Tre ud af Danmarks fem regioner bliver en del af ny megaregion, som projektet String i dag præsenterer i partnerskab med OECD. Planen er at skabe bedre sammenhængskraft og partnerskaber på det grønne område, oplyser organisationen i en pressemeddelelse.
Blandt andre tidligere klimakommissær Connie Hedegaard, den svenske statsminister Stefan Löfven og den danske klima- og energiminister Dan Jørgensen deltog ved præsentationen af megaregionen fredag.
– Hvis vi samler vores kræfter, kan vi nå et punkt, hvor vi kan konkurrere med sværvægterne på et globalt niveau, lyder det fra Dan Jørgensen i en tale ved præsentationen af String.
Regionen består af 13 byer og regioner i Nordeuropa på strækningen Oslo til Hamburg. København samt Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark indgår i planerne. Region Midtjylland og Nordjylland indgår ikke.

23 anbefalinger
En del af dagens præsentation fra String er 23 konkrete politiske anbefalinger til, hvordan de 13 regioner og byer skal arbejde for at blive en megaregion, der er ‘verdensførende inden for grønne teknologiløsninger’.
Blandt andet anbefaler String, at man styrker samarbejdet på tværs af landegrænserne for transport og infrastruktur ved at lave en fælles 2030-plan for infrastruktur.
– Globale udfordringer som klimaforandringer og pandemier kræver en agil regeringsførelse, som kan transcendere traditionelle syn på samhandel og geografi, hvilket gør planlægning på et megaregionalt niveau stigende nødvendigt, siger OECD’s vicegeneralsekretær Ulrik Vestergaard.
Læs også: Regeringen præsenterer handlingsplan for FN’s Verdensmål
En anden anbefaling går på at opskalere eksisterende grønne virksomheder, innovationsinfrastruktur og teknologier. Som en del af det anbefaler String, at man skaber partnerskaber mellem virksomheder og vidensorganisationer og på den måde udnytter hinanden bedre inden for brancherne, på tværs af grænser.
– Det handler om at samle en kritisk masse. At etablere sig som en megaregion medfører en forbunden og
styrket økonomi, der er afgørende for at tiltrække arbejdskraft, investeringer og skabe vækst, siger vicegeneralsekretær for OECD, Ulrik Vestergaard i meddelelsen.
OECD: Det haster med samarbejder
I et nyt policy paper fra OECD, der omhandler String-organisationen, lægges der vægt på, at der er en generel tendens til, at flere og flere byer og regioner samler sig i megaregioner for at få mere kraft bag, når der skal handles på det grønne område.
Læs også: Danske politikere er for længe om at indføre selvkørende biler
Samlet har den nye megaregion omkring 14 millioner indbyggere, og ifølge OECD’s rapport, giver det mulighed for, at String kan blive en ‘førende europæisk megaregion og en internationalt anerkendt Green Hub’. Særligt hvis regeringerne er klar til at se ud over sine egne grænser, skriver OECD.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
