Året går så småt på hæld, og til den søde juletid har Science Report samlet en række af årets meste læste artikler, der både går godt til æbleskiver og lakridskonfekt og ikke mindst fortjener et gensyn.
I år kunne Science Report blandt andet fortælle, at et voldsomt stigende antal forskere, på global plan, udgiver en videnskabelig artikel hver 5. dag. Én af dem er den danske professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet, som fortalte om, hvordan det kan lade sig gøre i gennemsnit at publicere en forskningsartikel hver femte dag.
2018 var også året, hvor en ny rangliste over verdens universiteter viste dansk fremgang.
World University Ranking 2018 lister de godt 1.000 bedste universiteter i verden. Tre danske universiteter fandt vej til listen i det forgangne år.
Og imens vi er ved universiteterne…
Universiteternes kamp om de eksterne midler til forskning har været hyppigt diskuteret i 2018.
Derfor vakte det også opsigt, da SDU’s prorektor fortalte til Science Report, at universitetet har besluttet sig for at fokusere sin forskning på de områder, hvor chancen for at hente eksterne midler er størst.
– Om man kan lide det eller ej, så bliver forskningen mere målrettet som resultat af fondenes større indflydelse, fortalte prorektor Bjarne Graabech Sørensen.
Vi bliver i universitetsverdenen, men bevæger os over i selve videnskaben. Her er de fleste af os sikkert stødt på begrebet kvantefysik, ikke mindst på grund af den danske nobelpristager Niels Bohrs betydning for samme.
Men har du hørt om kvantebiologi?
– Jeg kalder mig selv kvantebiolog, både for at provokere lidt og for at indikere, at det her er et nyt område, fortalte Nikolaj Sorgenfrei Blom om sin noget atypiske titel.
Læs mere om, hvad hans forsknings går ud på her.
I årets løb har Science Report bragt adskillige artikler, der belyser forskning i det private. Vi har talt med en lang række af de forskningstunge virksomheder, der bedriver forskning i Danmark.
Blandt andet medicinalgiganten Roche, der kom med den klare udmelding, at Danmark er vigtig, men ikke nødvendig som forskningsmiljø.
Sidst men absolut ikke mindst, kunne Science Report i år tegne et portræt af en dansk forsker, der har fundet vej til det amerikanske erhvervsmagasin Forbes liste over de 30 mest lovende talenter i Europa under 30 år.
Du kan læse mere om den vigtige forskning og om den 28-årige civilingeniør Martin Bonde Jensen, der kom på den prestigefyldte liste, her.
Tak fordi du har læst med i årets løb. Vi er glade for, at så mange læser med og bidrager til at skabe et fællesskab om dansk forskning. På Science Reports redaktion ser vi frem til et nyt og spændende år – og vi er klar med et nyhedsbrev igen fra mandag d. 7. januar 2019.
Forsiden lige nu:

Spionagetruslen mod dansk forskning er markant og kompleks
Danmark er verdensførende på en række områder, og det øger spionagetruslen mod dansk forskning, fortæller Anders Henriksen, chef for kontraspionage hos PET.

Forskeres muligheder for at deltage i den offentlige debat skal undersøges
Professor Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge forskerens rolle i samfundet set i lyset af den seneste tids debat om forskningsfrihed.

KU-forsker vil bygge matematisk model der skal stoppe pandemier
Professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet har fået The Schmidt Science Polymaths Award, så han kan forfølge sin ambition om at bygge en matematisk model der skal stoppe pandemier.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
