Da regeringens finanslovsforslag for 2018 blev fremlagt i slutningen af august, var det med det glade budskab, at der ville komme flere penge til dansk forskning.
Dansk forskning kan få knap 400 mio ekstra
Men det er ikke nødvendigvis hele historien. For samtidig med at der tilføres flere penge fortsætter de årlige 2 procents besparelser på budgetterne, det såkaldte omprioriteringsbidrag.
Det betyder at f.eks. Københavns Universitet i perioden frem til 2021 skal spare 909 mio. kr., skriver Universitetsavisen.
Tallene stammer fra en redegørelse til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg, som Søren Pind har afleveret på baggrund af et spørgsmål stillet af socialdemokraten Mette Reissmann.
Tallen viser også, at Københavns Universitet er det universitet, der rammes suverænt hårdest.
På andenpladsen med næststørst besparelser i perioden kommer Aarhus Universitet, der samlet skal spare 629 mio. kr. Med andre ord skal KU spare 45 procent mere end Aarhus Universitet, på trods af at der kun er lige over 2000 studerende til forskel på de to universiteter (ca. 38.600 på KU og ca. 36.500 på AU, ifølge Uniavisen).
På tredjepladsen kommer Syddansk Universitet, der skal spare 503 millioner i perioden.
Besparelserne vækker bekymring hos Mette Reissman:
– Tallene viser, at der spares kraftigt, hvilket efter min opfattelse kan få negative konsekvenser som dårlig undervisning, fyring af personale, lukning af uddannelsesinstitutioner med videre, siger hun.
Samlet skal der findes besparelser for 1.9 mia kr. på tværs af uddannelses- og forskningsinstitutionerne via omprioriteringsbidraget.
Du kan læse Søren Pinds redegørelse her.
Forsiden lige nu:

Praksisnær forskning risikerer at drukne i smalle og korte tidshorisonter
Der er ti års jubilæum for erhvervsakademier og professionshøjskolers arbejde med anvendelsesorienterede forskning og udvikling (FoU). DFiR giver fem anbefalinger til at sikre fremtidens forskning og velfærd.

Disse 7 forskningsarrangementer skal du opleve på Folkemødet
Folkemødet på Bornholm byder igen i år på over 100 videnskabelige og forskningsrelaterede arrangementer – se de 7 mest interessante her.

Forskningsgruppen Social Complexity Lab vinder Årets Forskningsmiljøpris 2023
Social Complexity Lab ved DTU Compute vinder Det Unge Akademis pris for Årets Forskningsmiljø 2023.
Seneste artikler:

‘Det danske forskningsmirakel’ skranter – tiden er inde til en ny universitetslov
Universitetsloven og strukturen for dansk forskning kan være en vigtig faktor for nedgangen i ‘det danske forskningsmirakel’, vurderer professor og overlæge Jens Frederik Rehfeldt.

KU kalder regering: Vi har akut brug for jeres life science-strategi
LIFE SCIENCE HAR ORDET. Vores sundhedsdata mangler muskler, forskningsinfrastrukturen halter, og der er rift om talenterne. KU giver tre forslag til løsninger.

Lemvigh-Müller går i kødet på scope 3 med Science Based Targets
Lemvigh-Müller slår hul på udfordringen med særligt scope 3 udledninger. Videnskabeligt baserede standarder og datasystematik er afgørende for at hæve den bæredygtige barre, mener bæredygtighedschef Pernille Kiær.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
