Formændene for Ingeniørforeningen, Magisterforeningen og DJØF protesterer i et fælles indlæg imod oplægget til den nye universitetslov, som flere andre også har advaret imod.
I indlægget, som er publiceret på Altinget.dk, advarer de tre formænd forskningsminister Søren Pind (V) mod at øge den politiske kontrol med universiteterne.
Det samme har flere forskere gjort her i Science Report.
Stridens kerne handler om hvorvidt ministeren skal have vetoret i forhold over udpegelsen af bestyrelsesformændene på de danske ni universiteter. Indtil nu har det været op til universiteterne selv at udpege bestyrelserne, men i det nye lovforslag lægger Uddannelses- og Forskningsministeriet op til at øge den politiske kontrol med universiteterne ved at give ministeren vetoret.
De tre formænd, Thomas Damkjær Petersen, Lisa Herold Ferbing og Camilla Gregersen, frygter at den nye styringsform vil føre til mindre uafhængig forskning. Som eksempel på forskning der kan være truet nævner de områder med stærk politisk bevågenhed, som for eksempel klima- og miljøområdet.
“At forskningen ikke er politisk styret, men at der er en armslængde til politikerne, er universiteternes adelsmærke.” skriver de i indlægget, som kan læses i sin helhed her.
Forsiden lige nu:

49 skæve forskningsideer får økonomisk støtte af fond
Villum Fonden Experiment-program har uddelt bevillinger til i alt 49 skæve forskningsprojekter for en samlet værdi af 97 millioner kroner.

Lundbeckfonden giver millioner til forsker: Vil finde kuren på hidtil uhelbredelig sygdom
RNA-forsker Ulf Andersson Vang Ørom har gjort en banebrydende opdagelse i mus i jagten på en kur til Huntingtons sygdom. Nu fortsætter arbejdet i menneskehjernevæv.

Sådan tiltrækker du forskningskonferencer
De færreste forskere ved, hvordan man tiltrækker konferencer, selvom de betyder meget for både værtsforskerens karriere og universiteters evne til at hente udenlandske topforskere.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.