“I dag sender vi vores bedste ønsker og lykkeønskninger til vores tidligere CEO Mads Øvlisen på hans 80 års fødselsdag”.
Sådan skriver nuværende CEO for Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, i et LinkedIn-opslag mandag 9. marts, hvor han flankeres af endnu en tidligere direktørkollega og nuværende bestyrelsesformand for Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen.
“Jeg er stolt af at bygge på hans arv og sikre, at vi fastholder vores fokus på at drive forretning på en socialt, miljømæssig og finansielt ansvarlig måde,” tilføjer Lars Fruergaard Sørensen.
En projektansættelse på et år med henblik på at hjælpe med at gøre Novo Nordisk klar en børsnotering blev til mere end tre årtier hos Novo Nordisk.
Som adm. direktør fra 1981 til 2000 fik Mads Øvlisen “afgørende betydning for nogle af de
mest markante begivenheder i virksomhedens historie”, skriver Novo Nordisk i en historisk gennemgang af virksomheden.
Mads Øvlisen krediteres for at være den første topchef, som tog bæredygtighed alvorligt som en del af forretningsstrategien. Samtidig opnåede Novo Nordisk en enorm vækst, mens han var adm. direktør. Novo Nordisk er i dag er den mest værdifulde virksomhed i Danmark.
Hans fokus på socialt og samfundsmæssigt ansvar har dog langt fra været en sur pligt for Mads Øvlisen.
“Det har for filan også været et egotrip at være med til at sætte denne dagsorden”, siger han i et interview med Jp.dk.
Mads Øvlisen er fortsat engageret i, hvordan virksomheder kan være med til at skabe en mere bæredygtig verden. Han kalder blandt andet på behovet for en mere ansvarlig kapitalisme, hvor virksomhederne tager mere ansvar i et interview med Mandag Morgen.
Også udfordringen med at brødføde en voksende befolkning på en bæredygtig måde, optager ham.
– Jeg tror, vi i de kommende år vil se store gennembrud i en bæredygtig, teknologisk udvikling af landbruget, som på en ansvarlig måde kan være med til at sikre mad til flere mennesker. Men det kræver en åbenhed hos videnskabsfolk og industrien om, hvad de gør og hvorfor, for at få den tillid, der skal til fornyelsen, siger han i et interview med Kristeligt-dagblad.dk fra 2015.
I en murstensbog om Novo Nordisks historie, som blev udgivet sidste år af forfatter Hanne Sindbæk, fremhæver hun, at Novo Nordisk succes er et resultat af spændingerne mellem det kommercielle og det værdidrevne:
“Hvis jeg kort skulle summere op, hvorfor Novo Nordisk er blevet så succesfuld, vil jeg pege på to faktorer. For det første det evindelige tovtrækkeri mellem de forretningsdrevne og de værdidrevne i virksomheden. Ingen af dem kunne have gjort det uden de andre.”
“I et marked, hvor man med et godt produkt stort set kan bestemme prisen selv, kræver det selvbeherskelse og langsigtethed, hvis man skal modstå fristelsen til blot at cashe ind så stort og hurtigt som muligt. Der står firmaets værdier og værdikrigere fast og urokkeligt. Samtidig var der heller ingen succes uden dem, der kan se de forretningsmæssige muligheder og udnytte dem dygtigt.”
Tovtrækkeriet mellem yderpunkterne fører også til spændinger mellem mennesker, understreger forfatteren:
“Det er, som man vil opleve i bogen, en Sonnich Fryland, der trækker hårdt i retning af de gode forretninger, og en Mads Øvlisen, der trækker mod de værdibaserede beslutninger. Det er en Lars Rebien, der hiver i den kommercielle retning, mens han lige så klogt har sørget for at have en Lise Kingo i sin direktion, der trækker mod det samfundsansvarlige.”
I bogen beskriver forfatter Hanne Sindbæk blandt andet, hvordan Lise Kingo, som siden blev koncerndirektør for CSR og første kvindelige medlem af direktionen, har til opgave at kvantificere de “pæne ord og intentioner om, at virksomheden opførte sig i overensstemmelse med grundideerne fra Mads Øvlisens tid”, så de bløde værdier blev gjort målbare. Det resulterede blandt andet i, at Novo Nordisk kunne præsentere Danmarks første miljøregnskab fra en virksomhed i 1994.
Mads Øvlisens profil inden for socialt ansvar førte også til poster som adjungeret professor på CBS og rådgiver for FN’s Global Compact. Ud over sit engagement på erhvervsfronten gjorde han sig bemærket i kulturlivet, blandt andet som formand for Kunstrådet og Det Kongelige Teater, skriver Stiften.dk.
Mads Øvlisen holder fortsat foredrag, men har færre formelle poster. Han store interesse for kunst, som både kom til udtryk på væggene i Novo Nordisk og i privatlivet, har resulteret i at Novo Nordisk Fonden har oprettet ‘Mads Øvlisen PhD-stipendier i Kunsthistorisk og Praksisbaseret Forskning’.
Forsiden lige nu:

Forskningsmagten er blevet placeret i skødet på fondene
I SPORENE PÅ MAGTEN. Staten har svigtet som forskningspolitisk anker og finansierende myndighed. Særligt de erhvervsdrivende fonde udfylder tomrummet med mere produkt- og patentorienterer forskning, vurderer magtforskere.

I vesten forsker vi mest i egen navle – det former vores forståelse for verden
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
