Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Forside

Forskningen får halvdelen af fondenes midler

PENGE: Danske fonde og fondslignende foreninger uddelte i 2016 16,6 mia. kr.

Jackpot background

Helt præcist blev 47 procent af midlerne, brugt på videnskabelige formål, der primært omfatter forskning på universiteterne.

Bevillingerne er af og til flerårige, så det reelle udbetalingstal var “kun” på 10,8 mia. i 2016, de resterende milliarder vil komme til udbetaling i de kommende år.

Det er første gang Danmarks Statistik laver denne udregning, og det er derfor ikke muligt at sammenligne tallet med tidligere år.

Danmarks Statistik hæfter sig dog ved, at der i 2016 blev givet særligt store bevillinger fra enkelte fonde, som kan have trukket niveauet kunstigt op. F.eks. bevilligede Novo Nordisk Fonden 2.9 mia. kr. til Steno Diabetes Center Copenhagen.

Langt størstedele af de midler, der uddeles, går til offentlige institutioner. Næsten totredjedele (64,4 pct.) går til offentlige modtagere, hvilket svarer til 9,7 mia. kr.

Non-profit institutioner får lige over en femtedel af midlerne, mens 600 mio. kr. går til individuelle personer

Af de midler, der bevilges til videnskabelige formål er det naturvidenskab der løber med størstedelen af midlerne, i alt 4,0 mia. kr. Det sundhedsvidenskabelige område ligger med 2,6 mia. kr. på andenpladsen og tværvidenskabelig forskning fik i 2016 400 mio. kr. i støtte.I

alt blev der givet 74.000 bevillinger, og den gennemsnitlige bevilling var dermed på 230.000 kr. Den gennemsnitlige bevilling fra de erhvervsdrivende fonde var knapt 400.000 kr.og de almene fonde og fondslignende foreninger gav i gennemsnit 140.000 kr.

 

Fondes bevillinger fordelt efter formål. 2016

Kilde: Danmarks Statistik

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.