige liv, skriver Europa-Kommissionen.
Connie Hedegaard har i flere sammenhænge udtalt, at Europa bør gå forrest i klimakampen.
– EU er jo i front, når det gælder at opstille mål og i vid udstrækning også når det gælder omstillingen af for eksempel energisystemer. Men der er brug for at speede innovationsprocessen op, og der ligger der et stort potentiale i, hvis vi i EU kan finde ud af at samarbejde mere på tværs af nationale grænser og på tværs af hhv. den offentlige sektor og det private erhvervsliv, skriver Connie Hedegaard og tilføjer:
– En mainstreaming af klima ind i hele EU’s budget – og altså også af forskningsdelen af budgettet – rummer et enormt potentiale for EU også i forhold til at skabe nye industrielle styrkepositioner og dermed arbejdspladser.
Forskningsdekan skal rådgive EU om klimaneutrale byer
Connie Hedegaard er ikke den eneste dansker, der bliver at finde i ét af EU’s Mission Boards. Forskningsdekan på DTU, Katrine Krogh Andersen er blevet optaget som medlem af et andet Mission Board for Climate Neutral and Smart Cities.
– Mennesker, der bor i byer, udgør en stadig større andel af verdens befolkning. Det er en udfordring, der betyder, at byer spiller en endog meget vigtig rolle i klimaomstillingen,” siger Katrine Krogh Andersen.
Baggrunden for et Mission Board for klimaneutrale og smarte byer er især behovet for at gøre luften i byerne ren, og ambitionen er, at klimaneutrale og smarte byer i højere grad vil udnytte deres potentiale for produktion af vedvarende energi og energibesparelser, skriver DTU i en pressemeddelelse.
– Der er mange muligheder i smarte anvendelser af nye teknologier og digitalisering, og der tror jeg at EU – og europæisk forskning – kan komme til at vise vejen mod en mere bæredygtig fremtid. Politiske visioner for et samfund, der er modstandsdygtig over for klimaforandringer skaber rammerne for at forskere, den private sektor og den offentlige administration kan udvikle og implementere de nødvendige redskaber, som kan gribe de monumentale transformationer, der er nødvendige, siger Katrine Krogh Andersen, der glæder sig meget til at samarbejde med eksperter fra en række forskellige områder om at udforme missionerne.
Opgaven for Katrine Krogh Andersen og de 14 andre medlemmer af dette Mission Board bliver blandt andet at rådgive Europa-Kommissionen om, hvordan missionerne skal identificeres og implementeres i Horizon Europe-programmet.
I sammensætningen af de fem Mission Boards har Europa-Kommissionen efterspurgt eksperter fra flere forskellige områder, der kan bringe “strategiske evner og ekspertise” i spil.
De 5 EU-missioner har fået følgende overskrifter; Adaption to Climate Change including Societal Transformation, som Connie Hedegaard er formand for, Cancer, Healthy Oceans, Seas, Coastal and Inland Waters, Climate-Neutral and Smart Cities, hvis Mission Board forskningsdekan Katrine Krogh Andersen er medlem af, og Soil Health and Food.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
