Det er en dansk forsker med et imponerende cv, der i år modtager Dronningens Videnskabspris.
Anja Groth er professor ved Københavns Universitet og forsker i molekylær cellebiologi og epigenetik. Hun er program- og gruppeleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR), som hører under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU, og blandt de førende inden for forskning i, hvordan menneskets celler husker deres funktion, når de deler sig.
Ved celledelingsprocesser overfører menneskets celler epigenetisk informaton til de nye celler. På den måde kan de nye celler “huske” deres funktion og blive magen til den oprindelige celle; så hudceller bliver til hudceller og blodceller til flere blodceller, når de deles.
Anja Groths forskning har stor betydning for vores forståelse af, ikke kun hvordan kroppen udvikler sig som organisme generelt, men også måden, hvorpå en række komplekse sygdomme udvikler sig. Det gælder blandet andet kræftsygdomme.
Jeg er utrolig stolt over at modtage denne pris, der jo er en helt særlig udmærkelse, fordi det er Dronningens pris
Det er den indsats på så afgørende og aktuelle områder af videnskaben, der især ligger til grund for valget af årets prismodtager.
Anja Groth kalder da også prismodtagelsen for “en stor anerkendelse af arbejdet i min forskningsgruppe og de nybrud inden for epigenetik, som vi har opnået”;
– Vi har arbejdet på at forstå disse processer i mange år og trin for trin afdækket dem. Men der er stadig mange molekylære mysterier at løse i epigenetikken, og det at modtage et sådan kæmpe rygklap som denne pris, giver både mig og hele min forskningsgruppe ny energi til at fortsætte arbejdet og nå endnu længere, siger prismodtageren.
Dronning Margrethe ll’s Videnskabspris er på 100.000 kroner og gives én gang om året til en fremragende dansk forsker under 50 år, hvis forskning er inden for de videnskaber, som repræsenteres af Videnskabernes Selskab.
International status og flot CV
Anja Groth er “en særdeles talentfuld forsker, der allerede har høj international status”, forklarer professor Mogens Høgh Jensen, præsident i Videnskabernes Selskab, som uddeler prisen.
Det samme viser hendes CV, hvor hun tidligere har modtaget flere imponerende priser og anerkendelser for sit arbejde.
Det gælder blandt andet EliteForsk-prisen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som Anja Groth modtog i 2018, samt Heirloom Award for Women Scientist Leaders og ikke mindst optagelse i både European Molecular Biology Organization og Videnskabernes Selskab.
Desuden har hun også været medlem af Danmarks Frie Forskningsfonds Forskningsråd for Sundhed og Sygdom.
– Jeg er utrolig stolt over at modtage denne pris, der jo er en helt særlig udmærkelse, fordi det er Dronningens pris, der uddeles med fejringen af hendes 80-års fødselsdag, og fordi den gives inden for alle de videnskaber, Selskabet repræsenterer, siger Anja Groth i et interview med Videnskabernes Selskab.
Anja Groth kan se frem til at få overrakt prisen af HM Dronning Margrethe II selv ved en prisoverrækkelse i Selskabet.
I år uddeles prisen for femte år i træk. Overrækkelsen skulle egentlig have fundet sted i april, tæt på Dronningens egen fødselsdag, men forventes på grund af Coronakrisen at finde sted i efteråret.
– Det er altid en helt særlig fornøjelse af uddele Dronningens Videnskabspris som jo falder tæt på hendes fødselsdag. I år har vi desværre været nødt til at gøre det lidt anderledes og forventer at uddele prisen til efteråret på grund af coronakrisen, forklarer præsidenten for Videnskabernes Selskab, Mogens Høgh Jensen;
– Ikke desto mindre er der stor grund til at glæde sig over, at prisen i år går til en utrolig dygtig forsker, professor Anja Groth, som flere gange har vist fremragende forskning. Derfor håber vi naturligvis også, at prisen kan være med til at løfte hendes meget flotte karriere til nye højder, siger han.
Efter overrækkelsen vil Anja Groth give en præsentation af sin nyeste forskning for de deltagende gæster.
Prismodtageren udpeges af Selskabets præsidium efter indstilling fra medlemmer af Selskabet.
Tidligere prismodtagere er prof. Marie-Louise Nosch, prof. Morten Heiberg, prof. Bo Brummerstedt Iversen og prof. Jens Christian Svenning.
Læs også om sidste års prismodtager: Dronning Margrethe ll’s Videnskabspris går til tekstilforsker.
Forsiden lige nu:

Sprogforskers karrieresti er belagt med både hverdagssprog og trusler
DERFOR BLEV JEG FORSKER: “Jeg ved, hvor du bor” er ikke en trussel i sig selv, men har alligevel en ildevarslende lyd. Tanya Karoli Christensen har specialiseret sig i den slags ytringer og fortæller i dag, hvorfor hun blev forsker.

OL-kemi, Science-hold og grønne løsninger: Ørsted Medaljen hylder unik underviser og rollemodel
STEM-fagene og en grøn fremtid skal være for alle. Det formår lektor, Novo-rådgiver og gymnasielærer i kemi Nicolai Bogø Stabell med unik undervisning, der både når universitetshøjder og samtidig lader talentet overvinde forhindringer hos udfordrede elever. Derfor modtager han H.C. Ørsted Medaljen i bronze.

Stor forskningsbevilling skal få danskerne op af sofaen
Forskere fra Syddansk Universitet har modtaget støtte fra Nordea-fonden til at videreføre den nationale måling ’Danmark i Bevægelse’ og blive klogere på børn, unge og voksnes bevægelsesvaner. Målet er at skabe et mere fysisk aktivt Danmark.
Seneste artikler:

Robothænder med følelser
Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu.

Jens Lundgren: – Jeg var lægestuderende, havde kludder i mit privatliv og ønskede at tage orlov. Så fik jeg en øjenåbner
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Midt i en periode med kludder i privatlivet blev Jens Lundgren inviteret til det føderale forskningsinstitut NIH i USA. Det blev en øjenåbner for ham.

Mathias Poulsen: – Mine spørgsmål trængte sig på: Bidrager legen til samfundets demokratiske samtaler?
DERFOR BLEV JEG FORSKER: Mathias Poulsen startede en international legefestival, som udviklede sig til et levende, legende fællesskab. Derfra mærkede han en længsel efter at stille store spørgsmål.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.