Regeringens finanslovsudspil kan få svære konsekvenser for de humanistiske, samfundsvidenskabelige og juridiske uddannelser.
Der er nemlig lagt op til, at de mister det taxameterløft, som de har haft siden 2010. Ændringerne træder i kraft fra 2020.
Ringere uddannelser
Ifølge Københavns Universitet vil fratagelsen af taxameterløftet betyde, at universitetets indtægter bliver ti procent mindre. Og KU’s reaktion på finanslovsudspillet kunne Magisterbladet viderebringe:
– Konsekvens: større hold & mindre feedback = dårligere dimittender, skriver KU på Twitter.
Fratagelsen af taxameterløftet vil for Det Juridiske Fakultet på KU betyde, at man alene i 2020 mister omkring 17 millioner kr.
– Det vil føre til markante kvalitetsforringelser af vores uddannelser og er tæt på kritisk for os og andre omfattede uddannelser, siger professor og dekan på Det Juridiske Fakultet, Jacob Graff Nielsen, til Berglingske.
Får i forvejen færrest penge
Humaniora, samfundsvidenskab og jura er i forvejen de fagområder, der får den mindste pose penge for at føre studerende gennem systemet. Taxameterordningen er nemlig indrettet med forskellige takster for forskellige uddannelsesområder:
Der findes tre takstniveauer. Fag indenfor naturvidenskab, teknisk videnskab og sundhedsvidenskab modtager typisk den høje takst mens samfundsvidenskab og humaniora typisk modtager den laveste takst, står der om taxameterordningen i Udannelses- og Forskningsministeriets beskrivelse af tilskud til uddannelser.
Med taxameterordningen får uddannelserne i humaniora, samfundsvidenskab og jura normalt 44.000 kr. årligt pr studerende, der har gennemført sine eksamener. Med taxameterløftet har de fået yderligere 5000 kr. pr. studerende.
Til sammenligning får uddannelser inden for natur, teknik og sundhed 92.400 kr. årligt pr. studerende.
Rektor for DTU og formand for Danske Universiteter, Anders Bjarklev, er mere forstående over for finanslovsudspillet.
– Naturligvis er det et problem, hvis man mister en betragtelig del af de penge, man har haft hidtil. Men hvis jeg skal spekulere, handler det måske om, at politikerne i disse dage bakser med en bevillingsreform, som skal regulere blandt andet taxametre, siger han til Berlingske.
Forsiden lige nu:

Pionerforskere vinder verdenstørste hjerneforskningspris for molekylære afsløringer
Tre internationale pionerforskere vinder The Barin Prize 2023 for at have afsløret de molekylære mekanismer bag hjernens udvikling og plasticitet. Det understreger basalforskningens store betydning, fremhæver Lundbeckfondens forskningsdirektør og sidste års danske prisvinder.

IDA: Medlemskabet af det europæiske forsvar skal give forskningen den ekstra milliard
Danmark er blevet en del af Det Europæiske Forsvarsagentur, og det bør kaste en milliard ekstra kroner af til dansk forskning i det kommende forsvarsforlig, mener IDA.

’Det danske forskningsmirakel’ er på tilbagetog
Forskningskonference og ny rapport har taget temperaturen på dansk forsknings internationale gennemslagskraft. Konklusionen er entydig: Temperaturen falder.
Seneste artikler:

Når køn bliver en (lille) forskningsfordel
Er det en fordel at være kvindelig forsker i mandsdominerede moskemiljøer? Ja, det kan det være, og måske har kvindelige forskere også mere blik for køn i deres forskning, antyder islamforsker Lene Kühle i dette indlæg.

Kvasir Technologies sætter kurs mod kommercielt gennembrud med støtte fra EU
Hos Kvasir Technologies i Søborg har CEO Joachim Bachman Nielsen svært ved at få armene ned for tiden. Hans virksomhed har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Det giver ro til at opskalere og professionalisere virksomheden.

Nyt center skal styrke den forsvarsteknologiske udvikling i Danmark
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Centret forankres på Aalborg Universitet, og ambitionen er at styrke udviklingen af nye teknologier og øge samarbejdet mellem industrien, Forsvaret og universiteterne.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
