Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Forside

Forskningen får halvdelen af fondenes midler

PENGE: Danske fonde og fondslignende foreninger uddelte i 2016 16,6 mia. kr.

Jackpot background

Helt præcist blev 47 procent af midlerne, brugt på videnskabelige formål, der primært omfatter forskning på universiteterne.

Bevillingerne er af og til flerårige, så det reelle udbetalingstal var “kun” på 10,8 mia. i 2016, de resterende milliarder vil komme til udbetaling i de kommende år.

Det er første gang Danmarks Statistik laver denne udregning, og det er derfor ikke muligt at sammenligne tallet med tidligere år.

Danmarks Statistik hæfter sig dog ved, at der i 2016 blev givet særligt store bevillinger fra enkelte fonde, som kan have trukket niveauet kunstigt op. F.eks. bevilligede Novo Nordisk Fonden 2.9 mia. kr. til Steno Diabetes Center Copenhagen.

Langt størstedele af de midler, der uddeles, går til offentlige institutioner. Næsten totredjedele (64,4 pct.) går til offentlige modtagere, hvilket svarer til 9,7 mia. kr.

Non-profit institutioner får lige over en femtedel af midlerne, mens 600 mio. kr. går til individuelle personer

Af de midler, der bevilges til videnskabelige formål er det naturvidenskab der løber med størstedelen af midlerne, i alt 4,0 mia. kr. Det sundhedsvidenskabelige område ligger med 2,6 mia. kr. på andenpladsen og tværvidenskabelig forskning fik i 2016 400 mio. kr. i støtte.I

alt blev der givet 74.000 bevillinger, og den gennemsnitlige bevilling var dermed på 230.000 kr. Den gennemsnitlige bevilling fra de erhvervsdrivende fonde var knapt 400.000 kr.og de almene fonde og fondslignende foreninger gav i gennemsnit 140.000 kr.

 

Fondes bevillinger fordelt efter formål. 2016

Kilde: Danmarks Statistik

Forsiden lige nu:

Arne Flåøyen: – Norden har brug for en fond til beredskabsforskning

De sidste års mange kriser viser med al tydelighed, hvor stort behovet er for en nordisk fond til beredskabsforskning. Det vil også være et naturligt skridt i udviklingen af det samarbejde, som allerede foregår i Norden inden for samfundssikkerhed og beredskab, fremhæver Arne Flåøyen, direktør i Nordforsk, i dette debatindlæg.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.