Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Ledelsen skal lede grupperne til at fungere selvstændigt

PODCAST. I biotekselskabet Gubra, har de skabt en organisationsform inspireret af de sekskantede celler i en bikube. For medstifter Niels Vrang er det vigtigt at uddelegere ansvaret i virksomheden og dermed skabe et medejerskab blandt medarbejderne.

Niels Vrang er medstifter til biotekselskabet Gubra og benytter begrebet ‘bikube-organisation’ til at beskrive virksomhedens struktur. 

Begrebet kommer fra virksomhedens måde at arbejde på. Virksomhedens afdelinger – der alle er selvstændige enheder – fungerer som en sammenhængende organisme der er afhængige af hinanden. Afdelingerne kan derfor, ifølge Niels Vrang, illustreres som de sekskantede celler i en bikube. Ledelsens arbejde er i denne type organisation til for at sikre, at grupperne fungerer og er fleksible så de kan afhjælpe flaskehalse hos hinanden. 

For Niels Vrang drejer det sig om, at man gennem forskellige funktioner nemmere kan hjælpe hinanden i organisationen. “Det er blevet klart for mig hvor vigtigt det er med god personaleledelse og med en god forståelse på tværs af grupperne, selvom det er forskellige typer mennesker, der sidder i de forskellige grupper” forklarer Niels Vrang. 

Niels Vrang beskriver sig selv som perfektionist og anerkender, at han ofte sætter flere ting i gang end han afslutter. Derfor forsøger han i højere grad, at uddelegere ansvaret til sine medarbejdere og dermed skabe et medejerskab. Han prøver altid at være en bedre udgave af sig selv og får især sin energi fra sin familie og naturen. Niels Vrang har selv bistader og kigger på fugle i sin fritid. Naturen er med til at give ham en følelse af ro og nærvær.

I Gubra er organisationsformen og trivsel heri vigtig. Det er derfor vigtigt at medarbejderne kan finde sin plads hos virksomheden og dens struktur. I Gubra bruger man personlighedsprofiler aktivt til både rekruttering og til at forstå hinanden på tværs i virksomheden.

Niels Vrang ser ikke sig selv gå tilbage til det traditionelle hierarki, og han råder ledere, store som små, til at man ikke skal lave eller implementere noget, hvis det ikke giver mening.

Find podcast med Niels Vrang her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.