Connect with us

Hi, what are you looking for?

Science ReportScience Report

Ny viden

Teknologisk Institut opruster på Big Science-området

Nyt center skal forbinde danske virksomheder med internationale forskningsfaciliteter

Foto: European Spallation Source (ESS) i Sverige

Teknologisk Institut har etableret et nyt Big Science Center for at målrettet at kunne hjælpe danske virksomheder med at få så meget som muligt ud af Big Science-faciliteter som Europen Spallation Source (ESS) i Sverige og CERN i Schweiz.

Big Science er den populære betegnelse for store, internationale forskningsfaciliteter, hvis etablering og drift kræver en fælles international indsats. Danmark er medlem af en række europæiske Big Science-organisationer, og som medvært på neutronfaciliteten ESS er Danmark for alvor ved at blive en Big Science-nation.

– Der er stor prestige forbundet med at være vært for en facilitet af den kaliber, som kan understøtte de stærke nationale forskningsmiljøer. ESS er samtidig en stor investering for et lille land som Danmark, og det er derfor vigtigt, at dansk erhvervsliv får de bedste betingelser for at udnytte faciliteten – både som leverandører af højteknologiske komponenter og til at udnytte facilitetens analysemuligheder, siger Mikkel Agerbæk, direktør på Teknologisk Institut.

FAKTA OM Teknologisk Institut
Teknologisk Institut er en dansk selvejende institution og blandt de danske GTS-institutter (Godkendt Teknologisk Serviceinstitut).
Teknologisk Institut udvikler og formidler forsknings- og teknologibaserede fremskridt til gavn for dansk erhvervsliv og har hvert år mere end 15.000 virksomheder som kunder. Teknologisk Instituts aktiviteter er samlet i otte divisioner: Byggeri og anlæg, Energi og Klima, Erhvervsudvikling, Life Science, Danish Meat Research Institute, Materialer, Produktion og AgroTech.
Kilde: GTS

Muligheder for specialleverandører og nye analysemetoder

Teknologisk Instituts indsats på Big Science-området startede i 2010 i et samarbejde med DTU, som gik ud på at etablere et netværk af virksomheder, som leverer produkter og ydelser til Big Science-markedet.

I dag er der over 250 medlemmer i netværket BigScience.dk, og i februar 2018 var BigScience.dk, sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet, vært ved det allerførste ”Big Science Business Forum”, hvor Big Science-organisationer og virksomheder fra hele verden mødtes for at netværke omkring kommende investeringer og leverandørmuligheder hos faciliteterne.

BIG SCIENCE KAN BLIVE BIG BUSINESS I DANMARK

Danske virksomheder kan også få gavn af Big Science-faciliteterne ved at få lavet analyser med røntgen- og neutronteknikker. ESS, som stadig er under etablering i Sverige, vil blive verdens stærkeste neutronkilde, og for eksempel kan neutronerne trænge igennem metaller og detektere fejl som fører til metaltræthed i vindmøller og flykonstruktioner.

I 2017 startede Teknologisk Institut en indsats rettet mod virksomheder, der ved at bruge de avancerede teknikker til at karakterisere deres materialer, kan opnå forbedrede produkter og processer.

Nye, fælles indsatsområder 

For at styrke begge disse retninger, er Big Science-området blevet et strategisk indsatsområde for Teknologisk Institut.

Chef for det nye center bliver Nikolaj Zangenberg, som har erfaring som materialeforsker på Aarhus Universitet og gennem de seneste ti år på Teknologisk Institut har arbejdet direkte sammen med mange danske virksomheder.

Han glæder sig til at udbygge indsatsen:

– Der er et globalt fokus på, at de store investeringer i Big Science-faciliteterne fører til innovation i erhvervslivet. Med ESS under opbygning tæt på Danmark, har vi en oplagt mulighed for at definere og udnytte synergierne mellem teknisk videnskab og industri på området, siger Nikolaj Zangenberg.

Med oplæg og deltagelse i paneldebatter i både Vancouver, Bruxelles og til Big Science Business Forum i København, har 2018 været året, hvor Teknologisk Institut for alvor har markeret sig inden for Big Science. Og med det nye Big Science Center forventer Instituttet i endnu højere grad fremover at være med til at finde svar på spørgsmålet: hvordan får virksomheder mest muligt ud af investeringerne i Big Science?

Forsiden lige nu:

Ekspert i forskningsfrihed om Danish Crown-sag: – Lignende kunne sagtens ske i dag

I 2022 kom Danske Universiteter med en grundig udarbejdet vejledning til regler for eksterne samarbejder. Men så længe at universiteterne fortsat er så afhængige af ekstern finansiering, er det svært for alvor at gardere sig mod lignende sager som det kritiserede samarbejde mellem Aarhus Universitet og Danish Crown, lyder det fra professor emeritus ved KU…

DTU er det bedste tekniske universitet i Europa

DTU har nået sin mission: De bliver anerkendt som talentfabrik og rugekasse for innovativ forskning og industrisamarbejder, der gavner samfundet. Derfor får de førstepladsen som det bedste tekniske universitet i Europa på den nye rangliste, EngiRank.

Seneste artikler:

Robothænder med følelser

Jakob Dideriksen fra Aalborg Universitet har med en støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøgt, om man kan skabe robotarme, som kan imitere nervesystemet i vores hænder og arme. Det kan vi godt. Men der er stadig lang vej endnu. 

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.