Opdateret 15. november 10.40: Ved en fejl fremgik det, at Ørsted alene havde fået 16.168 medieomtaler om bæredygtighed siden januar. Tallet gælder alle C25-virksomheder.
Kan virksomhedernes fokus på bæredygtighed og verdensmål fremmes af, at de får et overblik over, hvem der løber med hovedparten af omtalen, hvorfor og i hvilke medier?
Det håber man i Infomedia, som netop har lanceret “Danmarks eneste interaktive dashboard, som måler medieomtaler af bæredygtighed og FN’s verdensmål blandt Danmarks største børsnoterede virksomheder i C25-indekset”.
Værktøjet kaldes for Global Goals Explorer | C25 Agenda. Det viser lige nu tallene i realtid, men giver også mulighed for at trække tendenser ud over længere tid.
Vi vil hjælpe virksomhederne til at udforske, hvad der skrives om bæredygtighed og verdensmål
Målet er, at virksomhederne på sigt kan lave sammenligninger i forhold til specifikke brancher og industrier samt i forhold til deres globale konkurrenter, fortæller chefkonsulent i Infomedia, Anders Uttrup og tilføjer:
– Med det her værktøj vil vi hjælpe virksomhederne til at udforske, hvad der skrives om bæredygtighed og verdensmål, hvilke virksomheder, der er bannerførere, hvilke medier der fokuserer på de her områder, og hvad deres vinkel er.
– Vi fokuserer i første omgang på C25-virksomhederne, så de kan benchmarke sig op imod hinanden. Men andre virksomheder kan også finde inspiration til, hvilke af de 17 verdensmål, de kan satse på og hvordan de kan arbejde med dem, ud fra hvad der bliver skrevet om dem.
Vi er startet med de største børsnoterede virksomheder, fordi deres impact på omverdenen er størst
Kildegrundlaget for det nye værktøj indeholder, ligesom Infomedias andre produkter, omtale fra samtlige danske medier på web, print, radio og tv.
Ser man på 2019, hvor bæredygtighedsdagsordenen og verdensmålene for alvor er slået igennem, løfter Anders Uttrup sløret for hvilke tre virksomheder, der har markeret sig stærkest i medieomtalen i år indtil videre.
På top 3 over omtaler af bæredygtighed generelt er:
A.P. Møller Mærsk
Carlsberg
Danske Bank
Når det gælder verdensmålene, har følgende tre været mest omtalt:
Verdensmål 1: Klimaindsats
Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Verdensmål 1: Afskaf fattigdom
Infomedias nye værktøj skal nu testes og udvikles yderligere i samarbejde med kunderne, så det lever op til deres krav og behov, fortæller Anders Uttrup, som også har ambitioner om, at det kommer til at omfatte flere virksomheder end dem i C25.
– Vi er startet med de største børsnoterede virksomheder, fordi deres impact på omverdenen er størst, men vi stopper ikke der. Vi tænker også i økosystemer. Et stort dansk bryggeri har mange underleverandører. Er man en af dem, har man også interesse i at vide, hvordan ens kunde taler om bæredygtighed og selv arbejde i den retning, så man fastholder kunden.
Ideen til værktøjet udsprang af en intern debat i Infomedia, fortæller Anders Uttrup.
– Vi har igennem et stykke tid haft en intern debat om, hvordan vi kan bidrage til verdensmålene. Vi er jo ikke blandt dem, der bruger mest strøm, eller sviner mest. Men vi overvejede, om vi kunne udnytte vores kernekompetencer i form af medieovervågning og -analyse til at udvikle et konkret værktøj, der fremmer virksomheders fokus på bæredygtighed.
Vi kan se begyndelsen på en eksponentielt voksende kurve, som også gælder omtalen af verdensmålene
Anders Uttrup ser en stærkt stigende tendens i medieomtalen af bæredygtighed og verdensmål.
– Vi har været inde og se på, hvad der er af omtaler af bæredygtighed generelt siden 2014, og vi kan se begyndelsen på en eksponentielt voksende kurve, som også gælder omtalen af verdensmålene.
Og netop verdensmålene kunne virksomhederne med fordel sætte mere fokus på, mener Anders Uttrup.
– Hvis værktøjet bliver en succes, tror vi, at det kan motivere virksomhederne til at dele deres initiativer mere med omverdenen og til at inddrage verdensmålene med navn og nummer. Når Colgate lancerer en tandbørste i træ frem for i plastik, giver det god mening at nævne verdensmålet det initiativ relaterer sig til.
Udfordringen for Infomedia er nemlig blandt andet, at verdensmålene ikke omtales ensartet. I øjeblikket fremgår det heller ikke af værktøjet, hvorvidt en omtale af en virksomhed og bæredygtighed er positiv, negativ eller neutral. Men det kommer, lover Anders Uttrup.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
