Som et led i at hjælpe Danmark til at reducere CO2-udslippet med 70 procent frem mod 2030, vil Veluxfondene afsætte 320 millioner kroner til at støtte fem forskellige klimatiltag, herunder et dataprojekt i samarbejde med Aalborg Universitet.
Det meddeler fondene i en pressemeddelelse.
En af ambitionerne i millionplanen er, at pengene skal hjælpe med at søsætte projekter, der blandt andet skal øge befolkningens viden om, hvad der reelt gør en forskel på klimafronten samt fokusere på at undervise de nye generationer i klimaspørgsmål. Derudover bliver der sendt 39 millioner kroner til dataprojektet i samarbejde med det nordjyske universitet.
– Mange af de data, vi i dag bruger til at udregne vores CO2-fodaftryk, er mere end ti år gamle. Vi har derfor ikke et retvisende billede af, hvor meget CO2 danskerne egentlig udleder, skriver fondene om dataprojektet.
Forskere fra Aalborg Universitet skal derfor videreudvikle en klimaaftryksberegner, der kan bruges både herhjemme og internationalt til at give et bedre billede af det reelle CO2-fodaftryk.
Læs også: AAU i global top 10 over bæredygtige universiteter
– Den overordnede strategi er, at vi skal have valide data gjort tilgængelige, så virksomheder og andre kan se, præcis hvordan deres beslutninger kommer til at påvirke klimaet, siger Connie Hedegaard til Børsen.
Connie Hedegaard er forperson i bestyrelsen for både KR Foundation samt tænketanken Concito, der er modtager af de 156 millioner kroner af beløbet.
Danmark skal på verdenskortet
Veluxfondene består af Velux Fonden og Villum Fonden. Miljøfonden KR Foundation, der også skyder penge i bevillingen, er beslægtet med de to, da denne fond hører under Villum Fonden. Fondene håber, at de fem projekter kan være med til at sætte Danmark på verdenskortet som foregangsland.
– Hvis vi i Danmark kan vise, at de gode idéer også kan realiseres og have den ønskede effekt, så kan de blive brugt som eksempler på og argumenter for de nødvendige forandringer overalt – også i lande med langt større CO2-udledninger end de danske, siger forperson for Velux Fonden, Hans Kann Rasmussen.
Foruden projekterne til Aalborg Universitet og Concito, er der afsat 49 millioner kroner til klimakommunikation, 36 millioner kroner til folkeligt engagement samt 40 millioner kroner til at styrke klimaundervisningen.
Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder
Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

KU diskuterer gæsteforfatterskaber – akademisk valuta eller magtmisbrug?
Praksisudvalget havde inviteret til konference om forfatterskabstvister med et tætpakket program. Fra en bred palet af vinkler blev de omstridte gæsteforfatterskaber diskuteret som et etisk og juridisk problem i forskningsverdenen.

Queerness og kønsstudier: Forskers vej i karrieren, hvor “ingen bliver til noget af egen kraft”
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Ingen i Mons Bissenbakkers nærmeste familie havde læst på universitetet. En underviser prikkede ham på skulderen, og det har resulteret i, at han i dag er lektor i kønsforskning og leder af Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
