Da regeringens finanslovsforslag for 2018 blev fremlagt i slutningen af august, var det med det glade budskab, at der ville komme flere penge til dansk forskning.
Dansk forskning kan få knap 400 mio ekstra
Men det er ikke nødvendigvis hele historien. For samtidig med at der tilføres flere penge fortsætter de årlige 2 procents besparelser på budgetterne, det såkaldte omprioriteringsbidrag.
Det betyder at f.eks. Københavns Universitet i perioden frem til 2021 skal spare 909 mio. kr., skriver Universitetsavisen.
Tallene stammer fra en redegørelse til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg, som Søren Pind har afleveret på baggrund af et spørgsmål stillet af socialdemokraten Mette Reissmann.
Tallen viser også, at Københavns Universitet er det universitet, der rammes suverænt hårdest.
På andenpladsen med næststørst besparelser i perioden kommer Aarhus Universitet, der samlet skal spare 629 mio. kr. Med andre ord skal KU spare 45 procent mere end Aarhus Universitet, på trods af at der kun er lige over 2000 studerende til forskel på de to universiteter (ca. 38.600 på KU og ca. 36.500 på AU, ifølge Uniavisen).
På tredjepladsen kommer Syddansk Universitet, der skal spare 503 millioner i perioden.
Besparelserne vækker bekymring hos Mette Reissman:
– Tallene viser, at der spares kraftigt, hvilket efter min opfattelse kan få negative konsekvenser som dårlig undervisning, fyring af personale, lukning af uddannelsesinstitutioner med videre, siger hun.
Samlet skal der findes besparelser for 1.9 mia kr. på tværs af uddannelses- og forskningsinstitutionerne via omprioriteringsbidraget.
Du kan læse Søren Pinds redegørelse her.
Forsiden lige nu:

Nedlægning af engelsksprogede uddannelser rammer STEM-optagelser
Optaget på engelsksprogede STEM-uddannelser er faldet med 46 %. Flere interessenter mener, at regeringens beslutning om at nedlægge et stort antal engelsksprogede uddannelser skal genovervejes.

Ny teknologi finder de skjulte lag i antikke tekster
Digitalisering og ny teknologi skaber nye muligheder for antikforskningen, og nu har SDU modtaget en bevilling på 20 mio. kr. fra EU til at forske i antikke teksters skjulte lag.

Verdens ældste forskningsstation genåbner: Forskere strømmer til for enestående klimaforskning
Arktisk Station er et forskningsknudepunkt, der tilbyder en unik datatidsrejse gennem 100 års klimaforandringer. Nu er stationen genåbnet med ny kapacitet til at huse forskere fra hele verden, der dykker ned i løsninger på klimadommedagsprofetier, fortæller stationens ledere.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
