Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

Dronningens Videnskabspris går til molekylærbiolog

Professor på KU, Anja Groth modtager i år Dronning Margrethe II’s Videnskabspris.

Anja Groth er tidligere modtager af EliteForsk-prisen. Foto: Søren Kjeldggard

Det er en dansk forsker med et imponerende cv, der i år modtager Dronningens Videnskabspris. 

Anja Groth er professor ved Københavns Universitet og forsker i molekylær cellebiologi og epigenetik. Hun er program- og gruppeleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR), som hører under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU, og blandt de førende inden for forskning i, hvordan menneskets celler husker deres funktion, når de deler sig. 

Ved celledelingsprocesser overfører menneskets celler epigenetisk informaton til de nye celler. På den måde kan de nye celler “huske” deres funktion og blive magen til den oprindelige celle; så hudceller bliver til hudceller og blodceller til flere blodceller, når de deles. 

Anja Groths forskning har stor betydning for vores forståelse af, ikke kun hvordan kroppen udvikler sig som organisme generelt, men også måden, hvorpå en række komplekse sygdomme udvikler sig. Det gælder blandet andet kræftsygdomme. 

Jeg er utrolig stolt over at modtage denne pris, der jo er en helt særlig udmærkelse, fordi det er Dronningens pris

Det er den indsats på så afgørende og aktuelle områder af videnskaben, der især ligger til grund for valget af årets prismodtager. 

Anja Groth kalder da også prismodtagelsen for “en stor anerkendelse af arbejdet i min forskningsgruppe og de nybrud inden for epigenetik, som vi har opnået”;  

– Vi har arbejdet på at forstå disse processer i mange år og trin for trin afdækket dem. Men der er stadig mange molekylære mysterier at løse i epigenetikken, og det at modtage et sådan kæmpe rygklap som denne pris, giver både mig og hele min forskningsgruppe ny energi til at fortsætte arbejdet og nå endnu længere, siger prismodtageren. 

Dronning Margrethe ll’s Videnskabspris er på 100.000 kroner og gives én gang om året til en fremragende dansk forsker under 50 år, hvis forskning er inden for de videnskaber, som repræsenteres af Videnskabernes Selskab.

International status og flot CV
Anja Groth er “en særdeles talentfuld forsker, der allerede har høj international status”, forklarer professor Mogens Høgh Jensen, præsident i Videnskabernes Selskab, som uddeler prisen. 

Det samme viser hendes CV, hvor hun tidligere har modtaget flere imponerende priser og anerkendelser for sit arbejde. 

Det gælder blandt andet EliteForsk-prisen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som Anja Groth modtog i 2018, samt Heirloom Award for Women Scientist Leaders og ikke mindst optagelse i både European Molecular Biology Organization og Videnskabernes Selskab.

Desuden har hun også været medlem af Danmarks Frie Forskningsfonds Forskningsråd for Sundhed og Sygdom.

– Jeg er utrolig stolt over at modtage denne pris, der jo er en helt særlig udmærkelse, fordi det er Dronningens pris, der uddeles med fejringen af hendes 80-års fødselsdag, og fordi den gives inden for alle de videnskaber, Selskabet repræsenterer, siger Anja Groth i et interview med Videnskabernes Selskab.

Anja Groth kan se frem til at få overrakt prisen af HM Dronning Margrethe II selv ved en prisoverrækkelse i Selskabet. 

I år uddeles prisen for femte år i træk. Overrækkelsen skulle egentlig have fundet sted i april, tæt på Dronningens egen fødselsdag, men forventes på grund af Coronakrisen at finde sted i efteråret.

– Det er altid en helt særlig fornøjelse af uddele Dronningens Videnskabspris som jo falder tæt på hendes fødselsdag. I år har vi desværre været nødt til at gøre det lidt anderledes og forventer at uddele prisen til efteråret på grund af coronakrisen, forklarer præsidenten for Videnskabernes Selskab, Mogens Høgh Jensen;

– Ikke desto mindre er der stor grund til at glæde sig over, at prisen i år går til en utrolig dygtig forsker, professor Anja Groth, som flere gange har vist fremragende forskning. Derfor håber vi naturligvis også, at prisen kan være med til at løfte hendes meget flotte karriere til nye højder, siger han. 

Efter overrækkelsen vil Anja Groth give en præsentation af sin nyeste forskning for de deltagende gæster. 

Om Dronning Margrethe ll’s Videnskabspris
Prisen blev indstiftet af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i 2015 i anledningen af Selskabets protektor HM Dronning Margrethe II’s 75-års fødselsdag, og den overrækkes derfor altid i april, tæt på HM Dronningens fødselsdato.
Prismodtageren udpeges af Selskabets præsidium efter indstilling fra medlemmer af Selskabet.
Tidligere prismodtagere er prof. Marie-Louise Nosch, prof. Morten Heiberg, prof. Bo Brummerstedt Iversen og prof. Jens Christian Svenning. 

Læs også om sidste års prismodtager: Dronning Margrethe ll’s Videnskabspris går til tekstilforsker.

Forsiden lige nu:

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen

Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.