Det er en dansk forsker med et imponerende cv, der i år modtager Dronningens Videnskabspris.
Anja Groth er professor ved Københavns Universitet og forsker i molekylær cellebiologi og epigenetik. Hun er program- og gruppeleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR), som hører under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU, og blandt de førende inden for forskning i, hvordan menneskets celler husker deres funktion, når de deler sig.
Ved celledelingsprocesser overfører menneskets celler epigenetisk informaton til de nye celler. På den måde kan de nye celler “huske” deres funktion og blive magen til den oprindelige celle; så hudceller bliver til hudceller og blodceller til flere blodceller, når de deles.
Anja Groths forskning har stor betydning for vores forståelse af, ikke kun hvordan kroppen udvikler sig som organisme generelt, men også måden, hvorpå en række komplekse sygdomme udvikler sig. Det gælder blandet andet kræftsygdomme.
Jeg er utrolig stolt over at modtage denne pris, der jo er en helt særlig udmærkelse, fordi det er Dronningens pris
Det er den indsats på så afgørende og aktuelle områder af videnskaben, der især ligger til grund for valget af årets prismodtager.
Anja Groth kalder da også prismodtagelsen for “en stor anerkendelse af arbejdet i min forskningsgruppe og de nybrud inden for epigenetik, som vi har opnået”;
– Vi har arbejdet på at forstå disse processer i mange år og trin for trin afdækket dem. Men der er stadig mange molekylære mysterier at løse i epigenetikken, og det at modtage et sådan kæmpe rygklap som denne pris, giver både mig og hele min forskningsgruppe ny energi til at fortsætte arbejdet og nå endnu længere, siger prismodtageren.
Dronning Margrethe ll’s Videnskabspris er på 100.000 kroner og gives én gang om året til en fremragende dansk forsker under 50 år, hvis forskning er inden for de videnskaber, som repræsenteres af Videnskabernes Selskab.
International status og flot CV
Anja Groth er “en særdeles talentfuld forsker, der allerede har høj international status”, forklarer professor Mogens Høgh Jensen, præsident i Videnskabernes Selskab, som uddeler prisen.
Det samme viser hendes CV, hvor hun tidligere har modtaget flere imponerende priser og anerkendelser for sit arbejde.
Det gælder blandt andet EliteForsk-prisen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som Anja Groth modtog i 2018, samt Heirloom Award for Women Scientist Leaders og ikke mindst optagelse i både European Molecular Biology Organization og Videnskabernes Selskab.
Desuden har hun også været medlem af Danmarks Frie Forskningsfonds Forskningsråd for Sundhed og Sygdom.
– Jeg er utrolig stolt over at modtage denne pris, der jo er en helt særlig udmærkelse, fordi det er Dronningens pris, der uddeles med fejringen af hendes 80-års fødselsdag, og fordi den gives inden for alle de videnskaber, Selskabet repræsenterer, siger Anja Groth i et interview med Videnskabernes Selskab.
Anja Groth kan se frem til at få overrakt prisen af HM Dronning Margrethe II selv ved en prisoverrækkelse i Selskabet.
I år uddeles prisen for femte år i træk. Overrækkelsen skulle egentlig have fundet sted i april, tæt på Dronningens egen fødselsdag, men forventes på grund af Coronakrisen at finde sted i efteråret.
– Det er altid en helt særlig fornøjelse af uddele Dronningens Videnskabspris som jo falder tæt på hendes fødselsdag. I år har vi desværre været nødt til at gøre det lidt anderledes og forventer at uddele prisen til efteråret på grund af coronakrisen, forklarer præsidenten for Videnskabernes Selskab, Mogens Høgh Jensen;
– Ikke desto mindre er der stor grund til at glæde sig over, at prisen i år går til en utrolig dygtig forsker, professor Anja Groth, som flere gange har vist fremragende forskning. Derfor håber vi naturligvis også, at prisen kan være med til at løfte hendes meget flotte karriere til nye højder, siger han.
Efter overrækkelsen vil Anja Groth give en præsentation af sin nyeste forskning for de deltagende gæster.
Prismodtageren udpeges af Selskabets præsidium efter indstilling fra medlemmer af Selskabet.
Tidligere prismodtagere er prof. Marie-Louise Nosch, prof. Morten Heiberg, prof. Bo Brummerstedt Iversen og prof. Jens Christian Svenning.
Læs også om sidste års prismodtager: Dronning Margrethe ll’s Videnskabspris går til tekstilforsker.
Forsiden lige nu:

Thomas Sinkjær: – Vi får en udfordring, hvis forskningsberedskabet bliver kompromitteret
Nye tal fra DFiR’s årsrapport viser yderligere stigning af universiteternes eksterne forskningsmidler. Thomas Sinkjær frygter for det, han kalder ’det brede forskningsberedskab’.

Røverhistorier, løgnhalse og snørklede fortællinger inspirerer DTU-forsker
Anne Ladegaard Skov peger på tre bøger, der har formet hende som forsker, og det er den ene røverhistorie efter den anden.

Ida Willig bliver dekan for Humaniora på RUC
Professor i journalistik Ida Willig bliver dekan på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet. Hun har mangeårig erfaring med at skabe gode forskningsmiljøer og brænder for de store dagsordener.
Seneste artikler:

Kunsten at huske, vi ser på verden med forskellige briller
Tre bøger har spillet en særlig rolle for lektor og forsker, Lone Koefoed Hansen. To bøger om menneskets forhold til teknologien og en tredje, som påminder os om altid at have andres perspektiver for øje.

Finn Foton skal lære børn – og deres forældre – om naturvidenskaben
Ny børnebog skal inspirere hele familien til at snakke om kvantefysik og andre avancerede naturvidenskabelige emner.

Danmarks grønne godfather: – Når det gælder forskning, er det piskende nødvendigt, at vi får toptrimmet systemet
På centrale teknologier står vi stærkt i Danmark og potentialerne er store. Men vi skal oppe os i fremtiden, lyder det fra Anders Eldrup.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.