Da regeringens finanslovsforslag for 2018 blev fremlagt i slutningen af august, var det med det glade budskab, at der ville komme flere penge til dansk forskning.
Dansk forskning kan få knap 400 mio ekstra
Men det er ikke nødvendigvis hele historien. For samtidig med at der tilføres flere penge fortsætter de årlige 2 procents besparelser på budgetterne, det såkaldte omprioriteringsbidrag.
Det betyder at f.eks. Københavns Universitet i perioden frem til 2021 skal spare 909 mio. kr., skriver Universitetsavisen.
Tallene stammer fra en redegørelse til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg, som Søren Pind har afleveret på baggrund af et spørgsmål stillet af socialdemokraten Mette Reissmann.
Tallen viser også, at Københavns Universitet er det universitet, der rammes suverænt hårdest.
På andenpladsen med næststørst besparelser i perioden kommer Aarhus Universitet, der samlet skal spare 629 mio. kr. Med andre ord skal KU spare 45 procent mere end Aarhus Universitet, på trods af at der kun er lige over 2000 studerende til forskel på de to universiteter (ca. 38.600 på KU og ca. 36.500 på AU, ifølge Uniavisen).
På tredjepladsen kommer Syddansk Universitet, der skal spare 503 millioner i perioden.
Besparelserne vækker bekymring hos Mette Reissman:
– Tallene viser, at der spares kraftigt, hvilket efter min opfattelse kan få negative konsekvenser som dårlig undervisning, fyring af personale, lukning af uddannelsesinstitutioner med videre, siger hun.
Samlet skal der findes besparelser for 1.9 mia kr. på tværs af uddannelses- og forskningsinstitutionerne via omprioriteringsbidraget.
Du kan læse Søren Pinds redegørelse her.
Forsiden lige nu:

Dansk professors fluorid-forskning passede ikke til Harvard University
Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU, stopper sit mangeårige virke som adjungeret professor på Harvard University. Det sker angiveligt, fordi Harvard University ønsker at distancere sig fra hans forskning i fluorid.

Dansk hjerneforskning får central plads i europæisk samarbejde
Det danske medlemskab af EBRAINS sætter en tyk streg under Danmarks position inden for neurovidenskab, neurologi og computerscience.

Steffen Petersen: – Min vejleder tryglede mig om at blive forsker
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Professor Steffen Petersen var aldrig blevet forsker, hvis det ikke havde været for en meget insisterende vejleder.
Seneste artikler:

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.

Urtidsforsker modtager årslegat på 5 mio. kroner
Donald Canfield, professor i økologi og forskningsleder på Biologisk Institut, Syddansk Universitet, modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kroner.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
