Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Forgangsmanden for virksomheders samfundsansvar Mads Øvlisen runder 80 år

Mads Øvlisen var en forgangsmand for bæredygtighed i virksomheder.

“I dag sender vi vores bedste ønsker og lykkeønskninger til vores tidligere CEO Mads Øvlisen på hans 80 års fødselsdag”.

Sådan skriver nuværende CEO for Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, i et LinkedIn-opslag mandag 9. marts, hvor han flankeres af endnu en tidligere direktørkollega og nuværende bestyrelsesformand for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen.

“Jeg er stolt af at bygge på hans arv og sikre, at vi fastholder vores fokus på at drive forretning på en socialt, miljømæssig og finansielt ansvarlig måde,” tilføjer Lars Fruergaard Sørensen.

En projektansættelse på et år med henblik på at hjælpe med at gøre Novo Nordisk klar en børsnotering blev til mere end tre årtier hos Novo Nordisk.

Som adm. direktør fra 1981 til 2000 fik Mads Øvlisen “afgørende betydning for nogle af de
mest markante begivenheder i virksomhedens historie”, skriver Novo Nordisk i en historisk gennemgang af virksomheden.

Mads Øvlisen krediteres for at være den første topchef, som tog bæredygtighed alvorligt som en del af forretningsstrategien. Samtidig opnåede Novo Nordisk en enorm vækst, mens han var adm. direktør. Novo Nordisk er i dag er den mest værdifulde virksomhed i Danmark.

Hans fokus på socialt og samfundsmæssigt ansvar har dog langt fra været en sur pligt for Mads Øvlisen.

“Det har for filan også været et egotrip at være med til at sætte denne dagsorden”, siger han i et interview med Jp.dk.

Mads Øvlisen er fortsat engageret i, hvordan virksomheder kan være med til at skabe en mere bæredygtig verden. Han kalder blandt andet på behovet for en mere ansvarlig kapitalisme, hvor virksomhederne tager mere ansvar i et interview med Mandag Morgen.

Også udfordringen med at brødføde en voksende befolkning på en bæredygtig måde, optager ham.

– Jeg tror, vi i de kommende år vil se store gennembrud i en bæredygtig, teknologisk udvikling af landbruget, som på en ansvarlig måde kan være med til at sikre mad til flere mennesker. Men det kræver en åbenhed hos videnskabsfolk og industrien om, hvad de gør og hvorfor, for at få den tillid, der skal til fornyelsen, siger han i et interview med Kristeligt-dagblad.dk fra 2015.

I en murstensbog om Novo Nordisks historie, som blev udgivet sidste år af forfatter Hanne Sindbæk, fremhæver hun, at Novo Nordisk succes er et resultat af spændingerne mellem det kommercielle og det værdidrevne:

“Hvis jeg kort skulle summere op, hvorfor Novo Nordisk er blevet så succesfuld, vil jeg pege på to faktorer. For det første det evindelige tovtrækkeri mellem de forretningsdrevne og de værdidrevne i virksomheden. Ingen af dem kunne have gjort det uden de andre.”

“I et marked, hvor man med et godt produkt stort set kan bestemme prisen selv, kræver det selvbeherskelse og langsigtethed, hvis man skal modstå fristelsen til blot at cashe ind så stort og hurtigt som muligt. Der står firmaets værdier og værdikrigere fast og urokkeligt. Samtidig var der heller ingen succes uden dem, der kan se de forretningsmæssige muligheder og udnytte dem dygtigt.”

Tovtrækkeriet mellem yderpunkterne fører også til spændinger mellem mennesker, understreger forfatteren:

“Det er, som man vil opleve i bogen, en Sonnich Fryland, der trækker hårdt i retning af de gode forretninger, og en Mads Øvlisen, der trækker mod de værdibaserede beslutninger. Det er en Lars Rebien, der hiver i den kommercielle retning, mens han lige så klogt har sørget for at have en Lise Kingo i sin direktion, der trækker mod det samfundsansvarlige.”

I bogen beskriver forfatter Hanne Sindbæk blandt andet, hvordan Lise Kingo, som siden blev koncerndirektør for CSR og første kvindelige medlem af direktionen, har til opgave at kvantificere de “pæne ord og intentioner om, at virksomheden opførte sig i overensstemmelse med grundideerne fra Mads Øvlisens tid”, så de bløde værdier blev gjort målbare. Det resulterede blandt andet i, at Novo Nordisk kunne præsentere Danmarks første miljøregnskab fra en virksomhed i 1994.

Mads Øvlisens profil inden for socialt ansvar førte også til poster som adjungeret professor på CBS og rådgiver for FN’s Global Compact. Ud over sit engagement på erhvervsfronten gjorde han sig bemærket i kulturlivet, blandt andet som formand for Kunstrådet og Det Kongelige Teater, skriver Stiften.dk.

Mads Øvlisen holder fortsat foredrag, men har færre formelle poster. Han store interesse for kunst, som både kom til udtryk på væggene i Novo Nordisk og i privatlivet, har resulteret i at Novo Nordisk Fonden har oprettet ‘Mads Øvlisen PhD-stipendier i Kunsthistorisk og Praksisbaseret Forskning’.

Forsiden lige nu:

– Alle ved det, men ingen siger det højt

Forskeres vidnesbyrd om kritisabel rekruttering og tavhedskultur udstiller en forkert præmis, huller i praksis og behov for mere støtte til opdelte karriereveje, mener organisationer.

CBS og kapitalfond vil nytænke kapitaltung grøn industri

CBS og Nordic Alpha Partners indgår partnerskab, der gennem forskning og praksis skal udvikle det finansielle økosystem og styrke danske HardTech-virksomheder. Det skal sikre dansk føring i milliardindustri.

Dansk professors forskning passede ikke til Harvard University

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Seneste artikler:

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark

De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner

Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.