Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Sustain

Nomineret til Årets Sustainability Håb: Selma Cerimagic, Danish Crown

I dagens Q&A med en af de nominerede til Årets Sustainability Håb, har vi taget en snak med Selma Cerimagic. Hun er 25 år og arbejdet som ErhvervsPhd. for Danish Crown. Her omsætter hun forskning og akademisk viden til konkrete løsninger, når klima-og miljøaftrykket skal reduceres i produktionen af svinekød.

Sustain Awards 2020 afholdes for første gang d. 8. oktober, hvor vi vil hylde det danske sustainability-comminuty ved at uddele tre priser: Årets Sustainability Leder, Årets Omstilling og Årets Sustainability Håb.

Vi vil løbende bringe Q&A’s med de nominerede til Årets Sustainability Håb – for hvad arbejder de med, hvad driver dem i en bæredygtig retning, og hvad drømmer de om? Du kan stadig nå at nominere et sustainability håb i din virksomhed. Læs mere her.

Selma Cerimagic er blevet indstillet af Morten Pedersen, Senior Director, Health, Safety, Environment & Sustainability ved Danish Crown, på vegne af Danish Crown. Læs hele teksten til indstillingen til slut i artiklen.

Min drivkraft er at skabe bæredygtige løsninger for virksomheder

Hvad arbejder du primært med i dag inden for sustainability?

– I dag arbejder jeg som ErhvervsPhD studerende ved Danish Crown og Aarhus Universitet. Jeg arbejder primært med livscyklusvurderinger (LCA) af den danske svinekødsproduktion. LCA er en metode til at vurdere produkters miljøbelastning gennem hele deres livscyklus fra udvinding af råmaterialer til affaldsbehandling. I samarbejde med virksomheden og universitet anvender vi LCA som et værktøj til at identificere potentiale forbedringer inden for sustainability i forhold til svinekødsproduktionen. Det er vigtigt at indtænke sustainability i fødevareproduktionen især i forhold til animalske produkter, som har en stor påvirkning på miljø og klima.

Hvad er din drivkraft, når det gælder sustainability som karrierevej?

– Min drivkraft er at skabe bæredygtige løsninger for virksomheder der funderer i en stærk faglig viden. Det er at danne broen mellem universitetet og virksomheden og anvende den viden til at sikre bæredygtighed i fremtiden, med et særligt henblik på at sikre bæredygtig fødevareproduktion for fremtidige generationer.

– Jeg ønsker desuden at gøre karriere inden for LCA, som er en måde at gøre bæredygtighed operationelt, det er med til at øge gennemsigtigheden og imødekomme den stigende interesse for sustainability fra både forbrugere og myndigheder. Jeg er samtidig drevet af at anvende videnskabelig viden til at videreudvikle på LCA metoden – så flere virksomheder kan bruge LCA i fremtiden. Det mener jeg er absolut vigtigt i forhold til klimamærkning, identificere miljø hotspots og beslutningsstøtte både politisk og industrielt i forhold til sustainability.

Hvilken konkret forskel vil du gerne gøre med dit arbejde inden for sustainability?

– Helt konkret kommer jeg til at udvikle det LCA værktøj, som Danish Crown kan anvende i fremtiden når virksomheden skal vurdere nye investeringsprojekter og tiltag på svineslagterierne, det kan de gøre ud fra en sustainability parameter. På den måde vil man allerede fra starten indtænke sustainability og have et indskærpet fokus på at reducere miljøbelastningen fra produktionen.

– Desuden vil virksomheden have mulighed for at vurdere, hvor langt de er fra deres bæredygtighedsmål, om at reducere udledningen af klimagasser med 50 pct. i 2030. Dette snakker også ind i de nationale målsætninger om at reducere udledningen af klimagasser med 70 pct. i 2030 fra 1990, hvor landbruget og fødevareproduktionen spiller en stor rolle i forhold til at nå klimamålene.

Hvis I har spørgsmål eller er mere interesseret i hendes arbejde, så er Selma Cerimagic på LinkedIn.

Vi tror på Selma som en af fremtidens ledere af bæredygtighed og hun er allerede et stærkt sustainabilityhåb i Danish Crowns virksomhed.

Danish Crowns indstilling af Selma Cerimagic

Danish Crown ønsker at indstille Selma Cerimagic til prisen som Årets Sustainability Håb. Selma er 25 år og ansat som ErhvervsPhd i et samarbejde mellem Danish Crown og Aarhus Universitet med det formål at udvikle metoder til ressourceeffektiv kødproduktion ved brug af cirkulær økonomi og livscyklusanalyser.

Her indgår hun som det stærke kort i rollen som brobygger mellem videnskab og praktik, når hun kigger dybt ind i slagteriprocesserne og omsætter forskning og akademisk viden til konkrete løsninger, der skal reducere klima- og miljøaftrykket i produktionen af svinekød.

Selma er drevet af et oprigtigt ønske om at skabe en bæredygtig udvikling i landbrugs- og fødevarebranchen – og med særligt fokus på et ønske om at udviklingen baseres på fakta. Med et meget stærkt analytisk afsæt og dyb forståelse for sammenhængene i en meget kompleks værdikæde, er hun nu godt i gang med at skabe et yderst relevant og brugbart data- og metodesæt, som vil hjælpe Danish Crown i vores ambition og bestræbelser på at halve klimaaftrykket af kødproduktion in 2030 og vision om klimaneutralitet i 2050. Med basis i en forskningsverden formår Selma at binde alle relevante stakeholders sammen omkring projektet, så vi allerede nu ser konturerne af et helstøbt arbejde, der skaber værdi i praksis.

Vi tror på Selma som en af fremtidens ledere af bæredygtighed og hun er allerede et stærkt sustainabilityhåb i Danish Crowns virksomhed. Danish Crown giver Selma vores varmeste anbefaling til denne pris.

Har I stadig ikke nået at indstille jeres kandidat?

Hvis I har en medarbejder, som er under 35 år, og som fortjener at blive ‘Årets Sustainability Håb’, skal I blot lave en indstilling på 100-300 ord, hvor I fortæller, hvad kandidaten arbejder med i forhold til sustainability – og selvfølgelig hvorfor de fortjener en pris. Juryen for Sustain Awards udvælger tre kandidater til prisen.

Vi har desuden brug for kandidatens:
Navn, alder, titel og email. 

Det hele skal sendes til tine@sustainreport.dk senest d. 31. august.

Forsiden lige nu:

939 forskere og akademiske medarbejdere opfordrer til boykot af israelske forskere

Universitetsansatte på tværs af norden, herunder 139 i Danmark, har skrevet under på en støtteerklæring, hvori de opfordrer de nordiske universiteter til at kræve våbenhvile og boykotte al samarbejde med israelske akademiske institutioner. Det puster til debatten om forskeres ret til at udtrykke sig i en særligt betændt debat.


Seneste artikler:

Forbrugerne skal elske en mindre og bedre garderobe

PODCAST. Lars Riis forlod den traditionelle modebranche og har startet tøjfirmaet ELSK. I podcasten Bæredygtig Business taler Steffen Max Høgh med ham om fast fashion, og hvordan man får kunderne til at betale en højere pris for kvalitetstøj.


Frit spil for greenwashing i primetime på Danmarks Radio

SOMMERLÆSNING: DR-programmet Løvens Hule er effektiv reklameplatform. Men DR kontrollerer ikke, at iværksætternes påstande om miljø- og klimavenlige produkter holder vand. DR svigter seerne siger CSR-ekspert.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.