Når sitet Elbilviden.dk går i luften i dag tirsdag, kan virksomheder få et overblik over muligheder for tilskud, og hvilke krav der gælder for at have elbiler som firmabil.
Kommende elbilejere kan desuden få fakta om forskellige typer af elbiler, deres rækkevidde, registrerings- og ejerafgifter samt få overblik over, hvor man finder er ladestander på sin rute.
En af udfordringerne ved elbiler er som bekendt manglen på ladestandere, hvilket det nye ladekort skal råde bod på med et kort over lademuligheder, der hele tiden opdateres med nye og/eller fjernede ladestationer i Danmark.
Det er ifølge pressemeddelelsen første gang, alle ladestationer i Danmark vises i et og samme kort med
mulighed for at søge på konkrete adresselokationer og benytte GPS navigation.
Det kan vise sig at være en fordel for de danske virksomheder, der, som led i målet om at sænke deres egen CO2-udledning, omlægger bilflåden til elbiler.
Bag sitet står Copenhagen Electric, det regionale elbilsekretariat i Region Hovedstaden, og en kreds af offentlige og private partnere, som henvender sig til private, virksomheder og offentlige kunder.
Elbilviden.dk lanceres desuden samme dag, som Copenhagen Electric samler elbilbranchen til netværksmøde om ladestrategier, smarte ladeløsninger og elektrificering af erhvervstransporten.
Lanceringen sker kort efter, at regeringen fremlagde et udkast til en politisk aftale om at øge målet for antallet af elbiler i 2030 til 700.000 grønne person- og varebiler.
– Fremtiden er elektrisk, og elbilismen kommer til at eksplodere. Mange danskere skal i de kommende år udskifte fossildrevne biler med elbil. Jeg er naturligvis stolt over, at Region Hovedstaden står samlet med alle regioner, relevante statslige myndigheder og elbil- og ladebranchen omkring denne satsning, siger Jens Mandrup, formand for Trafikudvalget i Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.
Transportsektoren står for en tredjedel af Danmarks klimabelastning, og derfor skal elbiler være med til at sætte turbo på den grønne omstilling, tilføjer han.
Også privatpersoner og kommuner er målgruppen for sitet. Her kan man se priser og tekniske informationer for alle elbiler i Danmark og blive klogere på afgifter, priser og rækkevidde.
Kommuner kan få idéer til en såkaldt ladestrategi, viden om lovrammer, operatører på markedet samt køb og udbud af ladeinfrastruktur, som skal rulles ud i en hel kommune, lyder det i meddelelsen.
En ladestrategi for kommuner vil f.eks. indeholde overvejelser om
Partnerne bag elbilviden.dk er ud over de fem regioner også Clever, DTU, Spirii, E.On, FDM – Forenede Danske Motorejere, Vejdirektoratet, Færdselsstyrelsen, Renault Danmark, Honda Motor Europe- Denmark, Maxus Danmark, Mazda Motor Danmark, Nissan Europe.
Rådgivende støttemedlemmer er DEA – Dansk Elbilalliance, FDEL – Forenede Danske Elbilister, GATE21, Rådet for Grøn Omstilling, Sperto, Tesla Danmark.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
