Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Iværksættere i 40’erne er de mest succesfulde

Det er typisk de unge, som knækker nakken med deres startups. Derfor har Profounder startet et program, der skal tiltrække erfarne folk med grønne iværksætterdrømme.

Det er typisk de unge, som knækker nakken med deres startups. Derfor har Profounder startet et program, der skal tiltrække erfarne folk med grønne iværksætterdrømme.

Selvom mange iværksættere er unge mennesker, så er det også typisk de unge, som knækker nakken med deres virksomheder. Derfor er der brug for flere iværksættere med erhvervserfaring, mener Profounders, der har startet et venture builder program, der skal tiltrække erfarne erhvervspersoner med grønne iværksætterdrømme.

– Du har dobbelt så stor chance for at lykkes med din startup, hvis du er i 40’erne end i 30’erne, lyder det fra Richard Georg Engström, der er medstifter af Profounders.

Ifølge en rapport fra Harvard University fra 2018, så er den gennemsnitlige alder på en succesfuld iværksætter 45 år, til trods for at iværksættere i film og tv ofte portrætteres som helt unge, der lige er blevet færdig med studierne.

Grundlæggere af softwareselskaber er i gennemsnit 40 år, mens den gennemsnitlige alder for iværksættere inden for biotek eller olieindustrien er 47 år, viser rapporten.

– Vi har brug for flere personer, der har erfaring ledelsesmæssigt og erfaringsmæssigt. Mange startups bliver startet af unge mennesker, og de har ikke nødvendigvis evnerne til at eksekvere, siger Richard Georg Engström.

Richard George Engström. Foto: Profounders.

Tanken bag Profounders er at samle modne erhvervspersoner med ambitionen om at blive iværksættere, men som endnu ikke har færdige idéer, et team eller adgang til kapital.

Deltagerne indgår i et 12-måneders program, hvor de ved siden af deres nuværende karriere, blandt andet får indsigt i globale klimaproblemer, får mulighed for at finde medstiftere, udvikle løsninger og prøve dem af på potentielle kunder og slutbrugere.

Profounders vil investere op til 200.000 euro i et dusin af de nye startups, der blive etableret i løbet af programmet.

Støtte til fødevareindustrien

Ifølge Vækstfonden har de danske startups fået en stærk start på 2021 efter et lunkent og coronaramt 2020. I første kvartal af året blev der foretaget 19 ventureinvesteringer i danske startups for i alt 2,5 milliarder kroner, hvilket er det højeste niveau målt på et kvartal nogensinde.

20 procent af investeringerne var til firmaer, der arbejder inden for fødevare- eller landbrugsteknologi. Grunden til det er, at fødevaresystemet står for næsten en tredjedel af den globale CO2-udledning.

Læs også: Her er de tre faktorer, der afholder virksomhederne fra grøn omstilling

Til at begynde med fokuserer programmet Profounders også på bæredygtige løsninger inden for fødevareindustrien.

– Udover modne iværksættere har vi behov for, at man forstår de underliggende problemer inden for eksempelvis energi-, finans- eller fødevaresektoren, siger Richard Georg Engström og tilføjer:

– Det vil generere flere startups, der arbejder med systemiske løsninger.

Mellem 70 og 150 personer ventes at deltage i programmet.

Nemmere at få investeringer

En af fordelene ved ikke at gå efter at blive det nye Zuckerberg-vidunderbarn, men i stedet at starte op som iværksætter senere i livet er ifølge Richard Georg Engström, at det bliver nemmere at hente finansiering:

– De unge har ofte nogle rigtig gode idéer, men de har ikke forstået de systemiske problemer i for eksempel fødevarekæden og kommer derfor til at kortsigtet symptombehandle problemerne i deres nærhed.

– Investorer investerer typisk i teamet, og mange fokuserer ikke så meget på idéen. Tidligere lå fokus på, om en virksomhed havde enormt unikke teknologier. Men det som er unikt i dag, er et team med tydeligt lederskab og som kan eksekvere, siger Richard Georg Engström.

Læs også: Forskning kan stå over for et gennembrud inden for genbrugsplastik

Han tilføjer, at iværksætteren i 40’erne typisk kommer med lang erhvervserfaring specifikt inden for det område deres virksomhed arbejder i, samtidig med, at de kan komme med ledelseserfaring. Og det er med til at gøre investorerne trygge.

– Vi ser mange startups, der udvikler sig alt for langsomt, fordi de ikke har den erfaring, der kræves for at få fodfæste i markedet, og som derfor ofte ikke overlever deres første et til to år i markedet. Også selvom de har en stærk teknologi eller anden veludviklet løsning. Det er jo meget ærgerligt, tilføjer han.

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.