Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesformand for A. P. Møller-Mærsk og Siemens, slutter sig til koret af stemmer, som mener, at den økonomiske genopretning ovenpå coronakrisen bruges til at tænke nyt.
– Jeg håber, at det bliver en katalysator. Det lyder måske mærkværdigt (..), men i januar diskuterede vi, om vi havde råd til den grønne omstilling, nu er det ikke penge der mangler, siger han i podcasten ‘Fremtidens Forretning‘ og tilføjer:
– Det vælter med hjælpepakker for at overkomme corona-situationen og genstarte økonomien, og mit håb er jo, og det bruger jeg en del tid på også i EU, at de midler ikke bliver brugt på at fremme det vi havde, men på at accelerere en fremtid, som måske kunne være meget mere bæredygtig.
Det kræver også et opgør med den klassiske forståelse af kapitalismen, som noget der enten gavner virksomhedsejerne til skade for planeten og samfundet, eller det modsatte, mener Jim Hagemann Snabe, som stiller spørgsmålet: “Hvad nytter det at skabe værdi, hvis det ødelægger vores planet?”
I Siemens er produktionen af vindmøller eksempelvis opadgående i forhold til produktionen af gasturbiner, som falder og har vigende overskud.
– Det at producere vindmøller er jo at tjene penge på at lave grøn omstilling, gør man det fornuftigt tjener man penge, og det er godt for aktionærerne, siger Jim Hagemann Snabe i ‘Fremtidens Forretning’.
Udkommer med ny bog om ansvarlig tech
I podcasten løfter han også sløret for nogle af sine tanker om de negative sider af den teknologiske udvikling, som blandt andet ligger til grund for hans nye bog ‘Tech for Life’, som udkommer 15. maj.
Han omtaler blandt andet Facebook som en “overtalelsesplatform”, der ikke bare overtaler folk til at købe produkter, men også til at tro på politiske budskaber, der ikke er sande. Det er en fare for demokratiet, fordi det dels kan føre til, at folk afgiver deres stemme på falske forudsætninger, dels at vi ikke tror på noget længere.
I den nye bog slår Jim Hagemann Snabe og hans medforfatter Lars Thinggaard således på tromme for en mere ansvarlig brug af teknologi end den som blandt andre de store tech-giganter repræsenterer.
“With technology comes power – with power comes responsibility. #techforlife – it is time to put #trust back in #technology,” lyder Snabes opsummering af bogen på hans Linkedin-profil.
Her refererer han også til en anbefaling af bogen fra Klaus Schwab, der er stifter og leder af WEF, Det Verdensøkonomiske Forum, som hvert år samler verdenseliten i Davos. Den bestyrelse er Snabe i øvrigt også med i.
Teknologi kan reducere madspild
Omdrejningspunktet i Davos i år var at samle virksomheder om at efterstræbe et “universelt formål og engagere sig med alle deres stakeholdere i en fælles og bæredygtig værdiskabelse,” skriver Jim Hagemann Snabe i en LinkedIn-artikel om den nye bog fra tidligere i år.
Det kræver, at erhvervsledere ser på deres organisationer med friske øjne, og at de tager højde for de tre bundlinjer; sustainability, tillid og deres rentabilitet. I den omstilling kommer man ikke udenom teknologi, mener Snabe.
“Teknologi er kraften, som vil drive den transformation organisationer skal gennemgå for at udvikle et bredere formål,” skriver han.
Konkret gælder det for eksempel muligheden for at reducere madspild ved hjælp af teknologi.
“500 millioner tons mad går hvert år til spilde på grund af issues med planlægning og håndtering,” tilføjer han og henviser til, at A.P. Møller – Mærsk udnytter digitale teknologier til at mindske madspild ved at anvende containere, som er forbundet med hinanden og kan dele data.
Kunstig intelligens kan desuden opdage, hvis der er problemer i shippingkæden og foreslå logistiske forbedringer. Det kan potentielt reducere madspild til mindre end et procentpoint, spår Jim Hagemann Snabe.
Også grøn strøm er et eksempel er et eksempel på teknologiens kraft, fordi vi nu potentielt kan levere bæredygtig og billig strøm til alle med løsninger som lagring og intelligent distribution af elektriciteten.
Men som de senere års såkaldte tech lash har vist, er teknologien ikke uden mørke sider.
“Emnet data er bare et eksempel på, hvordan teknologien kan arbejde for os og imod os,” skriver Jim Hagemann Snabe. Kravet om ansvarlig teknologi er da heller ikke nyt og bygger blandt andet på en Tech Festival i København i 2017, som resulterede i en appel om at skabe teknologi på ansvarlig vis og med mennesket i centrum.
Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag
I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa
DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

I top 10: Danmark river bevillinger hjem fra Det Europæiske Forskningsråd
Hver femte danske ansøger får bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Med støtte til 14 danske forskere, lander Danmark i top ti over højest antal bevillinger.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
