Annette Sartvin Lendal, er Co-Founder og Circular Economy Expert i Lab21st, et konsulenthus, der arbejder med cirkulær økonomi. Hun er gæst hos Steffen Max Høgh i podcasten Bæredygtig Business og deler blandt andet en masse spændende eksempler på fremtidens emballage og cirkulære forretningsmodeller, hvor de to også taler om roden til problemet – vores lineære økonomi og ‘brug og smid ud’ kulturen.
Snart kommer der nye krav fra EU, også på emballageområdet. De nye regler om udvidet producentansvar træder i kraft senest i 2025, og det betyder, at hvis man emballerer sine fysiske produkter, kommer man også til at betale en afgift for at få emballagen bortskaffet. Så der er rigtig mange grunde til at innovere og gentænke emballage. Ikke kun på grund af nye regler, men også på grund af nye indtjeningsmuligheder!
Men hvordan griber man en proces med at innovere og gentænke sine produkter/sin emballage eller hele forretningsmodellen an? Annette Sartvin Lendal siger det er vigtigt at:
- Sætte en ambitiøs vision og klare målsætninger, helt oppe på CEO-niveau
- Få pilotprojekter ud over rampen så hurtigt som muligt
- Teste og høste erfaringer systematisk i en afgrænset tidsperiode så vi hele tiden bliver
klogere på, hvordan den skalerede systemiske løsning skal se ud.
Annette Sartvin Lendal har altid arbejdet med bæredygtighed og cirkulær økonomi, blandt andet hos Ellen MacArthur Foundation, og er blandt andet medforfatter til bogen “Upstream Innovation – A guide to packaging solutions”. Begrebet ”Upstream Innovation” handler om at spore problemet til kerneårsagen og så håndtere det dér.
Hør en masse spændende eksempler i episoden; film til frugt, der holder på fugtigheden ligesom plast, men som kan spises. Et Latinamerikansk firma, som vil hjælpe forbrugerne til at gentænke indkøb og emballage via en app og et refill-system på hjul. Og supermarkeder, der leverer fødevarer, men tager al emballagen retur.
Er du i øvrigt også forvirret om begreberne genbrug og genanvendelse, får du deres betydning slået fast med syvtommersøm i episoden.
Lyt med her.
Forsiden lige nu:

Ny magtudredning skal undersøge demokratiets kapløb med tiden
Professor i statskundskab Michael Bang Petersen er forskningsleder af en ny magtudredning, som skal undersøge demokratiets tilstand og videnskabens rolle i et samfund udfordret af tid og teknologi. Det er første gang i 20 år.

Ny alliance skal veksle viden til biodiversitet i erhvervslivet
Lyttebøfferne er slået ud i det såkaldte “Biodiversitetspartnerskab”. Miljøministeriet, organisationer og forskere skal det næste år samle anbefalinger til danske virksomheder indsatser for at beskytte verdens natur.

Novo Nordisk Fondens fem nye forskningsgrupper arbejder med innovativ CO2-fangst
Novo Nordisk Fonden går ind i nye, uudforskede områder og støtter fem nye CO₂-projekter. Projekterne skal skabe innovativ, tværfaglig forskning inden for områder, der supplerer centrets eksisterende forskning i CO₂-fangst.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
