Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Sustain

Rekordmange danskere indstillet til Nordisk Råds Miljøpris 2021

Omkring en tredjedel af alle indstillingerne til Nordisk Råds Miljøpris 2021 er danske.

Omkring en tredjedel af alle indstillingerne til Nordisk Råds Miljøpris 2021 er danske.

Omkring en tredjedel af alle indstillingerne til Nordisk Råds Miljøpris 2021 er danske. Det kan skyldes, at Danmark i år har formandskabet for bedømmelseskomitéen, fortæller sekretariatsleder for Nordisk Råds Miljøpris Fanney Karlsdóttir.

Godt 100 projekter, organisationer og personer er blevet indstillet fra hele Norden. 34 af disse af danske, mens de næstfleste er fra Sverige med 21 indstillinger.

– Også de andre år har danske indstillinger været pænt repræsenteret. I år har Danmark også formandskabet for prisen, hvilket kan betyde, at der er lidt større opmærksomhed på prisen blandt danskerne, siger Fanney Karlsdóttir.

Mad er noget alle forstår

Temaet i år er, at de indstillede skal gøre en særlig indsats for bæredygtige fødevaresystemer, og det kan også have været med til at få antallet af indstillinger til at stige.

– Vi har generelt oplevet en stigning i antallet af indstillinger de sidste par år, men fødevaresystemer og mad er noget vi alle forstår. Vi skal jo alle spise for at leve. Derudover har vi også øget indsatsen for at gøre opmærksom på prisen, hvilket nok også har en betydning, siger Fanney Karlsdóttir.

Læs også: Kriterierne for CSR Prisen 2021 er klar

Prisen, der første gang blev givet i 1995, har til formål at “styrke bevidstheden om miljøarbejdet i Norden,” oplyser Nordisk Råd på sin hjemmeside, hvor man også kan se den fulde liste over årets indstillinger.
Vinderen af Miljøprisen modtager 300.000 danske kroner.

Blandt de tidligere vindere finder man blandt andet den svenske miljøaktivist Greta Thunberg, 2019, og den danske app Too Good To Go, 2016, der gør det muligt at købe fødevarer, som ellers ville have været smidt ud. Greta Thunberg valgte dog at takke nej til prisen.

Generel stigende interesse for det grønne

Miljøprisen er den eneste af Nordisk Råds fem årlige priser, hvor alle og enhver kan indstille kandidater, hvilket rekordmange altså valgte at udnytte i år.

Det skyldes ikke alene emnet, men også at flere og flere kærer sig om miljøet generelt fortæller Fanney Karlsdóttir:

– Den store interesse og opbakning til dette års tema for Miljøprisen skyldes nok en kombination af emnet, bæredygtige fødevaresystemer, og en generel stigende interesse for klima og miljø.

Læs også: Hvis jeg var finansminister, ville jeg grave et kæmpe hul i kassen for at få Danmark i førertrøjen

Navnene på de endeligt nominerede offentliggøres 3. september. Foruden Miljøprisen, der uddeles i København til november, uddeler Nordisk Råd også Litteraturprisen, Filmprisen, Musikprisen, Miljøprisen samt Børne- og ungdomslitteraturprisen.

Seneste vindere af Nordisk Råds Miljøpris

2020 – Jens Kjeld Jensen, Færøerne

2019 – Greta Thunberg, Sverige

2018 – Naturressourcerådet i Attu, Grønland

2017 – RePack, Finland

2016 – Too Good To Go, Danmark

Forsiden lige nu:

Ny aftale: Den nationale rumkonference skal afholdes på SDU, AU og AAU

Uddannelses- og Forskningsministeriet vil de næste tre år holde sin årlige nationale rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Første konference bliver afholdt på SDU i 2023 og vil få fokus på tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i den danske rumindustri.

Værsgo, politikere: Her er forskningsverdens ønskeliste

Science Reports valgserie har afsøgt forskningsverdens udfordringer og ønsker til det kommende rul af politikere. Enden er nået, og nu lander hermed den samlede ønskeliste med de fem største ønsker til at sikre forskningen nu og i fremtiden.

Seneste artikler:

Da mennesket tæmmede sig selv, fik evolutionen et andet fortegn

Den antropologiske selvtæmningstese bliver udfoldet og tryktestet i en ny bog af videnskabsformidler Thomas Thaulov Raab. Han mener, at det er på tide, at der kommer en tværfaglig historie om, hvordan mennesket tæmmede sig selv.

Kæmpestor tilslutning til ny Science Festival for de alleryngste

En ny lillesøster til den landsdækkende Naturvidenskabsfestival ser ud til at få en flyvende start. Flere end 600 dagtilbud over hele Danmark er i denne uge i gang med deres første Mikro Science Festival fyldt med leg og små eksperimenter.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.