Connect with us

Hvad søger du?

Science ReportScience Report

Kultur

Fem science-film du bør se på Cph:dox

Filmene handler om alt fra liv i rummet til tysk kernekraft.

Foto fra 'Solutions': Michael Pessah.

For fjerde år i træk præsenterer dokumentarfilmfestivalen Cph:dox et film- og debatprogram dedikeret til forskning og videnskab.

– Dokumentarfilm er ekseptionelt gode til at formidle den enorme viden om verden, der findes derude, og når tech-giganter og algoritmer efterhånden definerer hele vores hverdag, er det afgørende, at vi som festival også beskæftiger os med – og sætter spørgsmålstegn ved – de store landvindinger og videnskabelige gennembrud inden for ny teknologi og naturvidenskab, sagde festivaldirektør på Cph:dox, Tine Fischer, i forbindelse med præsentationen af årets scienceprogram. 

På grund af den aktuelle coronapandemi er det muligt at se filmene hjemme fra sofaen på det tidspunkt, der passer dig. Du kan se, hvornår filmene bliver lagt online her.

Her får du Science Reports anbefaling til fem film, som du bør se. 

‘Solutions’

Af Pernille Rose Grønkjær

Foto fra filmen: Michael Pessah.

I ‘Solutions’ følger Pernille Rose Grønkjær en gruppe forskere – blandt andre den danske SDU-professor Steen Rasmussen – der over ti dage isolerer sig på Santa Fe Institute i New Mexicos ørken.

Læs også: Dansk forskning er fanget i fortiden, siger SDU-professor

Her arbejder forskerne på at finde løsninger på verdens helt store problemer – blandt andet globaliseringen og udfordringerne med klima og ulighed. 

– Det her er ikke bare mennesker. Det er ikke bare Steen (Rasmussen, red.)  eller Larry  (Kramer, tidligere dekan på Law at Stanford, red.) Det er jo mennesker, som kommer med en ekstremt stor viden indenfor et felt og en stor tyngde. Det er mennesker, som har har viet deres liv til hver deres fagdisciplin, så det er ekstremt interessant at være i, har Pernille Rose Grønkjær sagt til Science Report om de medvirkende i filmen. 

Læs også: Formidling handler om at turde være i uvidenheden

‘Solutions’ åbner scienceprogrammet på festivalen 22. april klokken 20.00. I forbindelse med premieren afvikles en debat med førende danske forskere. Du kan følge debatten her.

‘‍Fireball: Visitors from Darker Worlds’

Af Werner Herzog & Clive Oppenheimer

Den tyske filmskaber Werner Herzog behøver vel ingen nærmere præsentation. Men du får nu en kort en af slagsen alligevel. Herzog er blandt andet manden bag den interessante ‘Grizzly Man’ (2005) om aktivisten Timothy Treadwell, der boede sammen med bjørnene i Alaska.

Og som filmmagasinet Ekko skrev i deres anmeldelse af ‍’Fireball: Visitors from Darker Worlds’ er der “snart sagt ikke den plet på vor klode og i den menneskelige bevidsthed”, hvor Herzog ikke har været. 

I ‘Fireball: Visitors from Darker Worlds’ handler det ikke om bjørne i Alaska. Her handler det om ildkugler fra rummet.

I filmen rejser Herzog nemlig sammen med den britiske videnskabsmand Clive Oppenheimer verden rundt i jagten på asteroider og meteoritter for at afdække deres betydning for livet på Jorden. 

‘The Hunt for Planet B’

Af Nathaniel Kahn

I ‘The Hunt for Planet B’ følger vi arbejdet med James Webb-teleskopet, der skal afløse det legendariske Hubble-teleskop. NASA, European Space Agency (Den europæiske rumorganisation) og Canadian Space Agency (Den canadiske rumorganisation) har tilsammen brugt mere end 10 milliarder dollar (omkring 62 milliarder kroner) i udviklingen af teleskopet.

Efter planen skal teleskopet officielt indvies i oktober 2021. 

Sideløbende med historien om teleskopet følger vi en gruppe kvindelige videnskabsfolk i deres jagt på at finde liv udenfor vores solsystem. 

‘‍Nuclear Forever’

Af Carsten Rau

Tilbage i 80’erne stødte denne signatur ofte på et gult klistermærke, hvor en rød sol proklamerede: “Atomkraft? Nej tak”. Siden eksploderede Tjernobyl, Barsebäck lukkede … og senest blev Fukushima ramt af en tsunami.

Og så vendte de positive vinde væk fra atomkraften. Specielt ulykken på Fukushima påvirkede stemningen i Tyskland, hvorfor landet til næste år stopper deres kernekraftsprogram. 

I ‘Nuclear Forever’ stiller instruktøren Carsten Rau spørgsmålet, om Tyskland trods beslutningen om det modsatte, overhovedet kan forlade kernekraften – ikke mindst, fordi kernekraften har efterladt sig millioner af ton af radioaktivt affald. Affald, der er svært at opbevare, og som samtidig koster kassen gemme af vejen. 

‘Red Heaven’

Af Katherine Gorringe & Lauren DeFilippo

I ‘Red Heaven’ følger instruktørerne Lauren DeFilippo og Katherine Gorringe seks personer – tre kvinder og tre mænd – der som en del af et NASA-eksperiment lader sig isolerede i et år i en forseglet rumstation på Hawaii for at simulere en tur til Mars. ‍

Undervejs skal de seks personer udfører forskellige undersøgelser – ikke mindst på dem selv og deres sindstilstand. I begyndelsen har de seks personer det godt … men det ændrer sig. 

Du kan se filmens trailer her.

Forsiden lige nu:

Hvem er forskningsverdens magtelite?

FORSKNINGENS MAGTELITE. Magtbalancen rykker sig i forskningsverdenen i takt med, at bevillingssummerne strømmer til som aldrig før. Science Report undersøger og afdækker i en ny magtserie, hvem der udgør forskningens magtelite, og hvilke typer magt der i spil.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.