Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Kultur

– Fra dag ét bør ph.d.-studerende overveje karrieremuligheder

Karrierevejleder har skrevet den bog om ph.d.-forløbet, som hun selv mener mangler.

Monika Janfelt udgiver bogen 'You and your PhD - Essential career advice for doctoral students', hvor hun diskuterer og kommer med konkrete råd til, hvordan man kan tænke karriere ind som en integreret del af del at være ph.d.-studerende. Foto: Camilla Hey.

Hvordan kan jeg tænke karrieremuligheder ind i mit ph.d.-forløb? 

Det spørgsmål bør alle ph.d.-studerende stille sig selv fra dag ét, lyder det i en ny bog af forsker og karrierevejleder Monika Janfelt. 

Monika Janfelt er fil.dr. (den svenske betegnelse for den filosofiske doktorgrad, red.) og har i mange år været aktiv forsker ved blandt andet Syddansk Universitet, hvor hun også har arbejdet med talent- og karriereudvikling, før hun blev selvstændig med firmaet Moveo Nordic.

– Det er på den baggrund, at jeg har skrevet den her bog om karriereråd, som baserer sig på litteratur og på mine egne erfaringer fra forskningsverden, siger hun og fortsætter:

– Universiteterne gør meget for ph.d.erne, men jeg kan stadig se et behov for kontinuerlig support omkring karrierespørgsmål. Jeg synes, der mangler en bog, der kæder ph.d.-forløbet sammen med karriereperspektivet, så man ikke gemmer det til slutningen af forløbet. 

Det er den kobling, Monika Janfelt gerne vil give med bogen ‘You and your PhD – Essential career advice for doctoral students’, hvor hun diskuterer og kommer med konkrete råd til, hvordan man kan tænke karriere ind som en integreret del af del at være ph.d.-studerende.

Igang fra dag ét

Hvorfor er det vigtigt at tænke karrieremuligheder ind i sit ph.d.-forløb lige fra dag ét?

– Det er først og fremmest en god idé, fordi man på den måde kan bruge hele perioden til at tænke over de muligheder, der er. Det er ikke så ligetil, som det lyder; faktisk er det noget, vi alle skal træne og en evne, vi skal udvikle, siger Monika Janfelt.

Det andet aspekt er, at man på den måde meget bedre kan tilrettelægge elementer i ph.d.-projektet, så det peger i retning af, hvad man gerne vil have ud af det, forklarer Monika Janfelt:

– Man tager en masse beslutninger undervejs: Skal mit projekt være en teoretisk undersøgelse eller mere praktisk orienteret? Hvem skal jeg i så fald have som samarbejdspartner? Og hvilke konferencer, bør jeg deltage i? Det er ting, man kan twiste, så man får tænkt karriereperspektivet ind. 

Det er uanset, om man ønsker en karriere som forsker eller ej, siger hun og pointerer i den sammenhæng, at:

– Hvis man gerne vil satse på en forskerkarriere, skal man huske, at efterhånden er de fleste forskerjobs uden for universiteterne. 

Læs også: Bedre fremtidsudsigter trækker forskere over i det private.

– Så hvis det er på universitetet, man vil gøre karriere, skal man tilrettelægge en plan for, hvordan det kan lykkedes. Mit budskab er; kom i gang så tidligt som muligt og tal med andre – især med din vejleder. 

Kan det ikke være en hæmmende for processen, hvis man fra dag ét tager sine karriereovervejelser ind i ph.d.-projektet? 

– Jeg ser ph.d.-forløbet som en proces, hvor man kan arbejde med de her spørgsmål. Mange bliver så fascineret af forskningen, at de glemme at gøre sig de her tanker undervejs. Jeg mener, at man bør bruge perioden til at undersøge, hvordan jobmulighederne ser ud, og hvilke virksomheder, der kunne være interessante. Så når man er færdig, skulle man gerne have en ret klar idé om, hvordan man kommer videre, lyder det fra Monika Janfelt. 

Hun kalder det også for en “identitetsproces”, hvor det grundlæggende handler om at finde ud af, hvem man er, og hvad man gerne vil rent fagligt. 

– Samfundsmæssigt er hver ph.d. en stor investering, og den enkelte forsker investerer også rigtig mange timer og energi. Derfor er det vigtigt, at ph.d.er kommer hurtigt i arbejde, men også at de placerer sig der, hvor de kan gøre mest nytte. Hvor de kan bruge deres evner og kompetencer til egen og til samfundets nytte, siger Monika Janfelt og tilføjer:

– Vi bør tale mere åbent og professionelt om karrierespørgsmål. 

Muligheder i en coronatid

Hvad er det for eksempel for muligheder, du mener, man kan gribe undervejs for at blive klogere på karrieremulighederne? 

– Der findes mange ph.d.-klubber, som giver gode muligheder for at opbygge nogle relationer til andre ph.d.-studerende. Kan man for eksempel skabe nogle kontakter til et forskningsmiljø, så man har en platform at gå videre ud fra? 

Det er nogle muligheder, mange ph.d.-studerende oplever at være afskåret fra på grund af corona. Hvad er dit råd til dem, som lige nu sidder og kæmper med at gennemføre deres ph.d.-projekt under en lockdown? 

– Jeg tænker generelt, at man kan sidde og vente på, at det går over – eller man kan prøve at sige: nu er det, som det er, så hvad får jeg nu for en mulighed, jeg ellers ikke ville have haft? Det handler om at acceptere situationen som den er, siger Monika Janfelt. 

Der er for eksempel mange ph.d.er og postdocs, som ikke kan gennemføre feltstudier eller rejser til udlandet, og der handler det om at forsøge at flytte fokus et andet sted hen og se, hvilke andre muligheder, der er, mener karriererådgiveren. 

– Jeg ved godt, at det er let at sige, men fokuser på, hvad der faktisk er godt ved ph.d.-studiet. Mind dig selv om, at der var en årsag til, at du gik i gang med en ph.d., og flyt dit fokus over på det, som er sjovt og interessant, siger Monika Janfelt. 

‘You and your PhD – Essential career advice for doctoral students‘ er udgivet af Monika Janfelts eget forlag, Moveo Publishing.

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.