Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Digital festival giver forskerne ordet

Vincent Hendricks, Nanna Mik-Meyer og Thomas Bolander er blot nogle af dem, man kan møde.

Foto: iStock

Dagbladet Information lancerer en ny digital festival, hvor førende forskere gør status på tidens store udfordringer og kommer med deres bud på 2020. Var det løsningernes eller katastrofernes år? 

Den digitale festival udspringer af Informations bogserie “Moderne Ideer”, hvor konceptet netop er, at én forsker gør os klogere på én af vor tids store udfordringer. Flygtningekrise, klima, krig, ulighed, terrorisme, overvågning og uddannelse er blot nogle eksempler herpå. 

Ligesom i bogserien er hvert af de i alt otte arrangementer i den digitale festival centreret om ét emne. I samtale med værten Mathias Sonne, dykker to førende forskere på området ned i emnet og diskuterer perspektiverne. Og de forskere, der medvirker, har også alle udgivet et eksemplar i den orange vidensserie. 

Fra sundhedsdata til globale konflikter
Det næste arrangment er det tredje i rækken og kommer til at handle om sundhedsdata. 

Hvem skal have ret til dem og hvad kan vi bruge dem til? Det diskuterer Klaus Høyer, professor i medicinsk teknologi, og Liselotte Højgaard, professor og klinikchef på Rigshospitalet samt tidligere formand for Danmarks Grundforskningsfond. 

Læs også: Professor vil rejse debat om sundhedsdata med ny bog.

Klaus Høyer er tidligerere modtager af EliteForsk-prisen (2017) og er forfatter til bogen Hvem skal bruge sundhedsdata – og til hvad? der er en del af vidensserien. Også Liselotte Højgaard har skrevet en “Moderne Ideer”-bog, nemlig; Hvordan får vi verdens bedste sundhedsvæsen?

Hvordan påvirker det digitale livs udfordringer vores fællesskaber og almene og digitale dannelse? Det spørgsmål skal Stefan Herman, rektor på Københavns Professionshøjskole, og Vincent Hendricks, professor i filosofi, forsøge at komme nærmere i den fjerde samtale. 

I løbet af november vil festivalen desuden kommer omkring medierne og demokratiets rolle med Oxford-professor i journalistik, Rasmus Kleis Nielsen, og ekspert i digitale medier, Camilla Mehlsen. Og spørgsmålet om, hvordan velfærd, uddannelse og social arv spiller sammen, med deltagelse af Nanna Mik-Meyer, professor i sociologi, og Agi Csonga, formand for Børnerådet.

Man kan også høre Thomas Bolander, professor i kunstig intelligens, og Maja Horst, professor i ansvarlig teknologi, diskutere teknologioptimisme, innovation og nye muligheder.

Det otte og sidste arrangement finder sted den 1. december, hvor Mikkel Vedby Rasmussen, dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og professor i forsvarspolitik, og Thomas Gammeltoft-Hansen, professor MSO i flygtningeret, diskuterer globalt flygtningesystem, politik og realisme i globale konflikter. 

Alle samtalerne foregår via videotjenesten Zoom og efter tilmelding på Informations hjemmeside. 

Forsiden lige nu:

Ny evaluering viser stor tilfredshed med GTS-institutterne

GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til en grøn omstilling.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.