Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Andre skriver

Så meget skal universiteterne spare i finanslovsforslaget

Omprioriteringsbidraget, også kendt som grønthøsteren, kommer til at koste de danske uddannelsesinstitutioner næsten 2 mia. kr. frem mod 2021

Københavns Universitet bliver ramt suverænt hårdest af de kommende års omprioriteringsbidrag
Københavns Universitet bliver ramt suverænt hårdest af de kommende års omprioriteringsbidrag

Da regeringens finanslovsforslag for 2018 blev fremlagt i slutningen af august, var det med det glade budskab, at der ville komme flere penge til dansk forskning.

Dansk forskning kan få knap 400 mio ekstra

Men det er ikke nødvendigvis hele historien. For samtidig med at der tilføres flere penge fortsætter de årlige 2 procents besparelser på budgetterne, det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Det betyder at f.eks. Københavns Universitet i perioden frem til 2021 skal spare 909 mio. kr., skriver Universitetsavisen.

Tallene stammer fra en redegørelse til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg, som Søren Pind har afleveret på baggrund af et spørgsmål stillet af socialdemokraten Mette Reissmann.

Tallen viser også, at Københavns Universitet er det universitet, der rammes suverænt hårdest.

På andenpladsen med næststørst besparelser i perioden kommer Aarhus Universitet, der samlet skal spare 629 mio. kr.  Med andre ord skal KU spare 45 procent mere end Aarhus Universitet, på trods af at der kun er lige over 2000 studerende til forskel på de to universiteter (ca. 38.600 på KU og ca. 36.500 på AU, ifølge Uniavisen).

På tredjepladsen kommer Syddansk Universitet, der skal spare 503 millioner i perioden.

Besparelserne vækker bekymring hos Mette Reissman:

– Tallene viser, at der spares kraftigt, hvilket efter min opfattelse kan få negative konsekvenser som dårlig undervisning, fyring af personale, lukning af uddannelsesinstitutioner med videre, siger hun.

Samlet skal der findes besparelser for 1.9 mia kr. på tværs af uddannelses- og forskningsinstitutionerne via omprioriteringsbidraget.

Du kan læse Søren Pinds redegørelse her.

Forsiden lige nu:

DTU-lektor om eksterne partnere: Det kan løfte forskning til nye højder

Der er ikke mange forskere tilbage, der kimser af eksterne samarbejder, mener Repræsentant for Forskningspolitisk Udvalg i DUA. Selv føler han sig tryg i de rammer, universiteterne har sat op, men bekymrer sig mere over, hvordan de kommercielle interesser fører til smallere forskning.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.